La Generalitat inicia el concurs per garantir oficines bancàries a 68 municipis de la regió central

L'objectiu de la licitació és adjudicar un servei mòbil dos cops al mes per als 503 pobles de tot Catalunya que no tenen sucursals d'entitats

Una dona utilitza un caixer automàtic

Una dona utilitza un caixer automàtic / Arxiu

Redacció/ACN

El Departament d’Economia i Hisenda ha donat el tret de sortida al projecte per dotar d’oficines mòbils els 68 municipis del Bages, Berguedà, Solsonès, Moianès, Lluçanès i l'Alta Segarra que actualment no tenen sucursal bancària. En conjunt, el projecte preveu dotar de servei 503 municipis al conjunt del país, en els quals viuen més de 300.000 persones.

Les noves oficines mòbils facilitaran l’accés als serveis bancaris i als caixers automàtics i, a més, contribuiran a la formació financera bàsica de col·lectius amb risc de vulnerabilitat financera. El Departament d'Economia i Hisenda preveu que el servei pugui estar operatiu al llarg del segon semestre del 2024 i que pugui estar disponible dues vegades al mes.

Les entitats de crèdit que estiguin interessades a presentar-se al concurs, tenen temps fins al proper 20 de desembre. Les que finalment surtin adjudicatàries hauran d’iniciar el servei dins un termini màxim de 9 mesos. 

El valor estimat del contracte, que tindrà una durada de dos anys prorrogables a dos anys més, és de 6,1 milions d’euros per la totalitat dels quatre anys.

Les empreses adjudicatàries hauran d’adaptar els vehicles i incloure-hi la instal·lació d’un caixer automàtic, desenvolupar el programari necessari, mantenir els equips i sistemes i aportar el personal necessari. En aquest sentit, hauran de destinar un mínim de dos professionals per a cada un dels lots: una persona tècnica de banca i una persona que faci de vigilant de seguretat i de transport-xofer.

Una altra de les obligacions de les entitats serà el disseny de les rutes i els horaris, que haurà de tenir en compte que als municipis de fins a 250 habitants s’hi estaran un mínim de 30 minuts i als de més de 250 habitants, no podran baixar de l’hora.

Es preveu que aquest servei itinerant per tot Catalunya sigui prestat per dues entitats de crèdit que, de forma alterna, cada quinze dies, arribaran a cadascun dels 503 municipis. Els horaris seran els del conveni del sector de banca: del 23 de maig al 30 de setembre, de 8 a 15 hores de dilluns a divendres. La resta de l’any, de 8 a 17 hores, tret dels divendres, que es farà de 8 a 15 hores.

Per tal de guanyar eficàcia i que el servei sigui ambientalment sostenible, la licitació s’ha dividit en els 5 lots: un des de les Terres de l'Ebre fins a Ponent; un segon al Penedès i al Tarragonès; un tercer a l'Alt Pirineu; un quart a les comarques gironines i un cinquè al Vallès i al Maresme.

Els municipis de la Catalunya central són set a l'Alta Segarra (Calonge de Segarra, Castellfollit de Riubregós, els Prats de Rei, Pujalt, Sant Martí Sesgueioles, Sant Pere Sallavinera i Veciana), 12 al Bages (Aguilar de Segarra, Castellfollit del Boix, Castellgalí, Castellnou de Bages, Fonollosa, Gaià, Marganell, Mura, Rajadell, Sant Feliu Sasserra, Sant Mateu de Bages i Talamanca), 21 al Berguedà (Borredà, Capolat, Castell de l'Areny, Castellar de n'Hug, Castellar del Riu, l'Espunyola, Fígols, Gisclareny, Gósol, Montclar, la Nou de Berguedà, Olvan, la Quar, Sagàs, Saldes, Sant Jaume de Frontanyà, Sant Julià de Cerdanyola, Santa Maria de Merlès, Vallcebre, Vilada i Viver i Serrateix), 7 al Lluçanès (Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Sant Martí d'Albars i Sobremunt), 7 al Moianès (Calders, Castellcir, Collsuspina, l'Estany, Granera, Monistrol de Calders i Sant Quirze Safaja) i 14 al Solsonès (Biosca, Castellar de la Ribera, Clariana de Cardener, la Coma i la Pedra, Guixers, Lladurs, Llobera, la Molsosa, Navès, Odèn, Olius, Pinell de Solsonès, Pinós i Riner).