Què és Gotham City Research, el fons que ha provocat que Grifols es desplomi a borsa?

El fons baixista està dirigit per l'expert en finances estatunidenc Daniel Yu

L'empresa ja va enfonsar l'empresa espanyola proveïdora de WiFi gratuït Gowex

La façana de l'empresa Grífols, en una imatge d'arxiu

La façana de l'empresa Grífols, en una imatge d'arxiu / EP

Redacció/David Page/ Analía Plaza

Gotham City Research ha denunciat una suposada manipulació dels comptes de la farmacèutica catalana Grífols, fet que ha provocat una fugida massiva dels inversors i la caiguda del valor de l'empresa. Però què és i qui hi ha darrere de l'empresa que ha posat en el punt de mira els comptes de la companyia de presidida per Thomas Glanzmann?

Gotham City Research és un fons baixista i rastreja el mercat buscant irregularitats en empreses cotitzades. Si en troba, hi aposta en contra. La firma va fer-se coneguda a l'Estat el 2014, quan va posar contra les cordes l'empresa proveïdora de WiFi gratuït Gowex. El fons, denunciava que el 90% dels seus ingressos eren fals i que el valor de la companyia era nul. Això, va fer que les accions de la tecnològica fes fallida i que el seu president, Jenaro García, acabés reconeixent que havia falsejat els números.

Què busca Gotham?

L'actuació de Gotham no és desinteressada, sinó que amb la publicació de l'informe sobre Grifols el fons busca intencionadament provocar la seva caiguda en borsa i obtenir un benefici amb això. General Industrial Partners (GIP), un fons controlat pels fundadors de la mateixa Gotham i del fons Portsea Asset Management, ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) tenir una posició baixista equivalent al 0,57% del capital de Grifols i que li pot reportar un botí milionari. La signatura reconeixia obertament en el seu informe tenir participacions prestades en la companyia.

L'operativa habitual dels fons baixistes és la següent: el fons demana en préstec accions propietat d'altres socis de la companyia i les ven al preu de cotització, amb el compromís de recomprar-les transcorregut un determinat termini de temps per retornar-les-hi als seus propietaris. El fons baixista obté benefici si aconsegueix recomprar les accions a un preu menor al qual les va vendre i l'aconsegueix si entre una acció i una altra es produeix una caiguda del valor en borsa. Com més gran és l'ensulsiada borsària, superior és el benefici d'haver apostat en contra d'una companyia.

Quins beneficis n'obté?

La posició baixista de Gotham i el seu soci Portsea de 0,57% -constituïda ahir mateix segons el registre de la CNMV- tenia un preu de més de 34,5 milions d'euros segons la cotització de les accions de Grifols incloses en l'Ibex 35 (les de tipus A) al tancament de la sessió borsària d'aquest dilluns o de 49,6 milions d'euros si s'inclouen també les accions preferents (tipus B) del mercat continu.

Després de conèixer-se el contingut de l'informe que posava en dubte els resultats i l'endeutament de la companyia fabricadora de plasma sanguini, les seves accions de l'Ibex van arribar a desplomar-se més d'un 42% a l'arrencada de la sessió d'aquest dimarts les del mercat continu han caigut més d'un 35%.

La caiguda hauria permès a Gotham i el seu soci obtenir una rendibilitat teòrica d'entre 15 milions i més de 21 milions d'euros (segons la capitalització total que es tingui en compte en funció del tipus d'accions), la diferència entre el preu al qual van tancar dilluns les accions i fins al mínim al qual van arribar a caure aquest dimarts. No obstant això, en no conèixer-se l'operativa exacta de la posició baixista ni els preus als quals van ser assumides les accions i als quals finalment han estat venudes, no pot calcular-se amb exactitud la rendibilitat de l'operació muntada per Gotham.

Qui hi ha darrere?

El fons baixista està liderat per un expert en finances estatunidenc anomenat Daniel Yu. L'empresari es considera a si mateix com un justicier: algú que arriba allà on el regulador no ho fa.

Daniel Yu, responsable de la firma Gotham City Research

Daniel Yu, responsable de la firma Gotham City Research / EPE

Precisament això és el que va argumentar quan va destapar, el cas Gowex. "Els auditors, reguladors i banquers d'inversió dificilment detecten el frau. Ho detecten els baixistes", va escriure Gotham, amb seu a Nova York, llavors.