Eve Fairbanks publica ‘Els Hereus’, un retrat de la fractura racial a Sud-àfrica a través de tres històries diferents

L’autora creu que permet aprendre sobre un país “amb una història molt universal" i alhora "sense precedents”

L'escriptora Eve Fairbanks presentant el seu darrer llibre 'Els Hereus' a la seu d'Edicions del Periscopi.

L'escriptora Eve Fairbanks presentant el seu darrer llibre 'Els Hereus' a la seu d'Edicions del Periscopi. / ACN

Eli Don (ACN)

La periodista nord-americana Eve Fairbanks ha publicat ‘Els Hereus’, una novel·la traduïda al català per Edicions del Periscopi i en castellà per Península. El seu debut literari se centra en fer un retrat de la fractura racial a Sud-àfrica a través de tres personatges reals: la Dipuo, la seva filla Malaika i en Christo.

El llibre és també una via per repassar la història del país a partir de les seves vides, i mostrar què passa quan es decideix acabar amb la supremacia blanca. De fet, Fairbanks, en una entrevista a l’ACN, explica que la novel·la permet aprendre sobre un país “amb una història molt universal” i, alhora, “sense precedents”. Un fet que considera “fascinant” i que li ha permès analitzar el seu “des d’una perspectiva diferent”.

A través de les vides dels tres protagonistes, la veu dels quals va intercalant al llarg de tot el llibre, l’autora explora un ampli ventall de qüestions relacionades amb la raça i el poder. Per exemple la vinculació que tenen amb el passat, el pes dels deutes històrics, i la forma en que pot viure una persona de forma honorable en una societat que no reconeix. Tot plegat en un context de post-apartheid, per tal de posar el focus en tot allò “que ha passat després”.

“Com és viure en un sistema que ells no van crear i que fet estava dissenyat per oprimir les persones negres. Dirigir un país amb unes tradicions, unes festes o una economia fet per persones blanques”, sosté. Un exercici que, Fairbanks, creu que li ha permès fer la “distància” al no haver de “defensar” la política “d’allà on vius”. “Són qüestions que són molt universals en uns països i continents que no paren de canviar”, afegeix.

Dipuo, Malaika i Christo

Si bé en un inici va acabar un llibre amb només dos personatges, fa uns anys va haver de reescriure’l per incorporar un tercer. L’autora assegura que tots ells “són reals”, igual que ho són “les seves vides i els seus noms”. El motiu pels quals els va escollir va ser perquè eren ciutadans corrents, i no pas representants d’alguna facció concreta. “Per mi era important mostrar que la gent té aquestes vides”, subratlla.

De fet, la novel·la – que va trigar deu anys a veure la llum – es va escriure en bona part a través del mòbil i, per això, Fairbanks considera que compta amb un estil molt concret. També amb una certa clau humorística, una cosa que sosté “és molt sud-africana”. “Fins i tot quan estàs patint pots riure, i això és un indici que us país podrà sobreviure a una situació, quan se’n comença a riure”, afegeix.

Pel que fa als perfils, una de les protagonistes és la Dipuo, una activista que lluita contra l’apartheid; la seva filla, la Malaika, nascuda durant el suposat final de la segregació, una persona sense records del passat; i en Christo, un dels últims sud-africans blancs reclutats per lluitar pel règim. “Em van triar ells a mi, i no al revés”, conclou.

Situació a Israel

Finalment, l’autora de ‘Els Hereus’ també ha valorat la situació a Israel, després de l’atac de Hamàs, assegurant que hi ha certs “paral·lelismes” amb Sud-àfrica. “Escric molt sobre Israel i he fet seguiment de la seva situació durant molts anys”, ha admès, “és un fet totalment nou i no poden trobar lliçons en cap altre lloc perquè la seva situació és molt particular”. També ha opinat que hi ha sentiments presents arreu com “la ràbia, l’amargor, el ressentiment o, la por”.

TEMES