Saps quina bonificació tens en l'impost de Successions i Donacions? Descobreix-ho!

Segons la comunitat autònoma i el grau de parentiu, hauràs de pagar una quantitat o altra

Saps què has de pagar per cobrar l'herència? Descobreix l'impost de Successions i Donacions

Saps què has de pagar per cobrar l'herència? Descobreix l'impost de Successions i Donacions / @ pressfoto

Cobrar una herència pot arribar a ser molt difícil i més si no tenim els diners que se'ns reclama en el famós impost de Successions i Donacions. Per tal de poder fer efectiva la voluntat de la persona finada, hem de tenir els recursos econòmics necessaris per poder beneficiar-nos de la part corresponent. Tot i que, malauradament, moltes persones no disposen de les quantitats que se'ls sol·licita per poder cobrar els béns o diners que els difunts els han deixat. Us deixem una llista amb les comunitats autònomes i les categories, per tal de veure si teniu bonificacions i l'import a pagar, pot arribar fins i tot a estar exempt, si compliu amb els requisits estipulats.

L'impost de Successions i Donacions

Aquest impost es calcula sobre el valor total de l'herència, independentment si inclou béns immobles o no. Segons la Llei 29/1987 de 18 de desembre sobre l'Impost de Successions i Donacions, s'estableix un percentatge que va entre el 8,65% i el 34%, però, com la competència envers aquest impost ho gestiona cada comunitat autònoma de forma lliure, cadascuna d'elles decideix la seva pròpia regulació: exempcions, deduccions o bonificacions.

És important saber que quan ens deixen una herència, també ens poden deixar deutes o carregues, ocasionant-nos un greu problema. Per arribar a cobrar l'herència, hem de fer diversos tràmits fiscals i pagar els impostos que ens sol·liciti la comunitat autònoma.

Les bonificacions, deduccions o exempcions es duran a terme després de saber l'import que ens toca pagar

Com es fan les deduccions, exempcions o bonificacions

Cada comunitat autònoma decideix si el cobra o no, i en cas de fer-ho quin tant per cent requereix. Normalment, funciona segons la quantitat monetària (incloent-hi béns materials). A part d'aquesta característica, n'hi ha una altra que està feta a escala general, però que, també s'aplica segons conveniència de cada regió. Aquí entren els graus de parentiu, segons els quals podràs beneficiar-te de més o menys bonificacions, deduccions o exempcions.

Graus de parentiu

  • Grup 1: descendents i adoptats menors de 21 anys
  • Grup 2: descendents i adoptats majors de 21 anys, cònjuge, ascendents i adoptants
  • Grup 3: germans, oncles i nebots
  • Grup 4: cosins i altres graus de parentesc més llunyans
Graus de parentiu

Graus de parentiu / @ Drazen Zigic

Què has de pagar, segons el teu grau de parentiu i comunitat autònoma?

  • Galícia: si ets del grup 2, tens una reducció de 400.000 euros amb tipus impositius d'entre el 5 i el 18%. Les persones amb discapacitat que entrin en els grups 3 o 4 tindran una reducció de 300.000 euros.
  • Comunitat Valenciana: el grup 2 tenia una bonificació de fins a un 50%, però el nou president vol eliminar-la.
  • Cantàbria: si estàs en el grup 1 o 2 pots tenir una reducció del 100% si l'herència no supera els 100.000 euros. En altres casos la bonificació va entre un 90 i un 99%.
  • Navarra: les bonificacions van entre el 0 i el 16%, segons l'herència i el grup familiar.
  • Balears: s'ha eliminat l'Impost en diversos grups familiars i s'han anunciat reduccions en altres.
  • Castella- La Manxa: si ets del grup 1 o 2 tens una bonificació d'entre el 80 i el 100%, segons el valor de l'herència
  • Castella i Lleó: el grup 1 i 2 tenen una reducció màxima de 400.000 euros, les víctimes de violència de gènere o terrorisme tenen la reducció d'un 99%.
  • Astúries: el grup 1 o 2 estan exempts de pagar l'impost si l'herència és inferior a 300.000 euros. En cas que hi hagi explotacions agràries, la reducció ascendirà a un 99%
  • Canàries: si ets del grup 1,2 i 3, et beneficiaràs del 99,9% de bonificació si l'herència no supera els 55.000 euros. En el cas que superin aquest import, hi ha altres bonificacions
  • Catalunya: si ets del grup 1 o 2 es calcula segons una quantitat inicial i una addicional per cada any que li quedi a l'hereter per complir els 21 anys, amb un límit màxim. Altres familiars també tenen bonificacions.
  • Aragó: és molt variant, però pot arribar fins al 100% de bonificació, segons els casos.
  • Madrid: si ets cònjuge o parent directe pots gaudir d'una bonificació de fins al 99%, pagant només l'1% de l'impost. Els germans tenen una bonificació del 15% i els oncles i nebots un 10%.
  • Andalusia: si ets descendent, adoptat, sense importar l'edat, o, cònjuge, ascendent o adoptant tens una reducció de fins a 1.000.000 d'euros. En cas que, estiguis dins el grup 3 o 4 la reducció serà de fins a 250.000 euros.
  • Extremadura: si estàs en el grup 1 o 2 tindràs una bonificació del 99%
  • Múrcia: si estàs en el grup 2 tindràs una bonificació del 99%