El Bages encapçala l’increment d’ofertes de treball el 2023 entre les comarques grans

La comarca va acomiadar l’any amb un total de 1.758 ofertes recollides al SOC i al portal de la Generalitat «Feina Activa»

Oficina de Treball a Manresa

Oficina de Treball a Manresa / Arxiu/Mireia Arso

Carles Blaya

Carles Blaya

La comarca del Bages va tancar el conjunt del 2023 havent sumat un total de 1.758 ofertes de treball gestionades pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i publicades al portal d’internet «Feina Activa». Segons l’estadística elaborada per l’Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat, aquesta xifra suposa el 69,2% més que el total d’ofertes registrades en el conjunt del 2022. Així, el Bages se situa com la comarca gran del país, de més de 100.000 habitants, on més va créixer percentualment el nombre d’ofertes de treball durant l‘any passat.

La següent comarca en creixement va ser el Baix Camp, amb un increment del 20,48%, mentre que en comarques com el Vallès Occidental (-21,82%), Osona (-20,18%), la Selva (-18,27%), l’Alt Empordà (-15,92%), el Gironès (-15,8%) i l’Alt Penedès (-11,42%), la disminució de les ofertes va quedar per damunt dels dos dígits.

A l’Anoia, que també figura en aquest grup de comarques amb més habitants del país, l’augment de les ofertes de treball també va ser rellevant, del 19,75%. L’evolució de les ofertes a Catalunya durant el 2023 va consistir en un decreixement del 0,65%, segons l’estadística publicada.

L’oferta de lloc de treball és el tràmit que fa una empresa o qualsevol altre ocupador que necessita cobrir llocs de treball de la seva organització, amb l’objectiu de trobar candidats adients a la feina. 

En la resta de comarques de la Catalunya central, el nombre d’ofertes va créixer també al Solsonès (17,27%, amb el menor total d’ofertes del territori en el conjunt de l’any, 129) i al Berguedà (5,46%) i ho va fer també en el 323% al Moianès, però amb un volum d’ofertes de 161 en el conjunt de l’any. En canvi la xifra va caure el 0,97% a la Cerdanya i el 18,15% a l’Alt Urgell.

El perfil a Catalunya

Segons l’estadística de l’Observatori del Treball, en total a Catalunya es van registrar l’any passat 59.595 ofertes de treball, de les quals el 2,95% van ser al Bages.

El perfil de les ofertes de treball del conjunt del país revela que l’increment més significatiu en l’edat mínima i màxima sol·licitada va ser en el grup d’entre 20 i 24 anys. En canvi, la reducció en el grup d’entre 55 i 59 anys quant a l’edat màxima va ser del 67%. També va haver una reducció elevada, superior al 30%, entre les ofertes que requerien un nivell formatiu d’estudis postsecundaris, mentre que es va incrementar del 37,5% entre els d’estudis primaris. 

Quant a les característiques del lloc de treball, es van registrar increments rellevants entre els empleats d’oficina comptables i administratius (+25,32%) i també entre els aprenents (+42%). Per sectors, el nombre d’ofertes es va doblar en l’agricultura, com a dada més significativa. Per ocupacions, el més reclamat van ser administratius amb atenció al públic (el 6,68% sobre el total), peons de transport de mercaderies (5,47%) i altres administratius sense atenció pública (4,14%).