L'empresa pública d'energia L'Energètica ha obtingut la llicència de comercialitzadora per part del Ministeri de Transició Ecològica i un any després de constituir-se ja pot subministrar electricitat a la Generalitat. El primer client de l'elèctrica és l'Agència de Residus de Catalunya, a la nova seu al passeig de la Zona Franca. En els propers mesos, s'aniran ampliant els organismes que reben electricitat de la companyia pública, a mesura que s'acabin els contractes en vigor. Segons ha detallat el director general, Daniel Pérez, l'objectiu és que a principis del 2024 l'empresa tingui prop d'un miler de punts de subministrament i superar els 3.000 a principis de l'any vinent. El consum de la Generalitat i del sector públic associat és d'1,2 terawatts.

"A partir d'avui ja podem comprar i vendre energia al mercat elèctric i comercialitzar-la a la Generalitat, que és un dels consumidors d'energia elèctrica més gran del país", ha detallat Pérez.

La companyia abastirà els 50 megawatts/hora de l'Agència de Residus de Catalunya amb l'energia que es genera als parcs eòlics de Pebesa i Trucafort, on ha assumit les participacions que eren propietat de la Generalitat.

El fet de rebre l'energia directament de l'empresa pública no suposarà d'inici un estalvi substancial. "L'estalvi de preu gran es notarà a mesura que anem fent les instal·lacions d'autoconsum, ara la comercialització com a tal és comprar energia al mercat", ha explicat Pérez, que lidera una empresa que d'inici només subministrarà electricitat al sector públic. 

La instal·lació de plaques solars a les teulades d'edificis públics, que és el que impulsarà l'autoconsum, tenen un pressupost de 60 milions d'euros per aquest any i el vinent. A finals del 2024, tenir entre 60 i 80 megawatts d'autoconsum.

A banda de subministrar a la Generalitat i al sector públic, també preveu aprofitar l'energia de les instal·lacions fotovoltaiques en edificis públics per abastir llars en situació de pobresa energètica. Segons Pérez, el percentatge "variarà molt perquè hi haurà zones amb molts clients vulnerables i altres on no n'hi haurà a dos quilòmetres la rodona", que és el límit que fixa la normativa estatal. 

En el cas de l'Agència de Residus, no hi haurà aquest abastiment perquè l'edifici és de lloguer i no és propietat de la Generalitat. 

El pla de futur més immediat de l'Energètica és assumir els 3.000 punts de subministrament de la Comissió Central, que subministra a instituts i petites institucions a partir del gener del 2025. A banda, els grans ens de la Generalitat com ara Ferrocarrils, ATLL o TV3 "liciten pel seu compte" el servei d'energia elèctrica, i a mesura que vagin vencent els contractes aniran passant" a l'empresa pública, ha detallat Pérez.

L'empresa també ha activat el web amb una bústia per captar nous projectes de generació.