El nou impost que es començarà a cobrar entre l'1 i el 31 de juliol: així afecta les rendes de fins a 21.000 euros

Això és el que hauràs de pagar

La renda

La renda / @freepik

M. R.

L'impost temporal de 'Solidaritat de les Grans Fortunes' s'abonarà entre l'1 i el 31 de juliol, segons disposa l'ordre publicada aquest dilluns al Butlletí Oficial de l'Estat en què s'aprova el model 718 de declaració d'aquest nou tribut. D'aquesta manera, es completa el darrer tràmit normatiu per implementar un tribut que té per objectiu gravar amb una quota addicional els patrimonis de les persones físiques de quantia superior als tres milions d'euros.

En concret, l'ordre preveu que l'impost meritat el 31 de desembre de 2022 s'abonarà entre l'1 i el 31 de juliol d'aquest mateix exercici. Aquest tribut és complementari de l'impost sobre el patrimoni, que ingressen en la seva integritat les comunitats autònomes. D'aquesta manera, l'abonat per l'impost sobre el patrimoni es descompta de la quota a pagar de l'impost de 'Solidaritat de Grans Fortunes'. Així s'evita tributar dues vegades pel mateix patrimoni i concepte i, alhora, el nou tribut garanteix que totes les grans riqueses contribueixin al sosteniment de l'Estat de benestar, segons destaca el Ministeri d'Hisenda.

Amb aquest impost -que gravarà de manera temporal els exercicis 2022 i 2023 per recaptar el 2023 i 2024- es posa el focus en aquells patrimonis superiors a tres milions d'euros perquè no puguin quedar eximits per les bonificacions dels governs regionals a l'impost sobre patrimoni. L'ordre, que recull les recomanacions i les observacions realitzades pel Consell d'Estat, determina també el lloc i la forma de la presentació de l'impost, que serà per via electrònica, així com les condicions i el procediment per presentar-les.

El tipus d'impost serà de l'1,7% per als patrimonis d'entre 3 i 5 milions d'euros; del 2,1% per als patrimonis entre 5 milions i 10 milions; i del 3,5% per als patrimonis superiors a 10 milions d'euros

L'ordre publicada al BOE permet posar en marxa una figura tributària inclosa en un paquet de mesures fiscals aprovat pel Govern l'any passat per permetre un repartiment "més just" dels efectes econòmics derivats de la guerra d'Ucraïna.

Així, aquesta mesura tributària a alts patrimonis es complementa amb una rebaixa de l'IRPF a les rendes de fins a 21.000 euros, un import equivalent al salari mitjà a Espanya, cosa que implica que aquesta reducció d'IRPF està beneficiant aquest any ja a la meitat dels treballadors del país. "D'aquesta manera, es manté la coherència de la política fiscal del Govern basada en un sistema tributari més just i progressiu en què aportin més els qui més tenen i es protegeixi les classes mitjanes i treballadores amb un enfortiment de l'estat del benestar", defensa en un comunicat el Ministeri d'Hisenda.