L’humor de la Innocentada es trasllada al carrer Sobrerroca

La tradicional farsa manresana, que es representarà del 19 al 28 de gener al Conservatori, situa l’acció en una comunitat de veïns del nucli històric de la ciutat, amb 14 intèrprets i 8 ballarins

D'esquerra a dreta: Ariadna Guitart, Adrià Guitart, Aina Guitart, Ferran Esquirol, Txell Vall, Jordi Gener, Júlia Juncadella i Dolors Baró | ARXIU PARTICULAR

D'esquerra a dreta: Ariadna Guitart, Adrià Guitart, Aina Guitart, Ferran Esquirol, Txell Vall, Jordi Gener, Júlia Juncadella i Dolors Baró | ARXIU PARTICULAR / TONI MATA I RIU. manresa

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

La Innocentada de Manresa arribarà del 19 al 28 de gener a l’edició número 67 amb la singular i divertida història d’una comunitat de veïns del nucli històric de la ciutat com a eix argumental. Dirigida per Jordi Gener, l’obra porta per títol Sobrerroka 13 i tindrà sis funcions al Teatre Conservatori de la capital bagenca.

La Innocentada beu cada any de la sàtira, la caricatura i l’humor per posar sobre la taula algun aspecte de la idiosincràsia i la quotidianitat manresana. En aquesta ocasió, l’acció se situa al número 13 del carrer Sobrerroca, on hi viuen uns veïns als qui els canvia la vida l’arribada d’uns nous inquilins. La convivència i l’ocupació es tracten en aquest muntatge tradicional del calendari escènic de la ciutat a partir de situacions embolicades i hilarants protagonitzades per un repartiment que formen 14 intèrprets i 8 ballarins.

Com cada any, la Innocentada vol fer del factor sorpresa un dels seus punts favorables, però entre les qüestions que ja s’han pogut avançar hi ha el fet que per a l’ocasió s’ha elaborat una escenografia que vol impactar l’espectador. Les dimensions de la caixa escènica del Conservatori permetran simular la comunitat de veïns, on hi conviuen tot un seguit de persones amb personalitats ben diferents entre si.

Setè any de Gener a la direcció

La Innocentada ja camina cap a les set dècades d’existència i, al llarg dels anys, ha viscut diferents etapes, la darrera de les quals és la que encapçala la Comissió que es fa càrrec de produir l’espectacle cada any. Tot i que aquesta iniciativa cent per cent manresana s’inscriu en la reeixida i llarga història del teatre amateur a la ciutat, la Innocentada té una factura professional, i enguany per setè cop hi haurà Jordi Gener a la direcció.

Sobrerroka 13 és una idea original de Carles Claret que ha agafat forma dramatúrgica gràcies al text escrit per Agustí Franch i el mateix Claret, dos autors de llarg recorregut que ja han col·laborat plegats en altres ocasions. En l’equip artístic també hi és, un any més, Ariadna Guitart com a responsable de la direcció coreogràfica, un element sempre present a la Innocentada.

L’Agrupació Cultural del Bages, com a entitat organitzadora del muntatge, sempre ha remarcat la importància que el guió inclogui el ball. Enguany, tal i com admeten els responsables de la producció, «ha estat una mica més complicat trobar la integració de les coreografies dins de la història, però finalment s’ha trobat la manera de fer-ho amb quatre coreografies que són molt dinàmiques i potents».

El cos de ball és enguany més petit en que anteriors funcions i està format per tres ballarins i 5 ballarines. De les quatre coreografies, un parell són d’Ariadna Guitart i les altres les han preparat, una cadascuna, dues de les integrants del grup de ball, Aina Guitart i Marta Gros. Així mateix, hi ha un número musical de veu en directe.

La Innocentada va ser una idea impulsada per Agustí Soler i Mas (1939-2003) que el pas del temps va anar convertint en una cita imprescindible del calendari social i cultural de Manresa. No en va, s’ha celebrat de forma ininterrompuda des de la primera edició tot i episodis com la pandèmia de la covid, i, si tot va bé, el 2027 celebrarà els setanta anys de vida. La joventut i l’entusiasme dels organitzadors li augura encara una dilatada trajectòria.

[object Object]

Les sis funcions de la 67a Innocentada de Manresa se celebraran els dos darrers caps de setmana d’aquest mes de gener, concretament els dies 19, 20, 26 i 27 de gener, a les 20.30 h, i els dies 21 i 28 de gener, a les 18 h, al Teatre Conservatori com és habitual. Les entrades tenen dos preus, 13 i 15 euros (segons l’ubicació del seient) i ja es poden adquirir, tant a les taquilles del Teatre Kursaal com a la pàgina www.kursaal.cat.