Cop dur pels que compren butà: sorpresa amb el nou preu de la bombona

Et mostrem l'evolució del preu de la bombona de butà

Bombones de gas butà

Bombones de gas butà / @freepik

Amb l'arribada de la tardor i el fred, tothom vol estar calentet a casa i gaudir d'un espai aclimatat i una bona dutxa d'aigua calenta. Però, sabies que han tornat a apujar el preu de la bombona de butà? Si ets usuari d'aquest producte, has de saber que, normalment per aquestes dates se sol incrementar el preu perquè el seu ús és més freqüent i això beneficia a les companyies de gas. Però, portàvem uns mesos amb sis baixades consecutives i una pujada, tan alta, feia temps que no es veia. El 21 de novembre es va fer efectiva aquesta temuda pujada, augmentant el seu preu en 71 cèntims.

La pujada del preu de la matèria prima ha fet que el preu del butà hagi pujat durant aquest mes

OCU

L'evolució del preu del butà

L'any 2015 es va prendre un nou sistema per fixar els preus del butà. Des d'aquest nou sistema hi ha hagut un increment constant dels preus d'aquest. Tot i que, sempre, solia pujar quan arribava l'hivern i baixar a l'època estival.

Evolució del preu del butà

Evolució del preu del butà / OCU

L'any 2021 aquestes variacions van acabar amb pujades constants del preu del butà. Fins que, el mes de maig de 2022 es va arribar al preu més alt fins al moment: 19,55 euros. A partir d'aquest punt tan àlgid, els preus van començar a baixar fins aquest passat mes d'octubre.

Però com és normal, durant l'hivern, han tornat a pujar, fins a marcar el preu dels 15,14 euros per bombona.

El preu de la bombona de butà hauria de ser més barat

OCU

Els motius de la pujada del butà

Primer de tot, per l'arribada de la tardor i el fred. Seguidament, per l'evolució del preu del petroli. I tal com s'explica en la disposició del Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, el factor que més ha influenciat en aquesta pujada ha estat el fort increment envers la matèria primera, la qual ha pujat un 8,3%.

En quatre mesos hi ha hagut una pujada de quasi el 50% en referència a la matèria prima

A part d'aquests motius, n'hi ha d'altres com la pujada del preu de les càrregues, pujant un 26,6%. I, la pèrdua de vàlua de l'euro en un 3,3% respecte al dòlar.