Pilar Cuerva, nova directora de l'Arxiu Nacional de Catalunya

La igualadina, fins ara Cap del Centre de Recerca i Coneixement (CREC) agafa el relleu de Francesc Balada

També va ser arxivera a l’Arxiu Comarcal de l’Anoia

La nova directora de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Pilar Cuerva

La nova directora de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Pilar Cuerva / ACN

ACN

El Departament de Cultura ha designat a la historiadora i arxivera igualadina Pilar Cuerva (1968) com a nova directora de l’Arxiu Nacional de Catalunya. La fins ara Cap del Centre de Recerca i Coneixement (CREC) i Cap del Departament de Gestió Documental i Arxiu del Museu Nacional de Catalunya, agafa el relleu del també historiador i arxiver Francesc Balada, que ha estat al capdavant de la institució els darrers deu anys. Cultura ha proposat Cuerva per la seva “experiència en l’àmbit de l’arxivística, en la recerca de documentació, la planificació de recuperació del patrimoni documental i l’aplicació de les noves tecnologies a l’arxivística, al capdavant de projectes innovadors i transversals”.

Pilar Cuerva Castillo és llicenciada en Geografia i Història, graduada en Arxivística i Gestió de Documents, diplomada en Estudis Superiors especialitzats en Història comparada, social, política i cultural. També ha cursat el Postgrau en gestió de Documents electrònics, el Postgrau Noves tendències en gestió de la informació i el Màster en Gestió Estratègica del Coneixement i de la Informació en les Organitzacions.

El Departament de Cultura ha destacat que en l’àmbit dels arxius, té una llarga trajectòria professional com a responsable de diversos projectes de gestió de la informació a diferents institucions. Els últims cinc anys ha treballat al MNAC impulsant diferents projectes sobre patrimoni documental i artístic del museu, a més de la difusió web, la digitalització dels seus fons, el desenvolupament d’una eina d’organització i gestió dels procediments transversals de l’equipament i la gestió de la documentació digital i electrònica de l’equipament, entre d’altres.

Cuerva ha estat responsable de l’Arxiu General del Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona, així com responsable del projecte de gestió de la Informació del Museu Marítim. Anteriorment, havia estat arxivera a l’Arxiu Comarcal de l’Anoia i al Dipòsit d’arxius de Cervera del Departament de Cultura. També ha col·laborat a la secció de cultura de Regió7, és autora de "L'Abans d'Igualada (Recull gràfic 1870-1965)"; coautora de "La Fira d'Igualada: 50 anys de la Fira de Setembre" i de la "Guia de fons i documents per a l'estudi de les relacions entre Barcelona i el mar".