Grífols, sense preu a borsa per un informe que l’acusa de manipular els seus comptes

Els fons que va fer caure Gowex diu que les accions de la companyia valen “zero”

L'empresa defensa la seva “integritat i conducta ètica” i acusa Gotham de difondre “informacions falses i especulacions”

ACN

La multinacional catalana Grífols està bloquejada aquest matí a la borsa i no aconsegueix fixar preu -cosa que apunta a fortes caigudes- arran d’un informe que l’acusa de manipular els comptes i afirma que les seves accions valen “zero”. El document, del fons Gotham City Research, que ja va fer caure l’empresa Gowex fa 10 anys, assegura que Grífols “manipula el deute i l’EBITDA reportats per reduir artificialment el seu palanquejament”. Concretament, xifra que hauria de ser entre 10 i 13 vegades superior a l'actual. L’informe del ‘short seller’ defensa que si la seva estimació del deute real de la multinacional catalana és correcte, “s’enfrontarà a costos de finançament notablement més elevats”.

El fons baixista assegura que el nou CEO de Grífols, Thomas Glanzmann, no suposa un “canvi de direcció” en la companyia, on assegura que està des del 2006. A més, afirma que ja era al consell d’administració “quan les transaccions sospitoses descrites a l’informe van passar”.

Segons Gotham, la multinacional d'hemoderivats utilitza societats, GRF i Scranton -vinculada a la família Grífols- per “manipular” el seu deute. D'altra banda, el mateix document assenyala que els beneficis de la farmacèutica provenen d'aquestes empreses i també de Haema, quan no té participació en el cas de BPC i Haema i un 8,4% amb Scranton.

Així mateix, el fons Gotham City indica que la companyia va fer un préstec de 95 milions de dòlars a Scranton el 2018, però aquest no apareix als informes de la firma catalana i el vincula a una transacció de BPC i Haema. A la vegada, l'informe detalla que en els resultats d'Scranton de 2021 mencionava un increment del passiu de 59 milions de dòlars corresponents a "pagaments anticipats de Grifols", però aquesta operació, segons els fons baixista, no figura als comptes de la companyia.

El conseller delegat de Grifols, Thomas Glanzmann, en una Junta d'Accionistes celebrada a Sant Cugat del Vallès

El conseller delegat de Grifols, Thomas Glanzmann, en una Junta d'Accionistes celebrada a Sant Cugat del Vallès / Arxiu/ACN/Miquel Vera

Gotham City Research considera que la compra de 25 centres de plasma el 2021 "no té sentit" i rebaixa l'adquisició de 14,8 milions de dòlars per unitat a tres milions de dòlars. La investigació també sosté que el pagament de 124,1 milions d'euros a la nord-americana ImmunoTek el 2022 per l'adquisició de 21 instal·lacions de plasma un any abans "no tenen relació" amb la construcció dels espais i ho atribueixen "al pagament com una sortida d'efectiu inexplicable, tal com ha demostrat Grifols en altres transaccions".

Dilluns, Grífols va tancar als mercats amb una cotització de 14,24 euros, i una capitalització a borsa d’uns 8.675 milions d’euros.

L'empresa defensa la seva “integritat i conducta ètica” i acusa Gotham de difondre “informacions falses i especulacions”

Davant les afirmacions de Gotham, Grífols ha defensat aquest dimarts la seva “transparència, integritat i conducta ètica”. En un comunicat enviat a la CNMV, l'empresa catalana ha acusat el fons de publicar “informacions falses i especulacions” sobre la seva situació financera. “Neguem i rebutgem categòricament qualsevol acusació de pràctiques comptables o d’informació errònies dels nostres estats financers consolidats”, ha afirmat la multinacional catalana. Grífols també ha reiterat que fa uns controls interns “robustos” i auditories “periòdiques i rigoroses”. A més, assegura que les transaccions de les que parla Gotham van ser “completament difoses i auditades”.

En el seu text, Grífols ha reiterat que, com a empresa cotitzada, “informa i difon plenament tota la informació pertinent relativa a totes les seves transaccions significatives amb el màxim nivell d’integritat i transparència per reflectir una visió exacta i justa dels estats financers consolidats” de la companyia. 

En aquest sentit, Grífols també ha assenyalat que les auditories anuals a les que se sotmet les fa “una de les quatre grans firmes” del món -KPMG-, de qui recorda que ha amés “sistemàticament” informes favorables. 

TEMES