Gairebé la meitat dels aliments afectats per la rebaixa de l'IVA s'han encarit des del gener, segons Facua

L'organització considera que la CNMC "no està fent la seva feina" i critica que la bonificació és una "pantomima"

Prestatges d'un supermercat

Prestatges d'un supermercat / Pixabay

ACN

Gairebé la meitat de productes bàsics d'alimentació afectats per la rebaixa de l'IVA han pujat de preu des del gener, és a dir, des que es va començar a aplicar la bonificació. Així ho constata un estudi de l'organització de consumidors Facua, que revisa l'evolució de més de 1.000 preus als supermercats des que el govern espanyol va aprovar la reducció de l'impost. Facua ha criticat que un 48% dels aliments analitzats són més cars ara que a principis d'any, malgrat el suposat estalvi en l'impost. Per aquest motiu, el secretari general de l'organització, Rubén Sánchez, ha qualificat de "pantomima" la bonificació i ha assenyalat a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència perquè considera que "no està fent la seva feina".

L'estudi de seguiment de Facua analitza els preus oferts a vuit cadenes de distribució -Alcampo, Aldi, Correfour, Dia, Eroski, Lidl, Hipercor i Mercadona-. L'associació de consumidors ha criticat que des que fa l'anàlisi, ha detectat que "progressivament" cada mes hi ha més productes que pugen de preu -a finals de gener s'havien encarit un 6,7% dels productes, mentre que a finals d'agost són més cars un 48% dels aliments bàsics-. En concret, dels 976 productes estudiats durant el vuitè mes, fins a 471 han pujat de preu respecte de principis d'any.

De nou, els productes que més s'han encarit són les fruites i les verdures. Per exemple, 5 quilograms de taronges han pujat gairebé un 40% -són 1,5 euros més cars ara que al gener-, les patates han pujat un 36%, una safata de kiwis un 40% i les pomes han arribat a doblar el seu preu, entre altres. Facua també ha ressaltat l'encariment de l'oli d'oliva -que en alguns casos frega el 50%-, l'arròs i la pasta.

Pel que fa a supermercats, el que més preus ha pujat és Carrefour, on s'han encarit gairebé sis de cada 10 productes, segons l'anàlisi de Facua.

La CNMC "no fa la seva feina"

Després de tot, el secretari general de l'organització, Rubén Sánchez, ha assenyalat a la CNMC. "No està investigant quines pujades són per un augment dels costos i quines impliquen increments en els marges de benefici", ha indicat aquest dijous en una roda de premsa. Sánchez ha recordat que el decret llei que va aprovar el govern espanyol amb la rebaixa de l'IVA prohibeix que les cadenes alimentàries incrementin els seus marges.

Tal com ha fet en ocasions anteriors, Facua ha confirmat que tornarà a ampliar les denúncies que cada mes presenta a la CNMC, de les quals fins al moment no ha tingut resposta. "Sospitem que l'organisme tornarà a mirar cap a una altra banda", ha lamentat el secretari general de l'associació.

Després de tot, Facua també ha instat al govern espanyol a dur a terme més mesures per combatre la inflació i ha assegurat que la bonificació de l'IVA "no és la solució al problema". "La rebaixa és insignificant en comparació amb les pujades de preus descomunals que s'han donat en multitud de productes", ha sentenciat el secretari general de l'associació de consumidors.