Les 8 fires i festes que no et pots perdre aquest cap de setmana a la regió central

Consulta algunes de les activitats que et proposem per aquest dissabte i diumenge

La Fira de la Mongeta de Castellfollit del Boix, l'any passat

La Fira de la Mongeta de Castellfollit del Boix, l'any passat / ARXIU/ALEX GUERRERO

Redacció

Les comarques de la Catalunya central presenten un bon ventall de fires i festes per sortir de casa aquest cap de setmana. N'hem fet una selecció per a tu.

BERGA

Berga Antic -Dissabte, de 9 a 14 h, al passeig de la Pau, sobre la benzinera. Fira d’antiguitats i col·leccionisme que es fa cada segon dissabte de mes.

CASTELLFOLLIT DEL BOIX

6a Fira de la Mongeta -Diumenge, de 10 a 14 h, mercat de productes artesans i locals. De 10 a 14 h, espai degustació. De 10 a 14 h, tallers infantils a càrrec de La Xarranca. A les 11.30 i a les 12.30 h, demostració de batre la mongeta. A les 12 h, espectacle d’animació infantil En clau de Sol, a càrrec de Santi Rovira. A les 12 h, demostració de cuina de la mongeta amb l’Espai Gastronòmic Jordi Llobet de Manresa. De 13 a 14 h, concert a càrrec de De tu a tu. A més, exposició de tractors clàssics, projecció del documental sobre la mongeta de Castellfollit del Boix Llavors d’or blanc i servei de bar. Més informació: www.mongetadecastellfollitdelboix.cat.

GUARDIOLA DE BERGUEDÀ

Festa del Bolet -Dissabte, a les 9 h, sortida de la plaça de l’Ajuntament de la caminada familiar de senderisme interpretatiu Els bolets que parlen amb els arbres. A les 16.30 h, a la plaça Nova de l’Església, jocs gegants infantils. De 19 a 21 h, Correbolet: pintxo i beure als bars i restaurants del municipi. Postre, cava i música en directe a càrrec de La Briva a la plaça Nova de l’Església. Diumenge, a la plaça Nova de l’Església. D’11.30 a 12 h, exposició de dibuix i creació mural a càrrec dels alumnes de l’escola Sant Llorenç. A les 12 h, taller i ball de bastons a càrrec dels Bastoners de Cerdanya. De 12 a 12.30 h, entrega dels plats del concurs de cuina. A les 13 h, tast i votació popular dels plats presentats. A les 14 h, entrega de premis.

IGUALADA

Festes del Pilar -Dissabte, de 10 a 14 h, a la plaça Pius XII, 27è Mercat de la Puça i 2n mercat d’oportunitats i d’intercanvi. A les 19 h, a la plaça Pius XII, plantada de bèsties, amb la celebració dels 20 anys del drac Bufarot dels Petits Diables i Pixapolvores i la participació diferents colles d’arreu de Catalunya. A les 21 h, 2a cercavila de foc amb inici a la plaça de Sant Miquel i final a la plaça Pius XII. Diumenge, a les 10.30 h, als carrers del barri de la Font Vella, 31a Diada d ela puntaire. A les 11.30 h, a la plaça Pius XII, ballada de sardanes amb l’Agrupació Sardanista d’Igualada. A les 14 h, a la plaça Pius XII, dinar de cargolada. Preu: 20 euros. Tiquets a la venda al restaurant Escorxador (Custiol, 10). A les 19 h, a l’església del Roser, concert a càrrec d’Amazing Gospel. Organització: Barri de la Font Vella.

MANRESA

Setmana Bio -Dissabte, a les 10 h, a la finca de can Poc Oli, circuit divulgatiu sobre producció ecològica anomenat Itinerari verd. Una guia explicarà els diferents pilars de la producció agrària ecològica. Activitat gratuïta. Inscripcions: www.setmanabio.cat. Organització: Escola Agrària i associació L’Era. 

Cargols de la Llum -Diumenge, d’11 a 14 h, a la plaça Sant Domènec, cargolada popular amb mostra country (10.30 h) i l’actuació del grup teatral i de playback Som actius (11.45 h). Tapa de cargols, pa i beguda: 9 euros.

19è Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya -Divendres, a les 11 h, al Bages Centre, Les altres Alcarràs: Los espigadores y la espigadora (França, 2000) d’Agnès Varda. VOSE. A les 13 h, a l’Ítaca Market, al costat del Bages Centre, xerrada: Territoris reapropiats, a càrrec de Paco Boya, secretari general per al Repte Demogràfic. A les 16 h, al Bages Centre, Evil Does Not Exist (Japó, 2023), a competició. A les 18 h, al Bages Centre, classe magistral d’Olivier Assayas. A les 19.30 h, al Bages Centre, lliurament del Premi d’Honor a Olivier Assayas i projecció de Después de mayo (França, 2012). A les 22 h, al Bages Centre, Banel & Adama (Senegal i França, 2023), a competició. A les 20.30 h, al Teatre Casal Cultural de Sant Fruitós de Bages, La passion de Dodin Bouffant (França, 2023). A les 20.30 h, a l’auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles, Balika (Espanya, 2023). Tot el dia, a Món sant Benet en el marc de l’ÓH Festival, sessió de curmetratges rurals del festival de Clermont-Ferrand. Dissabte, a les 12 h, al Bages Centre, Al azar de Baltasar (França, 1977), Les altres Alcarràs. A les 16 h, al Bages Centre, The Lost Souls of Syria (França, 2023), Carta Blanca de Josemi Beltrán, director del Festival de Drets Humans de Sant Sebastià. A les 18 h, al Bages Centre, classe magistral de Rodrigo Sorogoyen. A les 19.30 h, al Bages Centre, lliurament del Premi d’Honor a Rodrigo Sorogoyen i projecció de Close (Bèlgica, 2022). A les 21.45 h, al Bages Centre, Anatomy of a Fall (França, 2023), a competició. A les 17 h, al Teatre Casal Cultural de Sant Fruitós, curtmetratges a competició. A les 20 h, al Teatre Casal Cultural, O Grande Irmáo (Brasil, 2022), carta blanca de la Cineteca de Drerechos Humanos de Sucre (Bolívia). A les 18 h, a l’auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles, Los delincuentes (Argentina, 2023). Tot el dia, a Món sant Benet en el marc de l’ÓH Festival, sessió de curmetratges rurals del festival de Clermont-Ferrand. Diumenge, a les 12 h, a l’auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles, entrega del premi Pere Casaldàliga. A les 12 h, al Bages Centre, El sueño de la sultana (Espanya, 2023), a competició. A les 16.30 h, al Bages Centre, Io Capitano (Itàlia, 2023), a competiicó. A les 19 h, al Bages Centre, Perfect Days (Alemanya, 2023), a competició. A les 21.30 h, al Bages Centre, Past Lives (Estats Units i Corea del Sud, 2023). A les 18 h, al teatre Kursaal, concert de Carles Cases. A les 18 h, a l’auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles, Only the River Flows (Xina, 2023). A les 18 h, al Teatre Casal Cultural de Sant Fruitós, Kokomo City (Estats Units, 2023), a competició. uEntrades: 8 euros. Carnet Clam: 30 euros (per a totes les projeccions, excepte la inaugural). Menors de 25 anys: 2 euros (només a taquilla amb DNI). Entrada reduïda: 7 euros (només a taquilla). Més informació i venda d’entrades: clamfestival.org.

NAVÀS

91a Fira de Tardor -Divendres, a les 16.30 h, a la plaça de l’Església, jocs de taula al carrer. A les 19.30 h, a la carpa A prop, Traducció i música, conversa amb Pere Comellas i Laia Malo. A les 23 h, a la carpa A prop, sessió amb l’artist Ivana Ray Singh DJ (Konvent). Dissabte, a les 9 h, comerç al carrer. A les 9 h, al Centre Enoturístic del Pla de Bages, caminada Entrevinyes. 7 km. Preu: 2 euros, anticipada; i 3 euros, el mateix dia. A entrades.navas.cat. A les 10 h, al carrer Església, 2n Torneig popular d’escacs a càrrec de l’Ateneu Popular La Feixa. Inscripcions ateneupopularnavas@gmail.com. A les 12 h, a la plaça de l’Església, vermut amb Aquell Parell, tapes i vins de proximitat. A les 16 h, a la plaça de l’Església, espectacle infantil Els secrets de Mr. Stromboli, amb El que Ma Queda de Teatre i L’Avalot Teatre. I jocs tradicionals amb L’Anònima. A les 16 h, al Casal de la Gent Gran, torneig de botifarra. A les 17 h, a la plaça de l’Església, berenar. A les 17.15 h, a la plaça de la Cooperativa, Festival Test, amb obres de petit format. Gratuït. No cal reserva d’entrades. A les 19 h, a la plaça de l’Església, lliurament de premis del 8è Concurs de Relats Breus 2023. A les 21.30 h, representació de Figuretes de vidre, de Tennessee Williams, a càrrec del Grup Escènic Navàs. Entrada gratuïta. Reserves a entrades.navas.cat. uTastaentorn: a les 19.30 h, a la plaça de l’Església, tapes i vins de proximitat. A les 19.30 h, a la plaça de l’Església, concert amb Jomukom i la tropa, liderada pel cantautor navassenc Roger Argemí. A les 21 h, a la plaça de l’Església, concert amb Tutú Kiss Plash. Diumenge, durant tot el dia, a la plaça de l’Ajuntament, 42a Fira d’Artesania. Exposició de fotografies amb Foto Film Navàs. Demostracions d’oficis i tallers d’artesania. Taller de ceràmica Demostració d’esmalt al foc. Demostració de cistelleria. Taller d’elaboració de paper. Taller de xapes. A les 10 h, a la plaça de l’Ajuntament, 26a Trobada de puntaires. A les 11 h, a la plaça de l’Ajuntament, exhibició de Fit Kid Navàs. A les 12 h, a la plaça de l’Ajuntament, 35a Roda d’esbarts de la Catalunya Central. A les 16.30 h, a la plaça de l’Ajuntament, jocs infantils Colors de monstre amb Tombs Creatius. A les 16.30 h, al costat de la carpa A prop, espai de jocs per a nadons amb Caliu Moianès. A les 17 h, a la plaça de l’Ajuntament, audició de sardanes amb la cobla Lluïsos de Taradell, amb l’Agrupació Sardanista de Navàs. uDurant tot el dia, a la carpa A prop. A les 11 h, tast d’olis amb l’Escola de Vitivinicultura del Bages. A les 12 h, tast de formatges elaborats artesanalment a Cal Music. A les 13 h, tast de vermut amb Tres Cadires. A les 16.0 h, Incidim. Ratafies i xocolates. A taula també decidim. A les 18 h, tast de vins locals i ecològics amb La Diferenta. A les 19 h, tast de cervesa amb Grenyut. Dissabte i diumenge, de 10 a 14 i de 16 a 19 h, portes obertes al Centre Enoturístic del Pla de Bages.