Si tens 55 anys, demana un 20% extra a la pensió d'incapacitat permanent

La Seguretat Social explica els tràmits per sol·licitar aquest increment

Coneix els requisits per cobrar un 75% de la pensió 

Si tens 55 anys i estàs cobrant una pensió per incapacitat permanent, has de demanar que te l'apugin un 20%

Si tens 55 anys i estàs cobrant una pensió per incapacitat permanent, has de demanar que te l'apugin un 20% / freepik

Les persones que pateixen una incapacitat permanent cobren una pensió contributiva, per poder viure dignament, ja que, per una malaltia o lesió no poden realitzar o trobar una feina amb unes condicions favorables, segons les seves condicions de salut. Així doncs, des de la Seguretat Social se'ls hi ofereix aquesta pensió.

Els graus de la incapacitat permanent

Per determinar el grau d'incapacitat permanent, la Seguretat Social farà una sèrie d'estudis per a cada cas i, requerirà uns informes. Després serà la mateixa administració qui decidirà el grau d'incapacitat permanent, amb el que això dona dret a determinades pensions i condicions.

  • Parcial
  • Total
  • Absoluta
  • Gran invalidesa

El grau d'incapacitat permanent absoluta i la gran invalidesa estan destinats a treballadors que queden inhabilitats per poder continuar desenvolupant les seves tasques diàries dins la seva feina habitual, no per altres professions.

A més, aquests dos graus es cobren de forma vitalícia fins a arribar a l'edat de jubilació. Tot i que, en arribar a l'edat dels 55 anys, la quantitat a cobrar canvia.

Què puc cobrar i quins condicionants tinc amb una pensió per incapacitat permanent absoluta?

Les persones amb una pensió per incapacitat permanent absoluta cobren un 55% de la base reguladora, de forma mensual. A més, poden compaginar treball i pensió, sempre que no hi hagi problema amb el tipus de feina que s'està duent a terme i la incapacitat. Un exemple sobre això: si a mi em donen la pensió per incapacitat permanent total per treballar com a operària de fàbrica, no podré treballar com a tal, si vull continuar cobrant la pensió. 

I el dubte que segur se us planteja: i, que, passa si entre la pensió i el sou, em queda una quantitat mensual alta? No passa absolutament res perquè no perdràs la pensió, sempre que no treballis del que estàs incapacitat. 

Incapacitat permanent absoluta

Incapacitat permanent absoluta / @pressfoto

Què passarà quan compleixi 55 anys?

Si estàs cobrant la pensió per incapacitat permanent absoluta, et pujarà la pensió un 20%, passant a cobrar un 75% de la base reguladora. T'expliquem com ho calcula la Seguretat Social:

1. Actualitzaran la base reguladora segons l'IPC de desembre a novembre

2. A partir de la nova base reguladora, s'aplicarà el 75% total. Així doncs, no se suma un 20% a la pensió que cobres, sinó a la base reguladora i això, repercutirà en la pujada mensual.

Per exemple: tens una base reguladora de 1.260 euros i estàs cobrant una pensió de 693 euros mensuals, però ara, compleixes 55 anys. La Seguretat Social farà el següent càlcul: revisió de l'IPC i actualització de la base reguladora, quedant en una base de 1.300 euros. Ara, a aquesta base li hem d'aplicar un 75%, donant un resultat de 975 euros mensuals.

Així doncs, la teva pensió mensual passarà de 693 euros a 975 euros

Tot i que, per arribar a apujar-te la pensió al 75% has de complir amb certs requisits, a part d'haver complert 55 anys.

Els requisits per sol·licitar l'augment de la pensió

  • Tenir de 55 anys en endavant 
  • Estar a l'atur i inscrit com a sol·licitant de feina
  • Si estàs cobrant una prestació per desocupació: subsidi o atur, no podràs sol·licitar l'augment del 20%
Diners

Aconsegueix l'augment de la pensió / arxiu

Com sol·licito el 20% extra

  • A través de la seu electrònica de la Seguretat Social
  • Presencialment. En aquest cas, has de descarregar-te el formulari que trobaràs a la web de la Seguretat Social i emplenar-lo, prèviament amb les dades que sàpigues. A més, hauràs de demanar cita per fer el tràmit presencial.

Si comences a treballar, hauràs de comunicar-ho a la Seguretat Social i el 20% extra, se't traurà automàticament de la pensió mensual. Si et tornes a quedar a l'atur, després de finalitzar la prestació per desocupació, podràs tornar-lo a sol·licitar.