L’euríbor baixa per sota del 4%, el seu nivell més baix des del 5 de maig

L'índex encadena sis jornades amb caigudes notables, del 4,057% del dilluns de la setmana passada al 3,785% d'aquest dimarts

Agències

L'euríbor diari encadena sis jornades amb caigudes notables, que l'han portat a descendir del 4,057% del dilluns de la setmana passada al 3,785% d'aquest dimarts, el seu nivell més baix des del 5 de maig. L'índex al qual estan vinculades 3,7 milions de les cinc milions d'hipoteques d'Espanya fa cinc dies que se situa per sota del 4% per primera vegada des del juny. Si segueix aquesta línia la resta del mes, podria acabar el desembre amb una mitjana mensual per sota d'aquesta cota per primera vegada des del maig.

Per què cau l'euríbor?

L'euríbor mesura l'interès al qual els bancs es presten entre ells i tracta d'anticipar el nivell en què les entitats estimen que se situaran els tipus de referència en un termini determinat. En el cas del que s'utilitza per revisar les hipoteques, són 12 mesos. L'índex baixa amb força perquè les últimes dades d'inflació a la zona euro són més positives del que s'esperava, i això ha alimentat les expectatives del mercat que el Banc Central Europeu (BCE) abaixi els seus tipus de referència abans del que es preveia davant l'afebliment de l'economia.

"Amb la inflació en clara senda desinflacionista i l'economia de l'eurozona al caire de la recessió, els mercats confien cada vegada més en una primera retallada de tipus per part del BCE a la primavera. De fet, els mercats ja descompten una primera baixada de 25 punts bàsics (0,25 punts percentuals) a la reunió d'abril de l'any que ve i un total de 100 punts bàsics (un punt percentual) de retallades per a la reunió d'octubre", han resumit els experts de la fintech Ebury.

Quan començaran a baixar les quotes hipotecàries?

Hi ha hipoteques a tipus variable que es revisen cada sis mesos, però la majoria ho fan un cop l'any. Les quotes pugen si l'euríbor està més alt que sis mesos o un any abans el mes que serveix de referència per revisar el crèdit, i baixen si l'índex està més baix que dotze mesos abans. Si es manté l'actual tendència a la baixa, "és probable que els clients amb revisió semestral al desembre o al gener de l'any que ve ja comencin a pagar quotes més barates. Els que tinguin la seva actualització anual a partir del segon trimestre del 2024 també veuran baixades; potser a l'abril, sent generosos", ha apuntat l'especialista hipotecari de HelpMyCash, Miquel Riera, que en qualsevol cas ha advertit que això dependrà del fet que la inflació continuï baixant.

Altres experts criden a la prudència. "No esperem baixades (en la quota dels hipotecats) a curt-mitjà termini; el que sí que és més probable és que els increments en les quotes siguin més lleus que l'any passat, amb un euríbor que es mouria en una forquilla del 3,5% al 4% al llarg de la primera meitat del 2024, per situar-se per sota del 3,5% en la segona", ha apuntat la portaveu de Kelisto.es, Estefanía González.

Es pot donar per descomptat que l'euríbor continuarà baixant?

Dependrà de l'evolució de la inflació i del que faci el BCE. L'IPC general de la zona euro va baixar al novembre al 2,4%, pel 2,9% esperat, mentre que el subjacent (sense els més volàtils preus dels aliments i l'energia) va retrocedir del 4,2% al 3,6%. En tots dos casos, encara està per sobre de l'objectiu del 2% a mitjà termini del banc central, però molt lluny dels nivells superiors al 10% de la tardor de l'any passat. No obstant això, l'autoritat monetària ha advertit que és probable que la inflació pugi en els pròxims mesos, abans de tornar a baixar, i ha dit que si hi ha algun 'xoc' negatiu podria tornar a elevar el preu dels diners, la qual cosa portaria a l'euríbor una altra vegada a l'alça.

El mercat no s'ha cregut gaire el missatge del BCE, però els experts demanen no tirar les campanes al vol amb la baixada de l'euríbor. "Aquesta tendència és cridanera, però no hauríem d'animar-nos gaire. És una bona notícia, això és clar, sobretot per als hipotecats, però encara és aviat per dir que l'euríbor ja no tornarà a pujar. De fet, és probable que ho faci i que el que vegem els pròxims mesos siguin variacions d'aquest indicador, tant a l'alça com a la baixa, i que es mantingui un temps prop del 4%", ha sostingut el director d'hipoteques del comparador i assessor hipotecari iAhorro, Simone Colombelli.