Foment reclama una nova reforma laboral i assegura que 7 de cada 10 contractes indefinits no sobreviuen a l'any

La patronal afirma que la normativa no ha limitat la temporalitat sinó que l'ha "amagat" a les estadístiques

Javier Ibars, Llúís Pérez i Valentín Bote

Javier Ibars, Llúís Pérez i Valentín Bote / Maria Asmarat/ACN

Aina Martí / Maria Asmarat/ACN

Foment ha demanat tornar a negociar una reforma laboral perquè l'actual no ha limitat la temporalitat sinó que l'ha "amagat" a les estadístiques. Un any i mig després que entrés en vigor, la patronal ha assegurat que mesures com eliminar el contracte d'obra i servei "no han beneficiat l'estabilitat a l'ocupació, ni ha transformat el mercat de treball, l'únic que han fet és encobrir la temporalitat amb artificis estadístics", ha afirmat el president de la Comissió Laboral i Recursos Humans de l'organització empresarial, Javier Ibars en una roda de premsa. La patronal s'ha fet ressò d'un informe elaborat pel cap de recerca de Randstad, Valentín Bote que ha conclòs que 7 de cada 10 contractes indefinits no sobreviuen a l'any.

Aquesta xifra és substancialment més alta que la que hi ha hagut de mitjanar a l'Estat abans de la reforma, quan hi havia un 40% de contractes indefinits que duraven menys de 12 mesos. A Catalunya, 106.000 persones han firmat més d'un contracte indefinit en el mateix mes natural des d'inicis d'any.

L'alta mortalitat dels contractes indefinits ha anat de bracet, segons l'informe, de l'increment de les finalitzacions de les relacions laborals per no superació del període de prova, que s'ha multiplicat per 11. Totes dues eines s'han fet servir "per donar resposta a necessitats estrictament temporals", una forma que Ibars ha qualificat d'"inaudita, inadequada i abrupta".

Segons Foment, la baixada del 15% de l'ocupació temporal que mostren totes les estadístiques s'ha produït perquè els canvis en la contractació "distorsionen totalment" les dades. "La reforma no incloïa mesures econòmiques que transformessin l'activitat productiva del país i que reduís la temporalitat de forma genuïna", ha afegit Valentín Bote.

L'expert de Randstad ha afegit que l'eliminació del contracte d'obra i servei ha fet que 1,4 milions de persones "hagin de buscar un encaix laboral amb un altre tipus de contracte" principalment amb la modalitat dels fixos discontinus, però essencialment continuen fent la mateixa feina de caràcter estacional o temporal.

Boté també ha remarcat que l'ajustament contractual s'ha donat en el sector privat amb un descens de la temporalitat del 20% al 13,5% mentre que al sector públic es manté en el 25%.

D'altra banda, ha demanat tenir més en compte com a termòmetre del mercat de treball l'atur efectiu que descompta els fixos discontinuïs inactius que el registrat, que és l'indicador que habitualment es fa servir per saber quanta gent busca feina. "A inicis de la reforma l'atur efectiu i registrat coincidien, però la bretxa ha anat creixent i ara mateix ens trobem amb una diferència que s'apropa a les 50.000 persones", ha dit Bote.

"La reforma ha perjudicat les empreses i ha generat sobrecostos. No ha canviat res a banda del fet que les empreses han de buscar fórmules alternatives. No ha resolt els problemes que pretenia i n'ha generat de nous", ha assegurat Ibars, que ha demanat una "reformulació consensuada i controlada" del sistema de contractació.

Mecanismes contradictoris

D'altra banda, el president de la Comissió Laboral i Recursos Humans de Foment ha carregat contra part de l'acord entre PSOE i Sumar per formar govern que inclou limitar la inaplicació de convenis als casos en què corri risc la viabilitat de l'empresa. Segons Ibars, "és bastant contradictori" introduir canvis legislatius en una figura que entre gener i setembre ha registrat 485 casos, el 89,7% dels quals s'han resolt amb acord.

Preguntat sobre l'increment dels Expedients de Regulació d'Ocupació que acaben amb acomiadaments, el representant de Foment ha dit que no visualitzen "res en concret que ens posi en alerta". Des de principi d'any, els ERO d'extinció s'han incrementat un 40%. En general, però, Ibars ha considerat que les xifres d'acomiadaments col·lectius "estan en sintonia" a les prèvies a la pandèmia.

Pel que fa als increments de sou registrats als convenis són del 3,24 % a Catalunya fins al setembre (+20,45%) i a l'Estat del 3,41% (+30,6%), uns augments "raonables" i "en sintonia amb el context" d'increment perllongat de l'IPC, per Foment.

Subscriu-te per seguir llegint