La reforma laboral també arriba a Infojobs: les ofertes d'ocupació indefinida es disparen el 92%

La competència per una ocupació afluixa però segueix pels núvols, amb 46 candidats per cada oferta

Un treballador a la seu corporativa de Mango

Un treballador a la seu corporativa de Mango / ACN

Gabriel Ubieto

La reforma laboral que porta mesos plasmant-se en les estadístiques oficials té el seu reflex també en la dels portals d'ocupació. Infojobs ha publicat aquest dimecres el seu informe anual del mercat de treball, elaborat conjuntament amb Esade, en el qual constata un augment sense precedents de la contractació indefinida. I és que el nombre de vacants ofertes per les empreses que garantien un contracte indefinit i a temps complet s'ha pràcticament duplicat (+92%) en l'últim any, superant el milió d'ofertes en tot l'exercici.

Tot i l'augment en l'estabilitat del treball ofert, els salaris de les actuals vacants són lleugerament pitjors. I això sense tenir en compte que el cost de la vida s'ha disparat en l'últim any. Els sous continuen sent baixos perquè, entre d'altres, continua havent-hi una alta competència per les ocupacions disponibles. Segons les últimes dades de l'informe de Infojobs, per cada oferta publicada hi havia, de mitjana, 46 candidats disposats a assumir-la.

Les limitacions a la contractació temporal pactades entre el Govern, la patronal i els sindicats, es nota. Dels 2,7 milions d'ofertes de treball que barallava Infojobs el 2022, el 38% van oferir un contracte indefinit a temps complet, quan un any abans eren el 24%. En determinats gremis l'efecte de la reforma laboral ha impactat notablement, si bé l'augment de l'estabilitat és transversal. Per exemple, entre els informàtics el 70% de les ofertes ja eren d'ocupació indefinida i avui són del 80%. Però en el cas dels comercials, on la proporció d'ofertes de fixos s'ha duplicat, passant del 17% al 40%. No obstant això, en perfils com a atenció al client a penes hi ha hagut canvis i segueixen molt lligats a les campanyes que lliguin les empreses amb tercers.

Les dades de Infojobs venen a confirmar una altra tendència que ja ha anat avançat l'estadística oficial: una part del que abans era temporalitat avui ha passat a fix discontinu. La figura estrella de la reforma ha passat de residual a minoritària (representa al voltant del 5% del total d'ofertes publicades), si bé el volum de vacants que ofereixen aquest tipus de relacions s'ha multiplicat per 12, tot passant de les 10.318 vacants publicades en 2021 a les 128.225 del 2022.

Per sectors, el turisme i la restauració confirmen la seva recuperació, que es llança a eixamplar de nou les seves plantilles i les ofertes publicades a Infojobs per empreses d'aquest ram han augmentat el 127% respecte a l'any anterior. També es nota en les remuneracions que ofereixen, més altes per intentar atreure les mans que els empresaris es queixen que falten al sector. Concretament les noves ofertes pagaven un 5,1% més que l'any anterior, si bé el salari mitjà segueix sense superar els 1.600 euros bruts al mes (12 pagues). És el tercer gremi que pitjor paga, només superat per les empreses d'atenció al client i de venda al detall.

El mercat laboral s'ha recuperat en la seva majoria del terratrèmol del covid, si bé no així en tots els seus indicadors. Per exemple, sobre la temuda ‘Gran Renúncia’ que ha generat dificultats en països com els Estats Units, amb una legislació laboral molt diferent de l'espanyola, el grau de competència per les vacants continua sent molt elevat. “Els alts nivells d'atur i el poder desincentivador de les indemnitzacions per acomiadament (que no es cobren en cas de renúncia voluntària) han limitat molt l'efecte d'aquest fenomen, però no l'han anul·lat completament”, apunta Infojobs en el seu informe. La manca de determinats professionals se circumscriu a sectors molt concrets i altament qualificats.

I en l'actual conjuntura, amb la incertesa derivada de la nova crisi bancària o el persistent augment de preus, hi ha poca predisposició entre els treballadors per abandonar el seu lloc. Només el 17% dels enquestats per Infojobs s'ho planteja, enfront del 23% existent just abans de l'esclat del covid.

Els alts nivells d'atur continuen permetent a les empreses oferir condicions laborals igual o pitjors en molts sectors perquè saben que malgrat això trobaran gent. En termes mitjans, cada vacant que una empresa publica en Infojobs té 46 candidats disposats. Són menys que en 2020, quan milers de temporals van perdre la seva ocupació i la ràtio es va disparar a 1 per 72 candidats. Però l'actual proporció és encara superior a la que hi havia el 2019, quan era d'1 a 41.

La competència, no obstant això, fluctua per sectors. I enfront dels perfils amb menys oferta, com els 18 candidats per ocupació en informàtica i telecomunicacions, hi ha ocupacions molt disputades, com el de venda al detall, que té 198 candidats per oferta. Aquí es visualitza clarament l'efecte de tenir la major taxa de desocupació de la Unió Europea, i és que sent aquest el sector que pitjor paga, és al seu torn el que més gent disposada a treballar-hi té.

I tot això es nota també en els salaris de les noves ofertes, que a penes han variat d'un any a un altre, reflectint com les persones que s'incorporen o es reincorporen al mercat laboral parteixen amb pitjors condicions donats els nivells de l'actual inflació. Concretament, de mitjana les empreses ofereixen cobrar 24.395 euros bruts a l'any, o, cosa que és el mateix, 2.032,9 euros bruts al mes (en 12 pagues).

Subscriu-te per seguir llegint