Un 70% dels autònoms diuen que el nou sistema de cotització els afecta negativament, segons un estudi

Sis de cada deu agents comercials de Barcelona consideren que les superilles i els carrils bici els han perjudicat

Una dependenta d'una botiga de Barcelona

Una dependenta d'una botiga de Barcelona / ACN

ACN

Set de cada deu autònoms diuen que el nou sistema de cotització els afecta negativament. Ho indica un estudi del Col·legi Oficial d'Agents Comercials de Barcelona (COACB), que detalla que la "majoria" dels treballadors per compte propi està "pagant més sense tenir una millora proporcional equivalent" i demana reactivar el Consell de Treball Autònom de Catalunya. L'enquesta també destaca que un 62% dels agents comercials de la capital catalana consideren que l'urbanisme impulsat per l'Ajuntament de Barcelona durant els últims anys -sobretot les superilles i els carrils bici- ha perjudicat el seu sector. En aquesta línia, un 58% dels enquestats confien que amb Collboni "es millori la mobilitat".

El nou sistema de cotització dels autònoms va entrar en vigor el gener del 2023 i s'anirà desplegant progressivament fins al 2025. El model es basa en els rendiments nets, és a dir, en els ingressos reals que esperen obtenir els treballadors per compte propi durant l'any, descomptant tot allò que es poden deduir.

El document publicat aquest divendres pel COACB també parla de les perspectives pel 2024 i apunta que un 83,5% dels enquestats té unes previsions "iguals o millors" que el 2023.