Crims en Escena | Calaf cometrà un assassinat a l’escenari

L’Agrupació Teatral Casal de Calaf estrenarà l’1 i 2 de juny el cicle «Crims en Escena», una original proposta entre la realitat i la ficció amb una obra escrita per la magistrada Miriam de Rosa

Dos dels intèrprets de l’elenc d’«Aixecament d’un cadàver», en un assaig

Dos dels intèrprets de l’elenc d’«Aixecament d’un cadàver», en un assaig / ATC

Susana Paz

Susana Paz

Com es fa l’aixecament d’un cadàver? Si ho volen saber, marquin en vermell en el calendari l’1 de juny perquè a Calaf es cometrà un crim a l’escenari. L’Agrupació Teatral Casal de Calaf (ATC) proposa una original estrena teatral que no tindrà res a envejar als millors thrillers i al true crime tan de moda a les pantalles. Prometen sorprendre fins al desenllaç final. I ho faran en el primer cicle de teatre de gènere negre a l’Anoia, «Crims en Escena», amb la representació de l’obra Aixecament d’un cadàver, dirigida per Neus Quer i escrita per la magistrada Miriam de Rosa, que va ser degana dels jutjats de Manresa els anys 2008 i 2009. El cicle neix amb vocació de continuïtat.

L’originalitat d’aquest muntatge, que es va començar a gestar cap a finals de gener, és que tindrà una part teatralitzada i una part ben real amb les explicacions a escena de quatre professionals que descobriran al públic els procediments que es duen a terme durant l’aixecament d’un cadàver en la vida real. Seran el doctor Antoni Soler, Metge forense de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMELEC); Ramon Roig, Inspector Cap de l’ABP Anoia de Mossos d’Esquadra; Josep Becerra, Sergent de la Policia Científica de Mossos d’Esquadra i Montserrat Viñuales, Caporal de l’Oficina de Coordinació amb l’Administració de Justícia dels Mossos d’Esquadra. La intenció és, apunta directora calafina Neus Quer, «ser el més fidel possible a la realitat».

La part teatralitzada la portaran a escena divuit actors i actrius amateurs entre 18 i 70 anys, majoritàriament de la Catalunya central o vinculats al poble, explica la directora. A diferència del que es fa habitualment, un cop l’entitat va decidir tirar endavant el projecte, es va demanar la col·laboració d’actors i actrius que hi volguessin participar i, triat l’elenc, la ideòloga de la proposta, la magistrada De Rosa, va escriure el text «adaptant-lo als actors i actrius que teníem», subratlla Quer. I què explica la història?

Una família. Una persona morta.I una colla de sospitosos al voltant. De la germana a la veïna. Gelosia, herències... «tots els personatges tindran algun motiu per assassinar aquesta persona». La primera part d’Aixecament d’un cadàver posarà sobre la taula qui és qui i les seves raons per cometre el crim. A la segona, els quatre professionals oferiran una xerrada per explicar com es fa l’aixecament d’un cadàver. I a la tercera, a través d’un vídeo, els actors i actrius mostraran els procediments d’una investigació -escorcolls, interrogatoris...- i com «s’arriba a decidir qui és el culpable o la culpable», explica Quer. I fins a la detenció final. El públic podrà «votar a través d’un codi QR qui creu que de tots els sospitosos que haurà pogut veure a la primera part és l’autor del crim». I, ja es veurà si l’encerten... o no.

Tot i la temàtica negra, apunta Quer, la dramatització s’ha fet volgudament «desenfadada». S’ha escrit un crim, però que la tragèdia es quedi a l’escenari del Casal. Les entades ja estan a la venda.

L'ENDEMÀ, DOS LLIBRES NEGRES

«Crims en escena» continuarà el diumenge 2 de juny, a les 12 h, a la Sala d’Exposicions del Casal, amb la presentació de dos llibres de temàtica negra. L’acte, gratuït, el conduirà Jaume Farrés Cobeta: Xavier Álvarez Llaberia, parlarà sobre la seva novel·la El Confident, i Fàtima Llambrich presentarà Brots de Narcosocietat. S’acabarà amb una copa de vi. Serà negre.