La CNMC confirma que els aliments amb l'IVA rebaixat van recuperar el preu inicial poc després de la mesura

Competència considera que els supermercats van traslladar correctament la rebaixa impositiva aplicada al gener

Facua acusa la CNMC de fer un informe sobre la rebaixa de l'IVA "a mida" de fabricants i supermercats

Al gener es va aplicar una rebaixa de l'IVA en alguns aliments

Al gener es va aplicar una rebaixa de l'IVA en alguns aliments / Arxiu/MIREIA GAMISANS

ACN

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha admès aquest dijous que l'efecte de la rebaixa de l'IVA sobre els aliments aplicada al gener va desdibuixar-se poc després d'aplicar-se. Segons un informe difós per l'organisme, els productes seleccionats pel Govern espanyol van abaratir-se inicialment, però la rebaixa va ser momentània i en poc temps van recuperar el preu anterior i van tornar a encarir-se a la mateixa velocitat que els productes no rebaixats. Tot i això, Competència considera que el sector de la distribució, supermercats i grans superfícies, va traslladar correctament la rebaixa de l'IVA als aliments. "No s'han detectat indicis sistemàtics de manca de translació impositiva", indica la CNMC.

A la pàgina 120 de l'estudi de Competència hi ha un gràfic on es pot observar la reducció que van experimentar els preus dels aliments rebaixats entre el desembre de 2022 i el mes de gener 2023. Tot i això, l'estadística mostra també com entre febrer i març els preus ja tenien el nivell previ a la rebaixa, i a partir de llavors van continuar pujant, tot i mantenir una certa distància respecte als aliments que no es van veure afectats per la reducció de l'IVA.

"L'IPC mitjà dels aliments rebaixats va registrar un important augment l'abril del 2022, unes setmanes després de l'inici del conflicte a Ucraïna (...). Al gener, amb l'entrada en vigor de la rebaixa de tipus de l'IVA, l'IPC mitjana dels aliments afectats per la mesura va baixar respecte al mes anterior, mentre que el dels aliments no afectats va continuar la tendència ascendent. Des d'aleshores, tots dos grups d'aliments van mantenir la tendència d'augment paral·lela", constata l'informe.

L'estudi fet per la CNMC analitza l'evolució dels preus a partir de fonts com l'Institut Nacional d'Estadística, el Ministeri d'Agricultura, l'Eurostat o consultores privades. En tots, apunta, no s'hi troba "indicis generalitzats" de fenòmens de "no translació" de les deduccions impositives als preus finals dels productes. Aquesta conclusió, ressalta, Competència, està en línia amb l'aconseguida per altres organismes com el Banc d'Espanya.

La rebaixa decretada pel Govern espanyol va començar aquest gener i es va prolongar fins a finals de juny del 2023. Concretament, contemplava una reducció del tipus de l'IVA del 10% al 5% en olis d'oliva i de llavors i pastes alimentàries. També eliminava completament l'IVA al pa comú, les farines, alguns tipus de llet i formatges, els ous, les fruites, les verdures, les hortalisses, els llegums, els tubercles i els cereals, que fins aleshores pagaven un 4%.

Facua assegura que els preus han pujat

Per l aseva banda, l'organització de consumidors Facua ha criticat aquest dijous l'informe elaborat per la CNMC en què s'afirma que els supermercats van traslladar correctament la rebaixa aplicada a l'IVA dels aliments bàsics al gener. En un comunicat, l'entitat ha acusat l'organisme de fer un estudi "a mida" dels fabricants i els supermercats. "La CNMC només analitza l'evolució dels preus de 21 tipus d'aliments, davant dels més de 200 controlats cada mes per Facua", apunten. En aquest sentit, detallen que segons la seva anàlisi en vuit grans cadenes de distribució, gairebé la meitat dels preus han pujat respecte a la data en què va entrar en vigor la reducció impositiva aprovada pel govern espanyol.