Adeu a Passeig 39: Manresa es queda avui amb 2 galeries de les 4 que va arribar a tenir

Les galeries comercials són un model en declivi, però que a la capital del Bages resisteix

Les galeries comercials Passeig 39 de Manresa tanquen i passaran a ser una gran cadena comercial

Les galeries comercials Passeig 39 de Manresa tanquen i passaran a ser una gran cadena comercial / ACN

Nia Escolà (ACN)

Emmirallada en Barcelona i altres grans ciutats europees, Manresa havia arribat a tenir fins a quatre galeries comercials. Les primeres van tancar l'any 2001: l'edifici de l'Olímpia, de tres plantes i al carrer Guimerà -el més comercial-, va ser ocupat per una gran franquícia de roba. I aquest dissabte, després de 30 anys d'història, tanca Passeig 39, les galeries comercials a tocar de Crist Rei, com ja va avançar Regió7. Un espai de més de 700 metres quadrats, que ara l'ocuparà una cadena comercial alemanya. De quatre galeries, ja només en quedaran dues: les de la Caixa, i les de Manresa Centre, que té la meitat dels locals buits. Un model de negoci, el de les galeries comercials, que està en hores baixes, però que, malgrat tot, continua resistint a la capital del Bages.

No tanquen perquè no tinguin feina, però els propietaris de les galeries Passeig 39 ja porten 30 anys de cara al públic amb tot el que això suposa: llargues jornades laborals, i caps de setmana i festius inclosos. De fet, ja fa temps que han redirigit el negoci que tenen a les galeries, una botiga de llaminadures, a la venta online. Ara, els ha sortit l'oportunitat de llogar tot l'espai que ocupa les galeries a una gran cadena comercial alemanya i han decidit fer el pas.

"Ens sap molt greu, trobarem a faltar els clients, però per contra ens alleugereix el fet de no tenir horaris esclaus", explica Gemma Fitó, que juntament amb els seus germans Jacqueline i Joan, en són els propietaris.  

Gemma i Jacqueline, davant de les galeries comercials Passeig 39

Gemma i Jacqueline, davant de les galeries comercials Passeig 39 / Oscar Bayona

La botiga de llaminadures -que és tota una icona a Manresa- mantindrà l'activitat però sense l'atenció directa al públic i se centrarà a la venta online. Pel que fa a la resta de botigues que hi ha a les galeries es traslladen a d'altres locals de la ciutat.

Passeig 39 va néixer ara fa 30 anys, quan la família Fitó, emmirallada en centres comercials barcelonins com el Bulevard Rosa, que llavors eren símbol de modernitat i progrés burgés. Des dels seus inicis, les galeries han acollit diversos comerços.

De quatre a dues galeries, un model en declivi

Amb la pèrdua de Passeig 39, Manresa passarà a tenir només dues galeries comercials: les de la Caixa i les de Manresa Centre, que té la meitat dels locals buits. La ciutat havia arribat a tenir fins a quatre galeries, però l'any 2001 van tancar les de l'Olímpia, al carrer Guimerà. Un gran edifici de tres plantes que va ser ocupat per una gran cadena comercial de roba.

Les galeries de Manresa Centre, amb un 50% dels locals tancats

Les galeries de Manresa Centre, amb un 50% dels locals tancats / ACN/Nia Escolà

L'Imma López és una de les botigueres que va haver de tancar a l'Olímpia. Hi tenia una botiga i recorda que, allà, el negoci li anava "molt bé". "Però va venir una gran , cadena, que ho compra tot, i ens van fer fora a tots", lamenta. Ara fa 37 anys que té dos negocis a les galeries de La Caixa, una de les dues que encara resisteix, i assegura que la sort és que, en aquest cas, les galeries donen a quatre carrers i la gent les fa servir per fer drecera. "Hi ha molta gent de pas i més o menys sempre hem anat aguantant", explica.

Les altres galeries que encara queden a la ciutat són les de Manresa Centre. En aquest cas, la meitat dels locals estan buits i resisteixen, sobretot, els comerços que estan a peu de carrer. El Manel Ruiz és propietari de dos dels locals. Ell es dedica a la reparació del calçat i la seva dona es dedica a fer arranjaments de roba. Fa 36 anys que hi tenen el negoci i han vist evolucionar les galeries: "Ho havia vist tot ple, amb comerços preciosos", subratlla. Creu que, al final, la gent hi va perquè sap que allà hi ha un servei, i considera que el declivi de les galeries és el declivi del petit comerç en general: "De fet, si ajuntem les botigues que hi ha tancades al carrer dins d'una mateixa galeria es veuria igual de buit, el que passa que aquí estem tots junts en un mateix espai", subratlla.