El Sarau Artesenc arriba als 40 anys reunint quatre formacions musicals

La festa organitzada pels Amics de la Sardana d’Artés complirà demà dissabte quatre dècades de vida i per celebrar-ho munta una jornada amb dues cobles i dues orquestres per animar el concurs, la doble audició, el concert i el ball de gala

Imatge d’una de les ballades de l’any passat, al pavelló municipal d’esports de la localitat bagenca

Imatge d’una de les ballades de l’any passat, al pavelló municipal d’esports de la localitat bagenca / ARXIU/EDUARD VEGA

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

El Sarau Artesenc va néixer fa quaranta anys amb la vocació de portar a la localitat bagenca les millors cobles i orquestres del país per divulgar la sardana i en l’hora de mirar enrere i fer balanç queda clar que «l’objectiu s’ha complert», afirma Josep Forcada, president dels Amics de la Sardana d’Artés. La popular celebració, que s’ha celebrat ininterrompudament malgrat trencadisses de la vida quotidiana com la pandèmia de la covid, arribarà a les quatre dècades d’existència demà dissabte amb quatre formacions de primera fila en el cartell: l’Orquestra Selvatana, l’Orquestra Maravella, La Principal de la Bisbal i La Principal del Llobregat.

«Es va ajornar uns mesos i es va dur a terme amb totes les mesures requerides, però es va fer», recorda Forcada d’aquell 2020 en què un virus va aturar el món. Fins i tot es va haver de canviar la ubicació perquè el pavelló, a la primavera, estava ocupat i el Sarau es va dur a terme a l’escola Dr. Ferrer. Però cap obstacle ha impedit que una de les manifestacions sardanistes més importants del país mantingués el seu historial sense màcula.

«Sempre hem volgut portar les millors cobles i sempre ha vingut gent d’arreu de Catalunya», anota Forcada, satisfet de la bona acollida que té el Sarau Artesenc en els ambients de la dansa catalana. «Són petits grups de molts llocs que aquí esdevenen una gran massa sardanista», afegeix.

El Sarau viurà el Concurs de Colles Sardanistes-31a Copa del Sarau Artesenc, amb la interpretació de La Principal del Llobregat, a partir de les 11.30 h al pavelló municipals d’esports. Les colles ballaran deu peces, entre les quals l’estrena de la revessa Canta les quaranta. «Cada any, el músic i compositor Daniel Gasulla col·labora amb nosaltres escrivint una sardana per al Sarau», explica Forcada, en referència a una tipologia de la dansa catalana que es caracteritza per «la complicació» que implica ballar-la, ja que «no és fàcil de comptar, has d’escoltar i endevinar els curts i els llargs per acabar bé».

Cadascuna de les dotze colles participants té un màxim de sis parelles en competició. En el repertori del concurs també hi figura Enyor a una dama, una sardana de germanor escrita per Josep Cassú que es va estrenar el passat mes d’agost a Moià en memòria la dansaire Maria Pilar Mayans i Casas, de la colla Llaç d’Amistat.

De la competició a l’audició

Després de dinar, a partir de les 16 h, es podrà gaudir de la Doble Audició de Sardanes amb la Selvatana, La Principal de la Bisbal i l’esmentada La Principal del Llobregat. Tant a la tarda com a la nit, explica Forcada, «hi haurà tres peces de conjunt» per igualar la sardana i el ball. En el programa lliure de l’audició hi trobarem El Sarau Artesenc, de Martirià Font, la Sarauenca, de Manel Saderra, i La Màgia del Sarau, de Josep Farràs.

La festa continuarà al vespre, a partir de les 19.30 h, amb el concert que oferirà l’Orquestra Maravella a partir d’un programa eclèctic interpretat pels cantants Imma Comadevall, Carles Mormeneo, Meritxell Galan i Benjamí Felip. En el repertori hi haurà des del conjunt Som sardana, que combinarà grans clàssics del gènere, fins a un homenatge als Village People, un popurri de melodies de programes de televisió com Dallas i Els àngels de Charlie, entre altres, el Boig per tu de Sopa de Cabra i àries d’òpera.

El tro final del Sarau Artesenc del quarantè aniversari serà el Ball de Gala on, a partir de les 23 h, hi haurà a l’escenari la Selvatana, la Maravella i La Principal de la Bisbal. Serà la vuitena ocasió que les tres formacions actuen plegades.

«Hem arribat fins aquí gairebé sense adonar-se’n», reconeix Josep Forcada. El Sarau Artesenc té lloc cada a principis de desembre «el dia menys dolent» prop de la Puríssima, en una setmana plena de festes i ponts. «No cal ser de cap colla per venir, convidem tothom a Artés», conclou.

L’entitat amfitriona viu un bon moment amb dos-cents associats

Els Amics de la Sardana d’Artés és una entitat ferma amb una junta directiva de deu membres i dos centenars de socis que trenquen amb el tòpic de la defunció imminent de la sardana. «Som un punt de referència al país», assegura el president Josep Forcada, qui avança que, per celebrar els quaranta anys de vida, demà es farà un brindis amb els assistents. «Hi haurà cava d’Artés i la copa estarà gravada amb el motiu del Sarau, tothom qui vulgui se la podrà endur a casa», explicita.

«Són molts els qui saben ballar la sardana», opina Forcada: «i això també inclou força jovent». El president de l’entitat és conscient que, malgrat tot, «encara costa anar trobant gent» i anima a «prova-ho» a qui encara no hi estigui familiaritzat. Prova de l’acceptació que a la localitat assoleix una de les manifestacions de la cultura catalana més arrelada és el suport que cada any tenen els Amics per organtizar el Sarau. «Només cal veure la quantitat de firmes comercials que posem al programa», apunta Forcada: «també tenim la col·laboració de l’Ajuntament», així com el cop de mà dels nombrosos voluntaris que dissabte, com cada any, estaran al peu del canó. Així mateix, Forcada avança que s’està muntant un curset per després de festes tan per a iniciats com per qui vulgui millorar el seu nivell.