Un espectacle tradicional però renovat per bufar seixanta espelmes

La Coral Sant Esteve celebra aniversari amb una cantata amb nova orquestració i escenificada

El Grup Vocal V9 és una formació coral que va néixer el 1996 a Viladomiu Nou | ARXIU PARTICULAR

El Grup Vocal V9 és una formació coral que va néixer el 1996 a Viladomiu Nou | ARXIU PARTICULAR

Susana Paz

Susana Paz

La cantata Nadal, llum i misteri, amb música del compositor castellvilarenc, Francesc Vila a partir de poemes del seu amic i col·laborador mossèn Joan Farràs, del Burés, és una de les peces clau del repertori nadalenc català. I la peça triada per la Coral Sant Esteve de Balsareny per tancar (abans del tradicional concert de Sant Esteve amb la Polifònica de Puig-reig) la celebració del seu 60è aniversari.

La Coral Sant Esteve ha celebrat aquest 2023 el seu seixantè aniversari | ARXIU PARTICULAR

La Coral Sant Esteve ha celebrat aquest 2023 el seu seixantè aniversari | ARXIU PARTICULAR

Una cantata a la qual se li ha volgut «donar un tomb», explica el director de la formació, Marc Comabella (1997) per fer-la «més trencadora i innovadora», apuntalada per l’orquestració de Guillem Vilar, i una recreació escènica. La peça, en la qual fa mesos que hi treballen i que assagen des del setembre, tindrà a l’escenari una cinquantena de cantaires de la Coral Sant Esteve i del Grup Vocal 9, a més dels solistes Clara Renom (soprano) i Paco Martínez (tenor) i la participació de l’actriu Carme Sansa. L’estrena d’aquest projecte de gran format es farà diumenge, a les 6 de la tarda, a la Sala Sindicat de Balsareny.

Per a Comabella, que porta la batuta de la formació bagenca des del 2017 i codirigeix el Grup Vocal V9 des d’aquesta primavera amb Carles Rutlló, la renovada Nadal, llum i misteri jugarà, escènicament, amb «tres Nadals» a l’escenari: un primer que mostrarà «un portal de Betlem idealitzat»; un segon que traslladarà els espectadors a unes festes ja desaparegudes, com les celebrades als anys 50 (amb la participació de la nena balsarenyenca Maria Vilanova i Carme Sansa) i un tercer que mostrarà «la contemporaneïtat, quan el Nadal és, cada cop més, una festivitat comercial», que recrearan Renom i Martínez. El cor i l’orquestra de cambra, se situaran a platea.

«Interpretem al 100 % les mateixes notes» de la partitura de Vila, diu Comabella però l’orquestració de Guillem Vilar busca dotar de nova «màgia instrumental» una peça tradicional. El més complicat, apunten Comabella i Joan Creus, president de la Coral Sant Esteve de fa 40 anys, ha estat «empastar» el so de les dues formacions, «trobar un color similar, unificat». Un objectiu aconseguit, subratlla Comabella, perquè «són dues corals amb molta base, molta trajectòria i moltes hores de cant i això es nota per exemple, en l’afinació». Si la cantata «agrada», la idea seria exportar-la per Nadal a altres escenaris. Diumenge, diuen, «és la prova de foc»

[object Object]

L’orquestra de cambra que interpretarà la música en directe està formada per vuit músics de la Catalunya Central: Sergi Renom (violí), Guilem Masdemon (viola), Adriana Alsina (contrabaix), Martí Solà (flauta travessera), Marc Peramiquel (clarinet), Arnau Caellas (percussions) i Marc Comabella (teclats). El concert, abans de la cantata, es complementarà amb la interpretació de tres temes de la Suite Nadalenca d’Albert Guinovart (Coral Sant Esteve) i de tres peces més del Grup Vocal V9, dirigit per Carles Rutlló.