Mor als 72 anys Ton Nova, propietari del restaurant Complex Congost de Manresa

Va estar al capdavant dels bars del Vell i el Nou Congost i de Cal Ton, entre d'altres

Ton Nova en una imatge recent

Ton Nova en una imatge recent / Arxiu particular

G.P.

Ton Nova Ruiz, de 72 anys, ha mort aquest dilluns a causa dels problemes de salut que ja feia un temps que tenia. Era el propietari de la cafeteria restaurant Complex Congost de Manresa, que actualment porten la seva dona, Antònia Martínez, i el seu fill Cristian.

Malgrat que ja estava jubilat, continuava vinculat a la professió i ocupava el càrrec del secretari del Gremi d’Hoteleria i Turisme del Bages, del qual va ser un dels impulsors i fundadors ara fa 45 anys. De fet, al llarg de la seva vida ha estat en algun moment vicepresident i també tresorer de l’entitat. «Sempre ha estat una persona rellevant al gremi, era l’ànima de sopars amb altres cuiners, de les jornades gastronòmiques, de tot», afirma Gerard Badia, gerent del Gremi, que afegeix que, «parlant amb gent que el coneixia, tothom destaca que era una bona persona».  

A més de la cafeteria restaurant Complex Congost de Manresa, de la qual es va fer càrrec el 2014, havia estat al capdavant de nombrosos establiments de restauració. Nova va començar a treballar al Congost als 30 anys i havia portat el bar del pavelló del Vell Congost des del1985 fins que l'equipament va tancar per fer-hi obres, i també el bar del Nou Congost des del 1992, on també treballaven la seva esposa i el seu fill. 

Nascut a Múrcia, als 5 mesos va arribar a Manresa amb la seva família. El seu pare era ferroviari i ell es va decantar per la cuina. Va obrir el primer restaurant, El Celler, a la baixada del Drets de Manresa. Després van venir L’Hostal Pineda a Pineda de Bages a Sant Fruitós i Cal Ton, al carrer de l'Alcalde Armengou de Manresa, que va portar paral·lelament amb el bar del Vell Congost.

La cerimònia de comiat tindrà lloc aquest dimarts a les 6 de la tarda al Tanatori Mémora de Manresa. La vetlla es farà al mateix tanatori de les 10 del matí fins a hora del funeral.