La Febrada de Navarcles programa una quarta funció de «Jo de Navarcles i tu de Sant Fruitós»

Es farà aquest dissabte 24 de febrer i també encara queden entrades, però poques, per a la de diumenge. Les dues primeres representacions han omplert el teatre-auditori Agustí Soler i Mas

Un moment de la funció d'estrena, el passat 14 de febrer

Un moment de la funció d'estrena, el passat 14 de febrer / Ferran Grandia

Pepa Mañé Vall de Vilaramó

Pepa Mañé Vall de Vilaramó

La comissió organitzadora de La Febrada de Navarcles, una farsa anual en clau local que té una tradició de ja 35 anys, ha decidit programar una nova funció de l’obra «Jo de Navarcles i tu de Sant Fruitós» arran de la bona acollida del públic. Aquesta nova funció, que es farà aquest dissabte 24 de febrer (19 h), s’afegeix a les tres ja programades. Dues ja s’han fet, la de l’estrena (el 14 de febrer, dins de la Festa Major d’Hivern, per Sant Valentí) i la del passat diumenge, amb gairebé les entrades exhaurides al teatre-auditori Agustí Soler i Mas. I queden poques entrades a la venda per a la d’aquest diumenge, 25 de febrer (18 h). Les entrades es poden comprar a navarcles.fila12.cat i a la taquilla, que és oberta cada dia de 17 a 20 h.

L’autor i director de «Jo de Navarcles i tu de Sant Fruitós», Jaume Costa, exposa que tots els implicats estan «contents i il·lusionats» per la resposta dels espectadors, que s’han abocat a comprar les entrades ràpidament, i que per això s’ha programa la nova funció en una data «que encara va bé a tothom». Costa es mostra «feliç» per les complicitats que va mostrar el públic «divers que hi havia el dia de l’estrena, tant de Navarcles com de Sant Fruitós. Va ser molt emocionant de viure». I destaca que també que el «boca-orella» ha funcionat a l’hora de recomanar l’obra, que tracta, en clau de comèdia, sobre les relacions de dos pobles que són veïns, però molt diferents i, segons expliquen els avis i els rebesavis, al llarg dels anys les seves relacions no han estat massa fines. Divertida i molt musical, presenta dues històries diferents que van caminant en paral·lel i que al final conflueixen. .

La Febrada és una tradició teatral arrelada al poble de Navarcles des de ja fa 35 anys. En aquesta ocasió hi intervenen 43 actors de diferents edats, des dels 12 fins als 83 anys per donar vida als personatges de l’obra. També hi participen 9 ballarines, dirigides per Loli Rubio, i també cal sumar-hi la implicació dels regidors, els tècnics i els assistents. Així s’ha format un equip d’un total de 60 persones.

Agustí Soler i Mas va ser el primer autor i també el primer director d’aquest espectacle popular navarclí, i se’n va fer càrrec durant molts anys, fins que va morir. Ell és l’autor de tretze obres. La primera fou estrenada l’any 1990 i es titulava «300 Festes Majors». L’última va ser «El degoter», estrenada l’any 2002. Soler i Mas també va impulsar la Innocentada de Manresa. Després de la seva mort, els autors i directors de la Febrada han estat molts i diversos.

«Jo de Navarcles... tu de Sant Fruitós» és la quarta Febrada que escriu i la tercera que dirigeix el navarclí Jaume Costa (Artés, 1956), un veterà de l’escena teatral. Abans va presentar «Com a casa no hi res» (2005), escrita conjuntament amb Llorenç Ferrer, Núria Serra i Dolors Font, amb música de Roger Font i direcció de Josep Capalbo; «Estimat Agustí» (2013), de la qual va fer el guió i la direcció i la música van ser de David Martell; «Cal Primmirat» (2021), en la qual va dirigir el guió de Xènia Sellarés; «Llamps i Trons» (2022), de la qual es va fer càrrec del guió i la direcció.