El manresà Marcel Pintó crea Compara.cat, un comparador de productes en català basat en Intel·ligència Artificial

Resident a Alemanya, on ha format part del gegant Google, l'enginyer bagenc acaba d'engegar el seu propi projecte tecnològic

L'enginyer informàtic manresà Marcel Pintó Biescas

L'enginyer informàtic manresà Marcel Pintó Biescas / ARXIU PARTICULAR

Pau Brunet

Pau Brunet

Després d'un temps treballant per a Google, l'enginyer informàtic Marcel Pintó Biescas (Manresa, 1990), ha posat en marxa aquesta tardor un projecte propi, Compara.cat, un portal que es basa en la Intel·ligència Artificial (IA) per oferir a l'internauta comparacions de productes en català.

Graduat a la UPC de Barcelona, Pintó viu actualment a Alemanya, on ha format part de l'equip especialitzat en Android de Google. Ha participat, per exemple, en el desenvolupament de les alertes de Covid d'aquest gegant tecnològic, una eina que molts països van integrar (entre ells Espanya, amb el Radar Covid). Recentment, però, explica a Regió7 que va decidir deixar la companyia "per invertir més temps a la família i explorar nous projectes personals". Un d'ells és Compara.cat.

"Vaig començar a explorar què podia fer amb la IA i una de les coses que em vaig adonar és la gran capacitat que té per resumir i extreure contingut de molts textos a la vegada escrits en qualsevol idioma. Al mateix temps, la majoria de les pàgines web de productes per al consumidor estan en castellà», diu el manresà sobre què el va dur a crear el seu nou portal. Aquest, extreu ressenyes, descripcions, preus i altra informació de botigues en línia -"actualment només d'Amazon", concreta- i seguidament genera un resum per a cada producte, comparacions amb altres productes de la mateixa categoria "que siguin fàcils d'entendre" i recomanacions basades en totes les dades recollides. La Intel·ligència Artificial hi intervé, detalla, "per resumir gran quantitat de dades, la majoria d'elles ressenyes reals d'usuaris en diversos idiomes", i per "generar resums imparcials sobre cada producte i en català". 

Els millors GPS per mascotes del 2023, les millors fregidores d'aire i les rentadores més venudes d'enguany són algunes de les comparacions que hi ha disponibles per consultar i que van des de productes tecnològics a electrodomèstics, passant per roba i material de puericultura.

“Amb l'expansió del comerç electrònic, el nombre de llocs web de ressenyes ha augmentat dramàticament, oferint als consumidors una gran quantitat d'informació al seu abast. Tanmateix, no tota la informació està disponible en català, no totes les ressenyes són iguals, i els llocs web de ressenyes tradicionals sovint poden ser parcials o no fiables”, reivindica Pintó.

Una eina que també proposa noms per a nadons

Com a opció secundària, Pintó ha introduït al seu portal una zona titulada Noms by Compara.cat, que, fent servir un mecanisme similar al del comparador de productes, recomana noms als usuaris que busquen idees per als seus nadons. "Volia explorar altres àrees de la IA", justifica.

En aquest cas, el bagenc explica que l'usuari introdueix diferents preferències (si busca noms femenins, masculins o neutres; l'idioma de pronunciació; la lletra inicial; la llargada màxima; si vol un nom popular o poc conegut; i fàcil de pronunciar o no) i la Intel·ligència Artificial d'OpenAI genera una recomanació que s'envia per correu.

Pintó preveu continuar incorporant al seu web noves funcionalitats.