Els pagesos de la Catalunya Central decideixen allargar el tall de la C-17 i la C-25 fins a mitjanit

Els agricultors gironins mantenen el tall a l'AP-7 i l'N-II i reclamen una reunió amb el ministre

Pagesos de la Catalunya central es concentren a Vic: "Si l'hem de liar, la liarem"

ACN

ACN

Els pagesos de la Catalunya Central que, des d’aquest matí, tallen la C-17 i l’Eix Transversal, la C-25, han decidit en assemblea allargar el tall fins a mitjanit. Després, tornaran cap a les seves explotacions. La convocatòria de Gurb ha reunit un centenar de pagesos i ramaders, molts han arribat al llarg del dia després de les feines.

En total, mig centenar de pagesos de diferents punts de la Catalunya central s’han reunit aquest dimarts al recinte firal del Sucre, a Vic, per donar suport a les mobilitzacions que s’estan fent arreu del país. Després s’han dirigit en marxa lenta fins al punt de confluència de la C-17 i l’Eix Transversal, a Gurb, i han tallat la via. Alguns dels pagesos es dirigiran a Mercabarna per donar suport a les mobilitzacions que s’estan fent en aquest punt.

A Girona, nit a l'AP-7

Els pagesos gironins mantenen el tall a l'AP-7 i a l'N-II a l'altura de Pontós, a l'Alt Empordà, i sostenen que no se'n mouran fins a aconseguir "compromisos" per part de l'Estat i la Generalitat. Entre aquests, una reunió directa amb el ministre d'Agricultura, Luis Planas. El portaveu del sindicat Unió de Pagesos i del moviment Revolta Pagesa, Jordi Ginebreda, sosté que fins que les administracions no moguin fitxa els tractors continuaran bloquejant tant la nacional com l'AP-7. Els manifestants han pactat amb els Mossos d'Esquadra que no els desallotjaran i ja es preparen per fer nit a l'autopista, on continuen encenent pneumàtics i han instal·lat brases per coure-hi carn.

Els pagesos gironins han muntat brases al mig de l’autopista AP-7, on es preparen per sopar i fer nit

Els pagesos gironins han muntat brases al mig de l’autopista AP-7, on es preparen per sopar i fer nit / ACN

Durant la tarda, els pagesos concentrats a la calçada de l'autopista -tallada en els dos sentits- han portat troncs, pneumàtics i deixalles a l'AP-7 i les han enceses a mode de barricades. A més de les desenes de tractors que col·lapsen l'autopista a Pontós, també n'hi ha molts més aparcats en un camp del costat (on els manifestants han muntat una espècie de campament i posen música amb altaveus).

Pagesos a la calçada de l'autopista AP-7 aquest dimarts al capvespre

Pagesos a la calçada de l'autopista AP-7 aquest dimarts al capvespre / ACN

Aquesta tarda, i després de diferents trobades amb els negociadors dels Mossos d'Esquadra, Jordi Ginebreda ha explicat que s'ha arribat a l'acord que els agents de la Brigada Mòbil no els desallotjaran per la força. "Tothom seguirà quiet i nosaltres seguirem aguantant el tall, perquè sabem que hi ha converses entre la Generalitat i Madrid amb intenció d'adoptar compromisos per afluixar les tensions", ha explicat el portaveu del sindicat i de Revolta Pagesa.

D'entrada, els pagesos gironins demanen una reunió directa amb el ministre d'Agricultura. I ja avancen que mantindran el tall tant a la nacional com a l'AP-7 fins que les administracions no moguin fitxa. "Tan aviat com hi hagi alguna cosa damunt la taula i ens ho notifiquin, celebrarem una nova assemblea per decidir què fem i com s'afrontaran les negociacions per a les demandes que tenim", ha subratllat Ginebreda.

El portaveu dels manifestants ha explicat que allò que volen, sobretot, són "respostes" als greuges que arrossega el sector (dins els quals, ha recordat, hi ha l'excés de burocràcia, l'impacte de la sequera i les ajudes que tenen pendents de cobrar). "Ens tenen amb l'aigua al coll, tot i que ara no n'hi hagi", ha afirmat Ginebreda, fent una similitud entre la situació del sector i la manca de pluges persistent.

La nova jornada de mobilitzacions, convocada entre d’altres per Unió de Pagesos, té com a objectiu pertorbar la circulació de mercaderies en alguns dels punts logístics més importants del país.

1.000 tractors

En total, més de 1.000 tractors, uns 500 vehicles i unes 2.000 persones s’han mobilitzat aquest dimarts en diversos punts estratègics de la distribució de productes com el Port de Tarragona, Mercabarna, l’AP-7 o l’Eix Transversal, segons ha informat Unió de Pagesos. Els manifestants al Port de Tarragona, on hi ha mig miler de tractors, tenen previst quedar-se a dormir allà, igual que els de l’AP-7 a Pontós. D’altra banda, els pagesos que han bloquejat Mercabarna han han marxat a primera hora d'aquesta tarda. Aquest dimarts també hi ha talls a la frontera del Coll d’Ares.

Una vintena de tractors bloquegen l'entrada de Mercabarna

ACN

A les carreteres, al tall de l’AP-7 a Pontós, els pagesos han aparcat tractors i instal·lat barricades des d'on cremen troncs i pneumàtics. La protesta obliga Trànsit a fer desviaments. Així, en sentit sud, els vehicles han de sortir a Figueres sud, mentre que en sentit nord, cap a la frontera, els Mossos obliguen camions i cotxes a desviar-se per la sortida de Vilademuls. Amb tot, l'N-II també segueix tallada, entre Vilamalla i Pontós, de manera que la ruta cap a la Jonquera i l’estat francès és complicada. La policia també obliga els camions que venen de França al Portús a no entrar a l’autopista.

Les mobilitzacions també tallen la C-38 a Molló, al Ripollès, és a dir, el pas fronterer del coll d’Ares. Els pagesos tenen previst fer-hi una concentració conjunta amb agricultors de l’estat francès.

Mapa amb les diverses protestes de la pagesia previstes per aquest dimarts, que confluiran al Port de Tarragona, a Mercabarna, la C-25 i la N-II a les comarques gironines

Mapa amb les diverses protestes de la pagesia previstes per aquest dimarts, que confluiran al Port de Tarragona, a Mercabarna, la C-25 i la N-II a les comarques gironines / Guifré Jordan

A la demarcació de Barcelona, la C-17 es troba tallada entre les masies de Voltregà i Vic en sentit nord; i a la C-25 a Gurb. En aquesta via, es fan desviaments per la sortida 176 en sentit Girona i per la sortida 183 en sentit Lleida. Per la seva banda, la C-37 està tallada a Manlleu.

Bloqueig a Mercabarna i al Port de Tarragona

En la jornada de mobilitzacions d'aquest dimarts els pagesos han protestat en dos dels principals punts d'importació de productes que hi ha a Catalunya, Mercabarna i el Port de Tarragona.

Al mercat majorista de Barcelona, una vintena de tractors provinents del Baix Llobregat i de l'Anoia han bloquejat durant el matí dos dels tres accessos al recinte. Només ha quedat obert l'accés nord, una entrada més secundària. A primera hora de la tarda els tractors ja han començat a marxar. Responsables de Mercabarna s'han reunit amb els agricultors i s'han instat a "treballar junts". La directora de màrqueting i relacions institucionals del recinte, Ingrid Buera, ha defensat que Mercabarna "no és el problema", sinó "part de la solució" i ha defensat que més de 300.000 de les tones de fruites i verdures que venen cada any són d'agricultors catalans.

Tractors aparcats a l'A-27, a tocar de l'entrada del port de Tarragona, aquesta tarda

Tractors aparcats a l'A-27, a tocar de l'entrada del port de Tarragona, aquesta tarda / ACN

Per la seva banda, els pagesos de la demarcació de Tarragona que des d’aquest dimarts al matí bloquegen l’entrada al port de Tarragona volen allargar el tall durant un mínim de 24 hores. És una de les qüestions que han debatut en l’assemblea que han fet al migdia els agricultors vinguts de diferents punts del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i comarques de Lleida. L’han celebrada damunt un remolc de tractor aparcat davant l’entrada del peatge de la infraestructura portuària. Fins a aquest punt s’hi han concentrat vora 500 tractors.

El coordinador territorial d’Unió de Pagesos al Camp de Tarragona, Pere Guinovart, ha afirmat que “el port de Tarragona és el principal enemic” de la pagesia, perquè ha assegurat que és la principal porta d’entrada de molts productes que fan la competència als agricultors catalans. Davant de centenars de companys, Guinovart, ha reclamat al Govern “aplicar la llei de la cadena alimentària” i no vendre per sota del preu de cost. “Ens hem de poder guanyar la vida”, ha afirmat.