Quines fires i festes hi ha aquest cap de setmana a la Catalunya central?

Et llistem els plans més destacats per fer durant els pròxims dies a les comarques de casa nostra

Redacció

BERGA

  • Berga Bolet: Dissabte, al centre comercial carrer Major: a les 11 h, passejada amb la comparseria de la Bauma dels Encantats i ambientació musical dels Entrompats Band. A partir de les 11 h, venda de paperines de bolets cuits per degustar durant la fira a càrrec de RBK. D’11 a 12.30 h, taller de pinta cares i pintar il·lustracions amb Eve Garcia. De 17 a 19 h, taller d’estampació La tardor estampada a càrrec de Bernadette Cuxart. A la plaça de les Fonts: tot el dia, punt d‘informació Bergacomercial Carrer Major. Tot el dia, 48enes Jornades Micològiques del Berguedà. Tot el dia, parada de bolets, cistells i productes relacionats amb el món del bolet. D’11 a 12 i de 12 a 13 h, tallers de cuina per a infants: Cuinetes Club. Cal reserva prèvia: 661 349 703. A la plaça de Sant Joan: d’11 a 19 h, micologia per a totes les edats, amb xerrada i taller amb l’ecòleg Daniel Siscart. A la placeta Ciutat: a partir de les 10 h, parada de bolets, cistells i productes relacionats amb el món del bolet. A la plaça Sant Pere i plaça Doctor Saló: tot el dia, fira d’artesania a càrrec de Bergadart. Paradetes, demostracions d’oficis i tallers per a totes les edats: taller de cistelleria, estampació botànica, modelat amb fang, Mr. Natural per fer un personatge amb elements de la natura. Tallers per a adults: creació de penjolls amb gravat a l’àcid sobre metall i creació de diaris de camp. Als carrers Sant Antoni, Instrucció i Menorets: de 10 a 14 i de 16 a 19 h, taller de grafiti. A la plaça Maragall: de 12 a 13 h, demostració de cuina del restaurant Corpus La cuina del bolet, a càrrec d’Eduard Finestres i maridatge de vins a càrrec de Júlia Faura de Victòria Vins Gironella. De 14 a 17 h, dinar d’arròs de bolets o de muntanya amb bolets a càrrec del restaurant Corpus. Preu: 6 euros/ració. A partir de les 19 h, 1a Fira de Vins de Mínima Intervenció. De 19 a 23 h, actuació musical a càrrec del DJ Mr. f. Al centre comercial carrer Major: 7è Concurs de Tapes del Bolet (3 euros/unitat). Durant el recorregut gastronòmic música en viu de duets i solistes a càrrec de Voilà. A l’antic Cinema Catalunya, local dels Castellers de Berga: de 22 a 23 h, ambientació musical amb concert de Format3, a càrrec dels Castellers de Berga. A les 23 h, entrega de premis del 7è Concurs de Tapes del Bolet. En acabar, concert de David Rosell, a càrrec dels Castellers de Berga. Més informació: www.bergacomercial.cat.

CERCS

  • Festa major: Divendres, a les 17 h, ruta guiada pels antics establiments de Cercs, amb inici a la botiga de Ca l’Angeleta. A les 17.30 h, a la botiga de Ca l’Angeleta, inauguració de l’exposició Cercs abans, que romandrà oberta tot el cap de setmana. Dissabte, a les 10.15 h, a la plaça Diputació, contacontes amb l’Antònia i la Gemma. Hi haurà coca i xocolata. A les 11 h, a la plaça Diputació, inflables. A les 12 h, a la plaça Diputació, vermut musical amb Laura Luceño. A les 15.30 h, al local social, concurs de truc. Inscripció per parella: 15 euros. A les 18 h, a la pista blava, partit de costellada mitxe i per a totes les edats. Inscripcions: 679 217 244 (Laia). A les 20.45 h, al local social, sopar popular amb karaoke i música amb Karnales Sound. Preu: 12 euros. Venda anticipada de tiquets. Diumenge, a les 10 h, a la plaça Diputació, taller de jocs de taula a càrrec d’Educajocs. Hi haurà esmorzar per a tothom. A les 11 h, missa. A les 12 h, a la plaça Diputació, ballada de gegants amb la Cobla Pirineu. A les 15.30 h, al local social, concurs de botifarra. Inscripcions per parella: 15 eurs. A les 18 h, a la plaça Diputació, cantada d’havaneres a càrrec de Sac i Ganxo. Organització: Comissió de Festes Pont de Raventí (Cercs).

MANRESA

  • Dia de la Seu: Divendres, a les 18.30 h, a la sala gòtica de la seu, conferència El frontal florentí de la Seu de Manresa. La memòria dels Saera a través del fast litúrgic, a càrrec de la doctora Francesca Español Bertran (Universitat de Barcelona). Gratuïta i oberta a tothom. Diumenge, a les 11 h, a la Seu, missa conventual solemne, presidida per Joan Antoni Castillo, canonge de Santa Maria la Seu. Amb la participació de la Capella de Música. A continuació, visita lliure a les dependències de la Seu: Espai Oliba, museu, cripta, retaules... 

MONTMAJOR

  • Fireta Tocats pels bolets!: Dissabte, de 10 a 14 h, portes obertes del Museu d’Art del Bolet, vermut musical i tast de bolets. Celebració del 20è aniversari del Museu d’Art del Bolet i exposició dels dibuixos guanyadors del concurs infantil de la Penya Boletaire de Berga. Contacte: 649 78 84 83 i museuartbolet@gmail.com.

OLESA DE MONTSERRAT

  • La Festa dels Miquelets: Divendres, a les 19 h, a la Casa de Cultura, presentació oficial de la Festa dels Miquelets i inauguració de l’exposició La Coffie Catalanes: Historie, usages et symboles, amb presència de membres del Rosselló. A les 22 h, a la plaça Fèlix Figueras i Aragay, seguici i ofrena: presentació dels regiments, relleu de la flama i parlament de les autoritats. De seguit, seguici fins al Memorial 158. A les 23 h, a l’Espai Celler de Cal Puigjaner, concert barroc a càrrec del Trio de Capella de La Cobla mínima.
  • Dissabte, a les 10 h, al mercat barroc, música itinerant amb el grup olesà de grallers Musx. De 10.30 a 14 h, a la plaça Nova, pintacares i carpa infantil amb taller de pintar retallables dels miquelets. A les 10.30 h, a la plaça Nova, taller d’hotel d’insectes. D’11 a 14 h, al carrer Església, banderoles de la festa amb l’Escola d’Arts i Oficis. A les 11 h, a la plaça de la Cendra, jocs de taula temàtics a càrrec del CROM. A les 11.30 h, a la plaça de la Cendra, taller infantil de corones de flors i gimcana popular per a infants i joves. A les 12 h, a l’església de Santa Maria, recreació del Consell de Guerra del 1714 a Olesa, a càrrec d’actors locals. De 12 a 14 h, a la plaça Nova, taller de cistelleria. A les 12.30 h, al mercat barroc, música itinerant amb el grup olesà de grallers Musx. A les 16 h, al pati de Cal Puigjaner, música i dansa de taverna a càrrec de Ramon Redorta. A les 16 h, a la plaça Nova, taller d’espardenyes. A les 16.30 h, al mercat barroc, música itinerant amb el grup olesà de grallers Musx. A les 17.30 h, a la plaça Nova, taller de joieria. A les 17 h, a l’església de Santa Maria, recreació del Consell de Guerra del 1714 a Olesa, a càrrec d’actors locals. A les 17.45 h, a la plaça Nova, sorteig de lot de productes del Mercat Origen Montserrat. A les 18 h, a la plaça de la Cendra, taller d’escriptura antiga. A les 19 h, al parc de la Dona, Gran Batalla: recreació del combat del 1714, en què es va derrotar i capturar a l’infame Capitán Maria. A les 21 h, al parc del Porxo de Santa Oliva, sopar popular. Preu: 16 euros; i 8 euros per als infants. Tiquets al punt d’informació. A les 22.30 h, al parc del Porxo de Santa Oliva, concert de nit amb Fetus i el duet All Foll.
  • Diumenge, a les 11 h, a l’Espai Celler de Cal Puigjaner, vestits i roba del segle XVIII, amb el recreador Germán Domingo. A les 11.30 h, a la plaça de la Cendra, taller infantil de corones de flors. A les 12 h, a la portalada renaixentista, l’hora del conte Els saquets dels Miquelets amb Lletres Màgiques i taller de saquets remeïers (a partir de 6 anys). A les 12.30 h, als carrers del nucli antic, batalla urbana: recreació d’un enfrontament pels carrers d’Olesa, seguit de l’ajusticiament del Capitán Maria a la plaça Nova. A les 17 h, al parc del Porxo de Santa Oliva, La pedregada: construcció de bombardes de farina i batalla. Activitat familiar. Dissabte, de 10 a 21 h; i diumenge, de 10 a 14 h, a la plaça Nova i voltants, Mercat Barroc, amb productes artesanals, alimentaris i mostra d’oficis. Ambientat a inicis del segle XVIII. Dissabte, de 10 a 21 h, Mercat Origen Montserrat de productes agroalimentaris de proximitat de l’entorn de Montserrat. Dissabte, de 10 a 14 i de 16 a 20 h; i diumenge, de 10 a 14 h, al Centre Cultural Cal Puigjaner, campament militar: recreació d’un campament de l’exèrcit català del segle XVIII. Dissabte, de 10 a 19 h; i diumenge, de 10 a 14 h, a la plaça de la Cendra, campament civil: recreació de la vida olesana del segle XVII amb activitats per a tota la família i servei de barra. uExposició: La coffie catalane, a la Casa de Cultura. Mostra la vestimenta tradicional de la Catalunya Nord. uVisites guiades: L’Olesa del 1714; Olesa de Montserrat i la Guerra de Successió; i La festa dels Miquelets (de 3 a 12 anys). Sortida des de la plaça de les Fonts. Consultar horaris. uTambé hi haurà ruta d’aparadors i ruta de tapes.

RAJADELL

  • 9a Mostra de productes de la terra: Dissabte, a les 18 h, a la sala ACR, presentació del llibre París érem nosaltres, d’Andreu Claret (premi Ramon Llull 2023), amb Ernest Molins. Hi haurà un petit refrigeri. Diumenge, durant tot el matí, al nucli antic, parades de productes de Km0, passejada en poni per a la quitxalla, exposicions, grans jocs infantils, manualitats per a tot ala família i servei de bar. A les 10 i a les 13.30 h, trobada al punt d’informació de la plaça de l’Era per a la visita comentada a la Reserva de Museu de Rajadell: El patrimoni de l’horta. A les 10.30 h, a la sala ACR, taller-xerrada Com podem fer un petit hort d’autoconsum?, a càrrec de Bernat Martí, agricultor i responsable de l’hort de Sant Benet de Bages. A les 11 i a les 13 h, al nucli antic, actuació dels Bastoners de Rajadell i els trabucaires Els Morterets. A les 11 h, a la plaça de l’Era, degustació gastronòmica d’El Reguer Espai Gastronòmic. Tel. 93 836 81 79. A les 11.30 i a les 12.30 h, a l’església, actuació de l’Esclat Gospel Singers. A les 12 h, a la plaça de l’Església, espectacle familiar a càrrec de la Cia. Can Cantem. A les 13 h, a la plaça de l’Església, entrega del premi #instarajadell23 cortesia de Productors i Restauradors de Rajadell. Totes les activitats són gratuïtes. Hi haurà servei de bus llançadora. Informació: www.rajadell.cat.

SANT LLORENÇ DE MORUNYS

  • 15a Fira d’Ous d’Euga: Dissabte, de 10 a 20 h, a la plaça de la Canal, 12è Mercat de Pagès. D’11 a 18 h, concurs de dibuix infantil: El món rural. Inscripcions una hora abans al Museu-Centre d’Interpretació de la Vall de Lord. A les 1.30 h, Olímpiades de pagès infantils. Inscripcions una hora abans al parc de les Eres. Organització: AGiG Vall de Lord. A les 12 h, al claustre, conferència: Fes de les PAM el teu negoci. Noves oportunitats de les plantes aromàtiques i medicinals. Organització: Escola Agrària del Solsonès. A les 17 h, pregó a càrrec del Pagès de Matamargó. A continuació, Olimpíades de pagès. Inscripcions una hora abans a la plaça de la Canal. Organització: Casal l’Estaca. A les 19 h, tast del plat tradicional Xarapa de la Vall de Lord. Escudella d’hivern. Preu: 5 euros. A les 19 h, concert amb Folk a mitges. En acabar, música enllaunada amb PD ACAV. Diumenge, de 9 a 15 h, 15a Fira d’Ous d’Euga. Exposició d’Ous d’Euga gegants i decoratius. De 10 a 15 h, mercat de pagès. D’11 a 15 h, al claustre, exposició de les obres presentades del concurs de dibuix infantil. A les 12 h, cercavila amb els gegants Els 3 savis piteus i els gegants de Guixers. Acompanyats pels grups de grallers Som kom Som i grallers de Guixers. A les 12.30 h, ball de la Coca. En acabar, tastet de coca per a tothom. A les 13 h, entrega de premis del concurs d’ous d’euga i del concurs de pintura infantil. En acabar, pica-pica de cloenda i el Ball de l’Euga a càrrec de la colla gegantera Els 3 savis piteus i els grallers Som kom Som.

Subscriu-te per seguir llegint