Els pagesos bloquegen el pas de camions a la frontera de Puigcerdà

L'AP7 i l'N-II estan tallades a Pontós i l'A-2 i l'AP-2, a Soses

A la Cerdanya hi ha hagut una marxa lenta a primera hora i des de 2/4 d'11 es talla l'N-152 al trànsit pesat

Miquel Spa / ACN

La pagesia torna a sortir a les carreteres aquest matí de dimarts per reclamar millores de les condicions que té el sector amb diferents marxes lentes i talls. A la Catalunya central, a les 10 ha començat una marxa lenta a l'N-260, a Bolvir, en sentit Puigcerdà, que ha acabat amb un tall a l'N-152, a l'alçada de Puigcerdà.

Pagesos de la Cerdanya, l'Alt Urgell i el Berguedà tallen el pas fronterer de la capital cerdana seguint amb les protestes de les darreres setmanes. Una vuitantena de tractors barren el pas. Tant la Gendarmeria francesa com els Mossos d'Esquadra estan al cas de l'acció que du a terme Assemblea Pagesa, en principi sense les grans formacions sindicals del país, Unió de Pagesos i Jarc.

Tot i el tall, es deixa un pas per garantir l'entrada i sortida a l'Hospital Transfronterer del transport sanitari. Els turismes troben camins alternatius per l'interior de Puigcerdà per evitar el tall, però per aquests recorreguts no hi poden passar els camions. La intenció dels pagesos és quedar-se al tall fins demà, dimecres, a la nit. Durant el dia d'avui esperen establir negociacions amb la Generalitat per desencallar alguns temes.

També a la Catalunya central, a Bassella, 60 tractors provinents del Solsonès i un centenar de persones han tallat la C-14.

1.200 tractors surten a protestar

Unió de Pagesos (UP) calcula que uns 1.200 tractors s'han mobilitzat aquest dimarts en el marc de la protesta per la competència "deslleial" d'importacions "que no compleixen les condicions de producció europea" als passos fronterers de Girona, a la Plana de Lleida i a zones de muntanya com Puigcerdà o Coll d'Ares. Diversos centenars de vehicles, segons el sindicat agrari, s'han sumat també a la protesta convocada per diverses entitats, UP entre elles. Les mobilitzacions continuaran demà dimecres 28 de febrer als passos fronterers, amb la participació de la pagesia del sindicat francès Confédération Paysanne en alguns dels punts, informa UP. També es preveuen mobilitzacions demà i dijous a la Plana de Lleida i a l'Alt Urgell.

A Girona, s'ha tornat a tallar l'AP-7 i l'N-II a l'alçada de Pontós (Alt Empordà). Han anunciat que el mantindràn com a mínim fins dimecres i que la intenció és quedar's-hi fins dijous. Així ho ha anunciat la plataforma Revolta Pagesa aquest dimarts a la tarda en plena autopista. Un dels membres del moviment ha recordat que la protesta no s’aixecarà fins que hi hagi compromisos explícits per part del Govern.

A l'Alt Empordà, a la Cerdanya i al Ripollès el sindicat ha convocat la mobilització als passos fronterers, avui i demà, juntament amb Revolta Pagesa de Girona. A Pontós (Alt Empordà), s'han concentrat segons els càlculs d'UP 150 tractors i 400 persones, que han tallat l'AP-7.

Pel que fa a la Plana de Lleida, a Soses (Segrià), uns 250 tractors i 150 vehicles han tallat l'A-2 i l'AP-2, mentre que a Tàrrega, uns 430 tractors han col·lapsat l'A-2. Sempre segons les xifres d'UP, a Alfarràs (Segrià), uns 60 tractors i 100 persones més han tallat la C-26. Mentre que a Almacelles, 50 tractors i 20 vehicles s'han concentrat a l'A-22, i a Alcarràs, 60 tractors a l'A-2 i l'AP-2. A l'Alta Ribagorça, uns 20 tractors i 20 vehicles, amb 50 persones, s'han concentrat a les Bordes (Pont de Suert), a prop de la cruïlla amb la N-260.

A banda de les mobilitzacions, UP també ha fet arribar als eurodiputats catalans, i Unió d'Unions als de la resta de l'Estat, la petició que votin en contra de l'acord d'associació comercial entre la Unió Europea i Xile, que es votarà el 29 de febrer al Parlament Europeu.

A parer dels sindicats, aquest pacte no ofereix garanties pel que fa a l'establiment de clàusules mirall en els nous acords bilaterals de comerç tot i que el compromís de la Unió Europea (UE) en l'Estratègia del Camp a la Taula en matèria d'acords comercials "anava en direcció contrària".

Finalment, UP demana al Ministeri d'Agricultura que defensi la màxima reducció de la burocràcia en les reunions a Brussel·les.