Condemnen un home a pagar 3.560 euros per saquejar la vil·la romana de Rajadell

L’acusat es va endur elements de ferro i un fragment d’un recipient del jaciment de Sant Amanç

Una visita a la vil·la romana de Sant Amanç de Rajadell l'any 2021

Una visita a la vil·la romana de Sant Amanç de Rajadell l'any 2021 / ARXIU/MIREIA ARSO

Laura Serrat

Laura Serrat

El jutjat penal número 1 de Manresa ha condemnat un home a indemnitzar amb 2.000 euros el Departament de Cultura i a pagar una multa de 1.560 euros per apropiar-se de diversos objectes de valor de la vil·la romana de Sant Amanç de Rajadell. El processat va actuar amb una pala i un detector de metalls i es va endur diversos elements de ferro i un fragment d'un recipient de ceràmica que suposen "una pèrdua irreparable" del seu valor històric en haver estat extretes del seu entorn arqueològic.

La sentència, que arriba després d'un acord de conformitat entre l'acusat i la fiscalia, exposa que el 3 de setembre del 2021 l'acusat es va dirigir amb el seu vehicle personal fins al jaciment arqueològic de la vil·la romana de Sant Amanç, situada dins del terme de Rajadell, amb una pala i un detector de metalls, "sent perfectament coneixedor dels objectes de valor històric enterrats en el sòl i de les conseqüències que podien tenir les seves accions".

El mateix escrit explica que l'acusat va fer fins a nou prospeccions durant el seu recorregut per buscar restes arqueològiques i, amb el suport del detector de metalls, va localitzar dues claus de ferro, tres elements també construïts amb ferro possiblement de canya de clau i un fragment d'un recipient de ceràmica. Aquests elements que van ser sostrets del jaciment per part de l'acusat van ser intervinguts pels Agents Rurals el passat 3 de setembre.

Segons la sentència, si aquesta intervenció s'hagués fet amb personal professional, les peces "s'haurien pogut documentar per tal de determinar la importància durant l'època romana de la utilització del ferro i els seus utensilis". L'escrit destaca que la major part del valor històric dels objectes sostrets per part de l'acusat "s'ha perdut de forma irreparable, a l'haver-se separat del seu context arqueològic". De fet, el text subratlla que la separació de les peces de ferro del lloc concret on es trobaven implica "un perjudici molt difícil de calcular en destruir els registres arqueològics i impedir que es pugui obtenir informació sobre aquestes restes" que, per si mateixes, tenen un valor que no supera els 25 euros.

A més, l'escrit de la sentència posa de manifest que les prospeccions dutes a terme per part de l'acusat "són susceptibles d'haver afectat les estructures arqueològiques conservades en el subsol del jaciment arqueològic". Per aquest motiu, la sentència destaca que serà necessari realitzar una intervenció arqueològica en el jaciment amb un cost estimat de 2.000 euros, segons considera l'arquitecte territorial del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Per aquests fets, en l'acord de conformitat, es declara que l'acusat és culpable d'un delicte contra el patrimoni i d'un delicte d'apropiació indeguda i se'l condemna a indemnitzar el Departament de Cultura amb 2.000 euros per fer front al cost de l'actuació en el jaciment i pagar una multa de 1.560 euros pels danys causats en el jaciment i per haver-se apropiat de forma indeguda de peces de valor històric i haver-les extret del seu context arqueològic.