El preu de l'habitatge de Catalunya puja el 3,8% durant el tercer trimestre

Els pisos nous es van encarir el 10,2% mentre que els de segona mà ho van fer un 3%

Un home davant l’aparador d’una immobiliària, en una imatge d’arxiu

Un home davant l’aparador d’una immobiliària, en una imatge d’arxiu / Arxiu/OSCAR BAYONA

ACN

El preu de l'habitatge a Catalunya es va encarir el 3,8% durant el tercer trimestre i va pujar sis dècimes respecte a la variació anual dels tres mesos anteriors, segons l'índex de Preus de l'Habitatge de l'Institut Nacional d'Estadística. Es tracta de l'increment més elevat de la sèrie històrica -que es remunta al 2007- en un tercer trimestre i trenca a la tendència a la moderació que va iniciar al quart trimestre de l'any passat. Pel que fa als habitatges nous, es van encarir el 10,2%, la dada més alta des del quart trimestre del 2020 (10,4%) i 2,4 punts més que el segon trimestre, mentre que el preu dels pisos de segona mà es va enfilar quatre dècimes, fins al 3%.

Al conjunt de l'Estat, la variació anual de l'Índex de Preus de l'Habitatge (IPV) en el tercer trimestre del 2023 va augmentar nou dècimes i es va situar en el 4,5%. Per tipus d'habitatge, la taxa anual dels nous va pujar 3,3 punts, fins a l'11%, i suposa l'increment més elevat dels últims 16 anys.

D'altra banda, l'habitatge de segona mà va registrar una variació del 3,2%, tres dècimes per sobre la registrada al trimestre anterior.

Pel que fa a la variació trimestral, a Catalunya va ser del 2,7%, la més alta des del segon trimestre del 2018 i representa l'increment més elevat de la sèrie històrica. El preu dels habitatges nous es van incrementar el 3,2% i els de segona mà en el 2,7% entre el tercer i el segon trimestre.

Per comunitats autònomes, els preus de l'habitatge van presentar variacions positives en totes elles, encapçalades per Navarra, amb el 7,6%, seguit de les Illes Canàries i Cantàbria, amb el 6,6% i el 5,9% respectivament. En canvi, Castella-la Manxa va registrar l'increment més petit, amb l'1,%, juntament amb Extremadura, amb l'1,1%, i La Rioja, amb l'1,9%.