El Govern reclamarà una indemnització de "com a mínim" un milió a Cegos pel caos de les oposicions

La consellera admet que és la "primera disgustada" per la crisi i defensa que "qui fa coses té risc a equivocar-se"

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i membres de la Comissió d'Afers Institucionals durant una sessió aquest divendres al Parlament

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i membres de la Comissió d'Afers Institucionals durant una sessió aquest divendres al Parlament / ACN

ACN

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha anunciat que el Govern reclamarà "com a mínim" un milió d'euros com a indemnització a l'empresa que va organitzar les oposicions d'estabilització de la plantilla de dissabte, Cegos, pels danys causats i les incidències "inadmissibles" que han obligat a repetir les proves. En una compareixença a la comissió d'Afers Institucionals del Parlament, la consellera ha deixat clar que el Govern "no ha rebut cap factura" i que no vol fer cap pagament davant "l'incompliment flagrant de la contractació". Vilagrà també ha contestat al comunicat de Cegos tot defensant que "no va fallar el procés previ" sinó la vigilància i l'organització de les proves en si.

"La primera disgustada soc jo mateixa i el meu equip", ha insistit la consellera, que ha lamentat "profundament" la situació viscuda el passat dissabte, quan els aspirants van denunciar retards generalitzats, manca d'exàmens, classes atapeïdes, violacions d'anonimat i diverses incidències que van provocar la cancel·lació d'algun dels processos in situ. 

En la seva intervenció, Vilagrà ha defensat que fins a aquest dia el procés d'estabilització de la plantilla de la Generalitat "havia estat impecable", i havia aconseguit reduir la temporalitat del 35% que es van trobar a l'inici de la legislatura al 16% actual.

La consellera ha defensat que la tasca de Cegos no va ser "cap privatització ni externalització" sinó un "suport puntual" per a fer unes proves que s'esperava que massa massives perquè les assumís la subdirecció de selecció. La borsa de contractació interna era "totalment insuficient" per donar cobertura al servei. Un cop publicat, al concurs s'hi van presentar dues empreses, i només una, Cegos, era de l'Estat espanyol.

Vilagrà ha afegit que la companyia va acreditar cinc anys d'especialització en processos selectius en administracions com l'Ajuntament de Barcelona, la Comunitat Valenciana o diversos hospitals a Espanya.

D'altra banda, ha defensat que la simultaneïtat de les proves el mateix dia en quatre seus responia a la voluntat "d'afavorir" als treballadors.

La consellera ha deixat clar que el Govern "no ha rebut cap factura" i que no vol fer cap pagament davant "l'incompliment flagrant de la contractació". Hores després que l'empresa Cegos atribuís a la Generalitat part de la responsabilitat en el caos de dissabte, Vilagrà ha defensat que "no va fallar el procés previ", que era una tasca que assumia Funció Pública, sinó la vigilància i l'organització de les proves en si.

La titular de Presidència ha insistit que els exàmens es van entregar "amb temps i forma" i que les aules estaven "ben dimensionades". En canvi, ha afirmat que l'empresa no va complir les seves funcions, que eren la impressió del quadernet d'exercicis i dels fulls de resposta, en transport en sobreprecintats, la recollida dels fulls i la lectura òptica dels resultats, així com la vigilància dels exàmens.

"L'empresa es defensa perquè les conseqüències d'incomplir la llei de contractació pública són molt greus", ha argumentat.

Davant les crítiques de l'oposició que ha retret a Vilagrà que no assumeixi més responsabilitats, ha assegurat que ella pren "decisions estratègiques" però no operatives. "No soc de les que marxa quan hi ha problemes. No és la primera vegada que m'ha tocat gestionar una crisi complexa", ha afegit.

En total, 3.800 persones han enviat una queixa a la bústia que va obrir dimarts. Els aspirants han denunciat 12.000 incidències: com ara retards, manca d'espai, ús de mòbils, falta de vigilància o de fotocòpies i sortides d'aula. Després de rebre les crítiques dels grups, Vilagrà els ha assegurat que el Govern no s'ha amagat i ha assumit les responsabilitats que tocaven.