«La Mesías»: El fanatisme religiós que consagra a Los Javis

Un thriller familiar sobre trauma i fe de Javier Calvo i Javier Ambrossi que compta en el seu repartiment amb actrius com Lola Dueñas i Carmen Machi

Lola Dueñas, en «La Mesías»

Lola Dueñas, en «La Mesías» / MOVISTAR PLUS+

Marisa de Dios

Javier Calvo i Javier Ambrossi, Los Javis, sempre han apostat per projectes poc comuns. O bé perquè tractaven temes controvertits (la manera de descobrir la fe en La llamada i la dramàtica vida de Cristina Ortiz en La Veneno) o perquè trencaven motlles amb un protagonista transvestit (Paquita Salas). En La Mesías, la seva nova sèrie, exploren amb la seva habitual sensibilitat els límits del fanatisme religiós a través d’una història esquinçadora i complexa, plagada de capes i marcada per una mare amb deliris messiànics que manté als seus fills apartats del món. La ficció, composta de set episodis i que consagrarà a la parella de creadors, ha arribat a Movistar Plus+ aquest dimecres 11 d’octubre.

«A mi m’agrada pensar en el personatge de la mare com un forat negre, que atreu i xucla l’energia de tot el món i que s’ho menja tot. I no pots escapar d’ella perquè és una atracció fatal», la defineix Roger Casamajor, protagonista de la trama i el personatge de la qual, el fill gran d’aquesta atípica família, és víctima d’aquesta dona que està convençuda que canviarà el món.

Fanatisme de la mare

La seva germana, a la qual dona vida Macarena García, també està traumatitzada per aquest tancament que va marcar la seva infància i adolescència. «Però la seva manera de sobreviure ha estat completament diferent», explica l’actriu, que destaca que La Mesías aborda de forma molt diferent el tema de la religió a com ho va fer La llamada, la pel·lícula que ella mateixa va protagonitzar.

Les nenes de «'La Mesías»

Les nenes de «'La Mesías» / MOVISTAR PLUS+

«La Mesías està plena de gent que està perduda i intenta trobar respostes de la manera que sigui», subratlla García. I aquí és on entra el fanatisme de la mare, a la qual interpreten en diferents etapes de la seva vida Ana Rujas, Lola Dueñas i Carmen Machi.

«Volíem un projecte sobre les diferents maneres de creure des de tots els àmbits, perquè hi ha molts tipus d’espiritualitat però ens interessava el de la manipulació des de la perspectiva feixista que té en la seva diana a una minoria fràgil i li diu el que pot o no pot fer», van aclarir Los Javis en el festival de Sant Sebastià, on van preestrenar la producció. «La sèrie és una crítica contra el poder que oprimeix i reivindica també el poder de les minories d’escapar-se», van declarar, deixant constància que «el col·lectiu LGTBI està moltes vegades en aquestes».

Una ‘girl band’ cristiana

La Mesías està repleta de referents (el tancament del clan recorda a casos com l’els germans Wolfpacks o la família Turpin), però el més pròxim (i viral) és el de Flos Mariae. Perquè en la sèrie també hi ha una «girl band» cristiana formada per sis germanes que protagonitzen cançons en Youtube amb vídeos d’allò més «kitsch».

Macarena García, en «La Mesías»

Macarena García, en «La Mesías» / MOVISTAR PLUS+

L’eurovisiva Amaia Romero, guanyadora d’«OT 2017», forma part del grup, en el seu debut com a actriu. «La Mesias no té res a veure amb Flos Mariae. Són una referència més, però és que en la sèrie hi ha un munt de referències», incideix Casamajor, que en la ficció parla tant en castellà com en català. «Això li dona molta més veracitat», subratlla l’actor.

Perquè aquest «thriller» familiar, que en diversos capítols exalta el misticisme i el costat esotèric del santuari de Montserrat, s’ambienta íntegrament a Catalunya. De fet, es va rodar en més de trenta localitats de la zona (Barcelona, Girona, Mataró, Òrrius, Santa Eulàlia de Ronçana, Calaf, Arenys de Mar, Manresa, Gualba, Santa Susanna...).

En el repartiment, d’allò més coral, figuren noms com Albert Pla (magnífic en el paper de pare beat), Biel Rossell Pelfort, Cecilia Roth, Nora Navas, Gracia Olayo, Aixa Villagrán, Carla Díaz, Betsy Túrnez, Ángeles Ortega, Mari Paz Sayago i Rossy de Palma. Fantàstics estan també els actors que donen vida als germans de nens i adolescents: Irene Balmes, Bruno Núñez, Carla Moral, Lluc Jornet, Iona Roig, Sara Martínez, Joana Buch, Arlet Zafra i Ninoska Linares.

Movistar Plus+ ha estrenat els dos primers episodis, dimecres 11 d’octubre, i la resta aniran arribant a la plataforma cada dijous.