Una empresa de Castellnou de Seana comercialitza més de 80.000 calçots cuits a la setmana a l'Anoia i el Bages

La demanda d'aquesta ceba no ha parat de créixer i enguany El Rebost de Ponent n'espera vendre 1,5 milions

Clients recollint les comandes de calçots i salsa al Rebost de Ponent de Castellnou de Seana

Clients recollint les comandes de calçots i salsa al Rebost de Ponent de Castellnou de Seana / ANNA BERGA (ACN)

Anna Berga (ACN)

Poder menjar calçots acabats de coure a casa sense necessitat d'haver d'encendre el foc ni d'embrutar-se les mans. Aquesta és la «comoditat» que ofereix el Rebost de Ponent, una empresa de Castellnou de Seana (Pla d'Urgell) nascuda fa set anys i que, des de llavors, ha vist com la demanda d'aquesta ceba no ha parat de créixer i de guanyar adeptes. Cada cap de setmana couen i comercialitzen uns 80.000 calçots, a més de la seva respectiva salsa, que es venen a totes les comarques de Ponent i, des d'aquest any, també als punts de venda que han habilitat a Igualada i Manresa. A més, des de fa tres anys també compten amb restaurant propi. Amb tot, aquesta temporada esperen vendre 1,5 milions de calçots cuits.

El Rebost de Ponent té unes 10 hectàrees de terreny dedicades al cultiu d'aquesta ceba dolça. El seu copropietari, Jordi Llanes, ha explicat que enguany han plantat tres milions de calçots, dels quals n'esperen vendre la meitat ja cuits, uns 1,5 milions. A més, quan ho necessiten també en compren i venen a diferents proveïdors locals. De moment, van per bon camí, ja que la demanda en les darreres setmanes no ha parat de créixer i actualment comercialitzen uns 80.000 calçots a la setmana. «Anem al cent per cent, cada setmana fem més calçots i batem rècords», explica Llanes. De fet, els mesos de febrer i març és quan més demanda tenen i, a banda, també han notat la fi de la limitació de les reunions a 10 persones, ja que ara hi tornen a haver comandes més nombroses tant per endur-se com al restaurant.

L'èxit del Rebost de Ponent, segons Llanes, és que ofereix «comoditat». «Ho hem fet còmode perquè a tothom que li agradin els calçots se'ls pugui menjar a casa, calents i sense embrutar-se les mans», explica. Precisament aquest és el motiu que ha donat Pau Martínez, un client d'Ivars d'Urgell que aquest dissabte ha anat a recollir una comanda de calçots a la botiga de Castellnou de Seana. «Sí que és més divertit fer-los perquè fas més festa i xerinola, però així no embrutes res i amb un moment ja ho tens fet», argumenta. En canvi, una altra clienta, Paula Ortiz, ha declarat que ha vingut de Miralcamp perquè no té un espai per coure calçots i que d'aquesta manera ella i els seus amics poden gaudir «igualment de la calçotada». Així mateix, un altre motiu de l'èxit d'aquests calçots és la seva qualitat «excepcional», explica Llanes, que afegeix que el fred de Ponent fa que les fibres de les cebes es trenquin i, com a resultat, els calçots siguin més dolços. «No tenen gaire bona pinta, però quan els proves són espectaculars».

Punts de venda a Ponent, l'Anoia i el Bages

L'empresa compta amb diferents punts de venda repartits per Ponent, com ara Lleida, Tàrrega, Juneda, Cervera o Bellcaire d'Urgell, entre altres. I des d'aquest any també s'han incorporat Manresa i Igualada. L'objectiu, afirma Llanes, és poder consolidar aquestes dues localitats i fer rutes que permetin amortitzar els costos.

Calçots des del 2015

El Rebost de Ponent va néixer l'any 2015 quan Jordi Llanes i la seva dona van decidir canviar la producció de ceba per la de calçot. Al principi venien calçots cuits a la gent del poble, i, a poc a poc, el boca-orella i també la publicitat van atreure cada vegada més clients. A banda, el 2019 van obrir un restaurant al mateix local que tenen a Castellnou de Seana on ofereixen menús de calçotada així com altres plats. Actualment, a l'empresa hi treballen una trentena de persones. Tots els calçots es couen a Castellnou de Seana utilitzant una infraestructura feta expressament que permet coure fins a 6.000 calçots per hora. A més, també elaboren la salsa que els acompanya.