Cardona inicia la comercialització del polígon La Cort II

L’Ajuntament confia que el nou projecte industrial, que hauria d’estar enllestit la propera tardor després d’una inversió de cinc milions d’euros, impulsi el municipi tant des del punt de vista econòmic com de creixement de població 

Vista aèria de la nova zona industrial de Cardona

Vista aèria de la nova zona industrial de Cardona / Ajuntament de Cardona

Carles Blaya

Carles Blaya

Cardona està a punt d’engegar la fase de comercialització dels 63.000 metres quadrats pendents de venda del polígon de La Cort II. Es preveu que el procés s’iniciï a finals de mes i que les obres d’urbanització estiguin enllestides la propera tardor. Per a l’alcalde, Ferran Estruch, el municipi està davant de la seva «gran fita històrica dels darrers vint-i-cinc anys», un projecte transversal, que contempla no només l’impuls de nou sòl industrial després de dues dècades, sinó la posada al mercat d’una setantena de nous habitatges a la vila. Tot plegat, en un horitzó de tres o quatre anys.

La Cort II, que es va començar a projectar fa gairebé quatre anys, aporta 150.000 metres quadrats de sòl industrial al municipi, dels quals gairebé 90.000 ja estan venuts a empreses amb presència ja al poble, com Aira Robotics (que ha adquirit dues parcel·les, una de 50.000 i una altra de 16.000), Semen Cardona, Cots Codina, Jogasan Inversiones SL, Estaciones de Servicio Vilalta SA o Elèctrica Guixés. Queden per vendre set parcel·les (més una vuitena de l’Ajuntament) d’entre 4.000 i 13.000 metres quadrats de superfície. Les parcel·les, avancen els promotors, «disposaran de tots els serveis». Els usos permesos al nou poligon són l’industrial, magatzem, centres logístics, tallers de reparacions i estacions de servei.

 La urbanització del nou polígon, ubicat just al davant de La Cort I, ha aprofitat els accessos existents a la zona industrial i ha millorat la incorporació a la carretera C-55 amb la construcció d’una nova rotonda.  

El polígon, desenvolupat a partir de la iniciativa público-privada entre l’Ajuntament, l’Institut Català del Sòl (Incasòl) i empreses del territori, ha suposat una inversió de 5 milions d’euros.Però el municipi confia que tindrà retorn: Aira Robotics ja està immersa en una obra d’ampliació de les seves instal·lacions (ara a La Cort I) amb una inversió de 7 milions d’euros i preveu contractar una trentena més de persones a finals d’any. El projecte de l’empresa especialitzada en el desenvolupament i la fabricació de robots per al sector càrnic-alimentari, adquirida el 2022 per la multinacional danesa Frontmatek, preveu haver incorporat un mínim d’un centenar de nous treballadors a finals de la dècada.

Durant la presentació del procés de comercialització, que ha tingut lloc aquest divendres al matí a l’ajuntament de Cardona, el director comercial de l’Incasòl, Carlos Perramón, ha detallat que les parcel·les, que es posaran a la venda en un procés de concurs públic, es comercialitzaran a preus des de 71 euros a 95 euros el metre quadrat, en un format que permetrà als empresaris finançar fins al 70% de l’import a cinc o deu anys, a un interès d’entre el 4,3% i el 4,8%.

L’alcalde, Ferran Estruch, que abans de la presentació als mitjans s'ha reunit amb diversos empresaris per explicar-los el projecte, ha assegurat que hi ha una vintena d’empreses interessades en adquirir sòl a La Cort II. «No tenim pressa, però tampoc volem anar a poc a poc», ha dit el batlle, per a qui «aquesta legislatura és també la de l’habitatge», un complement al desenvolupament industrial del municipi que busca «arrelar gent al territori, tot creant ocupació». L’última promoció pública d’habitatge al municipi va ser l’any 1997, ha recordat Estruch, mentre que per trobar la darrera promoció privada cal anar vint anys enrere. L’alcalde constata que actualment «més del 50% dels treballadors de La Cort I no viuen a Cardona». Una situació que l’Ajuntament vol revertir per arribar de nou als 5.000 habitants, xifra que el municipi va perdre fa una dècada. El 2030 és l’horitzó de futur amb què treballa l’equip de govern local.

A la presentació del projecte de comercialització ha assistit també la directora general de l’Incasòl, Maria Sisternas, que ha insistit que el nou projecte ha de suposar «un impuls per al territori». Sisternas ha remarcat «la voluntat de distribuir l’activitat econòmica arreu del país», i ha apuntat que el desenvolupament d’aquest nou polígon a Cardona «suposa una gran fita per descentralitzar les oportunitats de creixement socioeconòmic al territori». 

Els últims grans desenvolupaments industrials a Cardona han anat a càrrec de Compact Habit i d’Innover Estabanell. Avui les condicions per crear nou sòl industrial, va recordar Sisternas, són més complexes. «Costa transformar sòl pels requeriments mediambientals», ha recordat la directora general.

Subscriu-te per seguir llegint