14.000 infants premien a Manresa les millors obres de literatura infantil i juvenil en català

La capital del Bages entrega els guardons del 19è premi Atrapallibres i el 28è Protagonista Jove en una gala al teatre Kursaal

VÍDEO | Gala d'entrega de premis al teatre Kursaal a les millors obres de literatura infantil i juvenil en català

ACN

ACN

La lectura m'ajuda a imaginar, a relaxar-me i a tenir temps per a mi". El Kento Vidal, de 15 anys i veí de Barcelona, és un dels 14.000 infants que han participat als premis Atrapallibres (19a edició) i Protagonista Jove (28a edició). Aquest dimarts ha format part del públic de la gala d'entrega dels premis que, per segon any consecutiu, s'ha celebrat al Kursaal de Manresa. Entre les obres guardonades de l'Atrapallibres hi ha 'Contes de Casa', de Salvador Comellas i Sandra Aguilar (9 anys), 'Fora de Lloc', de Lucy Knisley (10 anys), i 'Filstrup', de Jaume Copons i Òscar Julve (11 anys). Pel que fa al premi Protagonista Jove, els guardonats són 'Ghost', de Jason Reynolds (12-14 anys) i 'Gossos salvatges', de Georgina Dalmau (14-16 anys).

"El gran premi és que et llegeixin 14.000 infants. Jo diria que no existeix cap premi al món com aquest". Ho assegura Jaume Copons que juntament amb Òscar Julve són els autors de l'obra 'Filstrup', una de les guanyadores en la categoria 11 anys. Hi està d'acord la Georgina Dalmau, autora de 'Gossos salvatges'. La seva primera obra ha estat guardonada en la categoria de 14 a 16 anys i, en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies, assegura que "fa impressió perquè he vist joves molt entusiasmats amb la lectura, amb capacitat crítica. Són joves que més tard o més d'hora seran lectors".

Precisament, aquest és l'objectiu dels guardons: promoure la lectura de qualitat en llengua catalana i fomentar la producció literària d'infants i joves d'entre 9 i 16 anys. La resta de guardonats en la gala que s'ha celebrat a Manresa han estat Salvador Comelles i Sandra Aguilar amb 'Contes de casa', de la categoria 9 anys; 'Fora de lloc', de Lucy Knisley (categoria 10 anys); i 'Ghost', de Jason Reynolds (categoria 12-14 anys).

Els participants, és a dir, els més de 14.000 membres que han format el jurat dels premis d'aquest any, han hagut de triar entre 3 propostes literàries de la seva categoria, escollides prèviament per una comissió d'especialistes. I durant tot l'any, els infants han comptat amb recursos i activitats per tal de facilitar-los l'aprofundiment de les obres i la generació de converses literàries. Des de les guies de lectures, un Kit Jurat o les trobades amb autors, traductors i editors.

Per a la majoria d'alumnes consultats, el procés és "molt divertit". El Teo Colina, de Barcelona, creu que la iniciativa també és "molt interessant" perquè, d'aquesta manera, ha pogut conèixer altres llibres. "Cadascú té els seus referents i és interessant tenir recomanacions externes", ha dit. Per a d'altres, aquesta iniciativa els ha ajudat a "reconnectar" amb la lectura. És el cas d'en Kento Vidal, de 15 anys. Assegura que no trobava el temps ni tampoc tenia "ganes ni motivació" per a llegir. Ara, en canvi, ha aconseguit tornar a trobar el gust per la lectura i diu que llegir l'ajuda a "imaginar, relaxar-se i a pensar en si mateix".

Reus agafa el relleu de Manresa

Manresa ha estat la ciutat amfitriona dels premis durant els darrers 2 anys (2023 i 2024). Així, la comarca del Bages ha passat de tenir una participació gairebé nul·la a representar el 19,3% del total: s'hi han organitzat vuit trobades de jurats amb autors, quatre trobades de mediadors, i s'hi han celebrat dues gales. A partir d'aquest dimarts, Reus recull el relleu com a ciutat amfitriona i serà l'encarregada d'acollir la gala d'entrega de premis els pròxims dos anys.

Més de 226 centres educatius implicats

Els premis estan impulsats per l'IBBYcat – Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, una entitat amb 42 anys d'història. Enguany als premis hi han participat 226 centres educatius, 149 biblioteques, una vintena de llibreries, així com també les AFA i altres entitats. De fet, des de l'organització asseguren que enguany s'han registrat xifres de rècord amb un total de 14.060 infants i joves que han format part del jurat. També ha crescut la modalitat de participació individual i familiar, que aquest és el segon any que es fa.