Alex Michaelides: "A mi el que m'agrada és transcendir el gènere, trobo que els llibres viuen en si mateixos"

L'autor publica 'La Fúria', una novel·la sobre set persones atrapades en una illa grega

L'escriptor Alex Michaelides, autor de 'La Fúria', aquest dimarts a Barcelona

L'escriptor Alex Michaelides, autor de 'La Fúria', aquest dimarts a Barcelona / Maria Pratdesaba

Eli Don / Maria Pratdesaba (ACN)

L'escriptor Alex Michaelides (Xipre, 1977) ha publicat la seva nova novel·la 'La Fúria', una història sobre set persones atrapades en una illa grega que arriba en català de la mà d'Amsterdam.

La trama se centra en la resolució d'un assassinat i els seus esdeveniments previs que fan aflorar tot tipus de sentiments entre els protagonistes. En una entrevista a l'ACN, Michaelides explica que en aquesta ocasió ha optat per agafar la trama d'una novel·la de misteri amb uns personatges ben definits i afegir elements que l'interessen, com la psicologia, el teatre o les relacions humanes. "A mi el que m'agrada és transcendir el gènere, trobo que els llibres viuen en si mateixos", sosté.

Per trobar la llavor d'aquesta història, Michaelides es remunta a un viatge que va fer fa molts anys a l'illa de Mikonos i en el qual un temporal el va obligar a quedar-se allà durant tres dies perquè no podien sortir els vaixells. Dècades després, el que en aquell moment va ser una simple anècdota s'ha acabat convertint en la trama de la seva darrera novel·la, 'La Fúria'.

El llibre ressegueix la vida de la Lana, una antiga estrella de Hollywood que viu retirada a la seva mansió de Londres des de la mort del seu marit. Cada any convida els seus amics més propers a fugir del temps anglès i passar les vacances de Pasqua a la seva idíl·lica illa privada a Grècia, assotada per un vent poderós que els habitants locals han batejat com a fúria. Quan aquesta deixa el grup atrapat a l'illa d'un dia per l'altre, sense escapatòria, emergeix l'odi, l'enveja i el desig de venjança que aquests vells amics han reprimit durant anys.

Tot i que a primera vista pot semblar l'argument d'un thriller convencional, la història de l'escriptor va més enllà, incorporant diferents elements que agafen un gran protagonisme dins del títol, com per exemple el teatre. De fet, l'estructura de la novel·la està dividida en actes, i el mateix narrador – en primera persona – és també un personatge que treballa de dramaturg: l'Elliot, un protagonista "conscient de les convencions teatrals".

Segons l'autor, en una primera versió no pensava que ho plantejaria d'aquesta forma i, de fet, va haver de reescriure el títol amb la versió de l'actual narrador. "Volia que m'expliques la història des del seu punt de vista i, de fet, és la primera vegada que un personatge pren vida d'aquesta forma", afirma, "va ser un procés creatiu molt interessant".

Un relat ple de girs de guió

Una de les particularitats de la novel·la de Michaelides són els girs de guió, els quals explica que han estat "divertits" de crear però, a la vegada, li han portat certa "frustració". "Al final és com construir una casa, has de tenir clara l'arquitectura perquè sinó la cosa no funciona, i en aquest cas, a diferència de les meves dues primeres novel·les, em va semblar interessant no planificar res". Una experiència que li ha resultat "emocionant" i "terrorífica".

Preguntat pel gènere, l'escriptor defuig d'aquesta etiqueta i opta per deixar obert un ventall que pugui incorporar diverses coses que troba interessants. "La meva primera novel·la la vaig escriure com una novel·la i prou, perquè trobo que els llibres viuen en si mateixos", afegeix. Aquest és el tercer títol que publica després del gran èxit de 'La pacient silenciosa' i, posteriorment, la bona rebuda de 'Les donzelles'. Preguntat per la pressió, nega que hagi estat present en els diferents processos: "la única pressió que he pogut rebre és autoimposada".

Llibres portats al format audiovisual

Guionista audiovisual de formació, Michaelides revela que ja està treballant en el guió cinematogràfic de 'La Fúria', que un cop acabat començarà una nova fase en la que haurà de buscar finançament i director. Mentrestant 'La pacient silenciosa' continua en desenvolupament. "Espero que tard o d'hora es pugui anunciar el projecte, el procés per fer una pel·lícula és molt lent", admet.

Pel que fa a projectes literaris propers, avança que ja està treballant en un nou títol que estarà ambientat a la seva terra natal, Xipre, i que hi haurà pinzellades d'algunes de les seves vessants més personals. "Hi haurà amor, molta mitologia, i un assassinat", conclou.