Alba Careta publica avui el vídeo «La Griva», amb alumnes del Conservatori

La trompetista i cantant avinyonenca va enregistrar fa just un any amb un centenar d’estudiants del centre el primer tema compost per ella amb lletra

Un moment de la gravació del vídeo «La Griva», amb alumnes del Conservatori

Susana Paz

Susana Paz

El juny del 2022, el Conservatori Municipal de Música de Manresa va celebrar el primer Stage de Bandes, amb la participació de la trompetista i cantant avinyonenca Alba Careta. Una iniciativa pensada per motivar l’alumnat amb una artista professional, exalumna del centre, que va tenir com a primer premi un concert final a la plaça de Crist Rei. Però no només. La cirereta del pastís va ser la gravació d’un videoclip uns mesos més tard, el 22 de desembre de l’any passat, amb la interpretació d’una de les cançons treballades durant la trobada, La Griva (inèdita i la primera de la compositora avinyonenca amb lletra) que avui, un any després, s’estrena a les xarxes. Un vídeo gravat i muntat per Borja Olalla amb Alba Careta i un centenar d’alumnes de 9 a 17 anys del Conservatori, rodat al Teatre Kursaal.

En la trobada, Careta va oferir nocions d’improvisació, un tast de jazz i va apuntar la necessitat de «fer colzes» per créixer. I va parlar de la seva experiència. En una professió on les dones trompetistes han estat escasses («ha estat un instrument molt masculinitzat»), Careta fa miques els prejudicis. Si en la trobada van interpretar dos temes de l’avinyonenca, l’instrumental A saber, del disc Alades (2020) i La Griva, ambdues arranjades per a banda per David Sisó, professor de llenguatge musical del Conservatori, per al videoclip es va escollir La Griva. I com que tot el projecte va ser molt «transversal», explica Sisó, amb la participació de la Banda Simfònica i la Infantil del Conservatori, «vam pensar en afegir en la gravació els alumnes de llenguatge musical de 2n, 3r i 4t de Formació Musical Bàsica». Un treball en «equip», explica Sisó, amb un «record perfecte com és el videoclip» i amb una amfitriona «que és tot cor, a qui no li va importar compartir escenari amb alumnes. Un privilegi».

I un document audiovisual creat, remarca Careta, «amb un equip bagenc» (a més d’Olalla, els tècnics de so, Adrià Serrano i Jordi Suero), que la trompetista ha guardat fins avui. Per a Careta, també era important, a banda dels tallers, que els alumnes visquessin «un procés de gravació», una manera de tancar el cercle.

Triar La Griva, explica Careta, no va ser aleatori. És un tema que parla de la necessitat de «tornar a les arrels per volar» personificat en un «ocellet petitó, poc conegut, que «es recolza en els arbres per agafar la saba, la força del terra». Al capdavall, apunta, «es tracta de fer un camí». En el seu cas, el jazz li ha donat moltes «eines» per després aplicar a altres estils i tornar a casa, on tenim músiques molt valuoses». I l’ha ajudat a aprendre «a escoltar». És el que va transmetre als alumnes del Conservatori. Que, un any després, encara recorden la trobada, clou Sisó.

[object Object]

El vídeo de La Griva, d’Alba Careta, es va enregistrar el 22 de desembre de l’any passat al teatre Kursaal (just abans dels concerts de Nadal per a les famílies, on es va interpretar al vespre), amb l’arranjament i direcció de David Sisó, la coordinació de Naüm Monterde i un centenar d’alumnes del Conservatori manresà. Un dels molts projectes d’una artista premiada amb «molts fronts oberts» però centrada, especialment, en tres: Alba Careta Group, amb qui enguany ha publicat Teia, un disc amb una excel·lent rebuda i amb concerts arreu de l’estat i traspassant fronteres; Alba Careta i Henrio i l’OMAC, amb projectes estrenats a la Mediterrània.