El VII Fòrum Empresarial de l’Anoia reivindica la indústria com un dels principals motors econòmics del territori

L'acte reuneix més de 260 assistents i s’hi presenta l’informe econòmic i empresarial elaborat per la patronal 

Redacció

La Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) va celebrar aquest dimecres al Teatre Ateneu d’Igualada la setena edició consecutiva del Fòrum Empresarial de l’Anoia. A l’acte es va fer la presentació de l’informe econòmic i empresarial elaborat per la patronal anoienca “Empresa i Progrés”, on en l’edició d’enguany es reivindicava el pes de la indústria comarcal amb l’estudi “VII Empresa i Progrés: Anoia industrial”. L’esdeveniment va reunir més de 260 assistents.  

L'acte va tenir les intervencions de Joan Mateu, president de la UEA; Marc Castells, alcalde d’Igualada i president de la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena; i Martina Font, directora corporativa de Font Packaging Group i CEO de Kartox, presidenta del Cluster Packaging i vicepresidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, que va la ponent del fòrum. També va tenir la participació de sis indústries anoienques: Buff, Codina, Maquinària Agrícola Solà, Innovapack, Talleres Felipe Verdés i Proquip, que en tres taules rodones per parelles van exposar les seves experiències. L’acte va estar conduït per Joan Maria Morros, periodista igualadí, cap d’Informatius de RAC1 i degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

La UEA destaca que a l’informe d'aquest any «els beneficis econòmics i socials que genera la indústria, ja sigui en llocs de treball directes i indirectes, el valor afegit i l’equilibri social», que també recull «referències històriques, l’estat actual de la indústria i com la valoren les mateixes empreses», alhora que «identifica els reptes i les oportunitats que té el teixit industrial i productiu del territori». 

Al document s'afirma que «la indústria és, per a la comarca de l’Anoia, un dels principals motors del territori, tant econòmicament com socialment, amb indústries arrelades, tradicionals, però també, innovadores i punteres». Segons les dades de l’estudi, «el pes de la indústria és de gairebé 732 milions d’euros, amb més de 9.800 treballadors directes i gairebé 8.300 d’indirectes a la comarca. La indústria és el motor de creixement de l’economia de la comarca per la seva important aportació al PIB, de més del 31%».  

Entre altres conclusions, ressalta que «el sector industrial s’enfronta a importants desafiaments, especialment relacionats amb l’atracció i retenció del talent, i per això, el talent femení té un paper important tal com apunta aquest estudi». Així, el document recull que «l’industrial és un sector fortament masculinitzat i presenta certes característiques: les dones ocupen majoritàriament llocs relacionats amb la comptabilitat i l’administració a la indústria; hi ha molt pocs càrrecs de direcció i gerència que siguin femenins; les dones a la indústria guanyen el 17,3% menys que els homes (a Catalunya); però, el nombre de dones al sector industrial a l’Anoia és del 31,5%, lleugerament superior a la mitjana catalana».