Els salaris continuen recuperant poder adquisitiu: pugen el 3,3%, un punt per sobre de l'IPC

Segons el Ministeri de Treball, el sou de 8,9 milions de treballadors per compte d'altri ha pujat

Treballadors en una oficina

Treballadors en una oficina / ARXIU/EUROPA PRESS

Gabriel Ubieto

Els salaris pactats per conveni col·lectius han pujat entorn del 3,3% fins al juliol, un punt per sobre de la inflació. Les nòmines consensuades entre patronals i sindicats segueixen així el camí de recuperar part del poder adquisitiu perdut al llarg de l'actual crisi de preus, després d'un 2022 funest en aquest sentit per a la majoria de les butxaques. La taxa de cobertura dels convenis d'empresa ha caigut aquest juliol a mínims històrics, per l'augment der preponderància dels sectorials.

Segons les dades actualitzades aquest dimarts pel Ministeri de Treball, el salari de 8,9 milions de treballadors per compte d'altri ha pujat, de mitjana, el 3,3% des de començament d'any. Fa un any, per a aquestes dates, els increments pactats eren del 2,6%. Cal retrotreure's fins al 2008 per trobar increments de salaris pactats més alts. Si bé aquells dies la pujada salarial era superior, però els preus estrenyien més i això provocava que el poder de compra estigués en reculada.

El mes de maig les cúpules de patronal i sindicats van aconseguir un acord per guiar la negociació col·lectiva, i van situar els increments salarials de referència en el 4% per a enguany. I, segons les dades de convenis col·lectius renovats, de moment aquesta referència de l'Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC) es compleix. Els plecs sectorials que es van actualitzant ho fan amb una pujada mitjana del 4,2%, dues dècimes per sobre d'aquesta referència.

I des que els agents socials van aconseguir aquest acord, les relacions entre les parts sector a sector són més fluides. En aquests dos mesos, els convenis de dos milions de treballadors s'han renovat, i s'ha avançat el tradicional 'efecte final d'any', perquè és habitual que abans de l'estiu hi hagi negociacions enquistades i que aquestes s'acabin desbloquejant en la recta final de l'exercici.

Un d'aquests convenis que feia mesos que estaven encallats i que s'ha resolt recentment amb acord entre les parts és el d'oficines i despatxos de Catalunya, un dels plecs que afecten un nombre més elevat de treballadors de tota comunitat. Les patronals catalanes -Foment del Treball i Pimec- van signar amb el sindicat CCOO que el salari base de 160.000 oficinistes pujarà un 10% fins al 2024, el 4% el 2022 (amb efecte retroactiu), el 3% més el 2023 (també amb efecte retroactiu des de l'1 de gener) i un altre 3% el 2024. Si bé les companyies poden absorbir part o tot l'increment pactat si ja paguen per sobre de conveni als seus empleats i sempre que aquests no tinguin un salari anual de més de 28.145 euros bruts.

Actualment la cobertura de la negociació col·lectiva és del 55%, tenint en compte que hi ha 8,9 milions d'assalariats les condicions laborals dels quals es regeixen per un conveni col·lectiu, sobre un total de 16,2 milions d'assalariats donats d'alta en la Seguretat Social, segons les últimes dades de juliol. I el nombre de convenis d'empresa ha caigut a mínims històrics, i només representen el 3% de la població assalariada (o, el que és el mateix, el 5,9% de la població coberta per conveni).