L'empresari manresà Xavier Pubill, condemnat a un any i sis mesos de presó per explotació laboral

Tenia contractades 52 treballadores sense haver-les donat d'alta a la Seguretat Social

L'empresari Xavier Pubill

L'empresari Xavier Pubill / Arxiu particular

Carles Blaya

Carles Blaya

L’Audiència provincial de Barcelona ha condemnat l'empresari manresà Xavier Pubill Cunill, fundador de l'empresa Solubages, a un any i sis mesos de presó, la inhabilitació per l’exercici com empresari durant el temps que dura la pena i a una multa de 1.800 euros en ser condemnat com a autor d’un delicte contra els drets de les treballadores.

Els fets es remunten a 2018 quan arran d’una denúncia del sindicat CGT a Inspecció de Treball es van poder demostrar les pràctiques d’explotació laboral a les que sotmetia l'empresa de serveis domiciliaris a la gent gran Monserveis (nom amb què operava Solubages al Bages i al Berguedà), i concretament el seu gerent, a desenes de treballadores en situació irregular. Inspecció va poder demostrar que 52 treballadores no estaven donades d’alta a la seguretat social, 30 de les quals estaven en situació irregular. L’empresa era gestionada per Xavier Pubill, amb el seu soci Eduardo Flores. Monserveis, que va néixer el juny del 2008 per prestar serveis d'atenció domiciliària al Bages, va obrir cinc anys més tard una delegació a Berga.

La sentència, amb data del 2 novembre, recull que arran de la inspecció es va constatar que al centre de treball de l'empresa Solubages de Berga, de Monserveis, hi treballaven "52 treballadores sense que l'empresa hagués comunicat l'alta al règim de la Seguretat Social corresponent; d'aquestes 52 treballadores, 30, a més, eren estrangeres sense autorització de trball; 8 rebien prestacions incompatibles amb el treball per compte aliè; i 1 era titular d'una prestació d'incapacitat permanent".

"Les condicions d’explotació a les que sotmetia les seves treballadores, majoritàriament dones, vorejaven l’esclavisme", diuen fonts del sindicat. "Servin-se de la situació que provoca la llei d’estrangeria, l’empresa contractava dones en situació irregular que tenia treballant 6 dies a la setmana per uns salaris irrisoris. No es respectava cap dels drets laborals més elementals", continua la CGT, que va constituir una secció sindical a l'empresa. El sindicat, recorda, va interposar "desenes de denúncies als jutjats socials i a inspecció de treball, vam fer desenes de concentracions i molta denúncia pública". Una acció que va comportar que "desenes de les treballadores en situació irregular van poder obtenir els papers i van poder cobrar indemnitzacions de FOGASA".

Amb tot, el sindicat conclou no estar "content" amb la sentència, ja que "és la constatació que mantenir en situació d’explotació desenes de persones durant anys surt realment molt barat".

La CGT assegura haver comunicat la sentència a l’autoritat laboral demanant que s'executi el cobrament dels 750.000 euros de multa que es va posar a l’empresa. L'octubre del 2020, Monserveis va declarar concurs de creditors, però els seus clients van ser transferits a Cuidomus, una empresa afincada també a Manresa i administrada per un familiar d'un dels responsables de Monserveis, segons va denunciar la CGT en el seu moment. Actualment, el nucli promotor de Solubages estaria operant sota la marca Unicuida, segons el sindicat.

Subscriu-te per seguir llegint