La despesa del visitant rural puja un 4,7% per persona i dia a Catalunya, fins als 85 euros

La xifra suposa un augment del 4,7% en relació a l'any anterior i un euro més que la mitjana estatal

Casa de turisme rural al Bages

Casa de turisme rural al Bages / Ajuntament de Castellnou de Bages

ACN

La despesa de les persones que han practicat turisme rural a Catalunya durant el 2023 s'ha situat en 85 euros per persona i dia, repartits entre allotjament, restauració, compres i activitats en la destinació. La xifra suposa un augment del 4,7% en relació a l'any anterior i un euro més que la mitjana estatal, segons les xifres que aporta la patronal del sector. Dels 85 euros, 31 són la despesa mitjana en allotjament per persona i nit i els restants 54 són la despesa mitjana per persona i dia en destí. La inversió va destinada principalment a restaurants, però també a la compra de productes locals i a activitats d'oci.

Les dades sorgeixen de l'Observatori del Turisme Rural, que també posa de manifest que aquesta activitat econòmica ha viscut el 2023 "l'any de la consolidació", atès que també ha crescut en penetració i freqüència.

Concretament, s'ha assolit una penetració del 45%, la qual cosa representa un creixement de 2,5 punts en relació a l'any anterior. L'estudi també mostra que es manté en augment, 5 punts en l'últim any, l'assiduïtat amb la qual es practica el turisme rural, del 54% del 2022 al 59%. Això significa que ha crescut el nombre de persones que ha realitzat tres o més escapades durant l'any.

En el cas dels catalans que practiquen turisme rural, aquest increment ha estat de 3 punts respecte de l'any anterior, d'un 51% de viatgers que feien 3 o més escapades a l'any a un 54%.

L'Observatori del Turisme Rural ha analitzat les respostes de 10.778 viatgers rurals, el 17% catalans, i de més de 1.200 propietaris d'allotjaments rurals, el 15% dels quals tenen l'allotjament a Catalunya.