Vaga a Iberia per Nadal per la negativa de la companyia a fer 'autohandling' als aeroports on ha perdut la llicència

L'empresa considera "irresponsable" la convocatòria de l'aturada

Un avió d'Iberia

Un avió d'Iberia / EP

EFE

Els sindicats CCOO i UGT han convocat una vaga de vuit dies a Iberia en ple Nadal davant la negativa de la companyia a fer 'autohandling' als aeroports on ha perdut la llicència del servei. Aena va treure a concurs l'assistència a terra de les aeronaus i Iberia no va aconseguir imposar la seva oferta a vuit aeroports, en una decisió que no descarta recórrer davant dels tribunals. Mentrestant, i davant les inquietuds que ha creat la situació, la plantilla va demanar a la direcció que fes ella mateixa el servei per als avions d'IAG en aquests aeroports prescindint de les empreses guanyadores del concurs. Iberia considera aquesta opció "inviable" i lamenta una convocatòria de vaga "irresponsable" en plena negociació d'una "solució".

CCOO i UGT han afirmat en un comunicat que davant la "negativa" d'Iberia de fer l''autohandling' del grup IAG als aeroports on ha perdut la llicència de 'handling' s'ha aprovat de forma conjunta una convocatòria de vaga a Iberia per als dies 29, 30 i 31 de desembre i 1, 4, 5, 6 i 7 de gener.

De la seva banda, Iberia ha mostrat en un comunicat la "decepció enorme" davant la convocatòria "irresponsable" de vaga, en un moment en què, afirma, ha estat treballant "intensament" amb els representants sindicals per trobar una "solució viable" a la situació.

Una d'aquestes solucions passaria per subcontractar els treballadors a les companyies que han guanyat el concurs de 'handling', un extrem que, subratlla Iberia, es faria "amb la garantia que tots ells conservarien íntegrament tots els seus drets, tots els seus conceptes laborals, salarials i extrasalarials, inclosos els bitllets d'avió dels quals venen gaudint com a empleats d'Iberia".

Alhora considera que fer 'autohandling' suposaria un "perjudici greu" per a la competitivitat de la companyia "i de totes les línies aèries d'IAG", amb el "conseqüent impacte econòmic i amb la condemna insalvable a mig termini d'aquest negoci".

Un negoci, el del 'handling', que Iberia considera "estratègic", per la qual cosa "no renuncia a l'estratègia judicial en considerar injusta i injustificada la resolució del concurs".

Finalment, Iberia ha subratllat que una vaga com la convocada per CCOO i UGT per Nadal "danya irreparablement el dret a les vacances i a la reunificació de famílies i amics en dates tan senyalades", i ha reiterat que els drets socials adquirits o futurs del treballadors, els drets laborals, els drets econòmics i els drets sindicals no es veuen ni "afectats" ni "amenaçats" en aquest cas.