El rebut de l’aigua pujarà de 2 a 4 euros per a la majoria de famílies

L’augment del cànon, que se suma a l’anunciat per ATL i els ajuntaments, serà d’entre el 20% i el 40% a partir del 2025

Una gota d'aigua cau d'una aixeta tancada

Una gota d'aigua cau d'una aixeta tancada / Pixabay

Guillem Costa

El Govern apujarà el cànon de l’aigua entre un 20% i un 40% per a la majoria de famílies i empreses quan els pressupostos, que ja tenen el suport del PSC i esperen la llum verda dels Comuns, tirin endavant. Segons l’avantprojecte de llei de mesures fiscals i financeres que acompanya els comptes catalans, tot i que el cost del metre cúbic no variï, el cànon incorporarà un pagament fix mensual que podrà ser d’1 euro, 2 euros, 3 euros o 4 eurosen funció de la quantitat d’aigua que es gasti. El gruix de les famílies es troben en els dos primers trams. Per tant, pagaran 1 euro o 2 euros més al mes, cosa que en la factura bimestral es traduirà en 2 euros i 4 euros.

A més d’aquest fix, també augmenten els dos trams de consum més elevat (a partir de 16 m3 per unitat familiar). Aquestes dues modificacions, que entraran en vigor el 2025, permetran a l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) ingressar almenys 97 milions extres, cosa que suposa un 26% més del que s’obtenia fins ara per aquest tribut.

Entre el 10% i el 20%

localitats concretes en les quals arriba al 40%
6 m3abonarà 3,96 euros 

El Govern, a l’hora d’apujar el cànon, s’ha fixat dos objectius: fer pagar més a les persones amb consums molt elevats i taxar les vivendes buides amb despesa zero. Aquests pisos o cases sense consum, a partir del 2025, hauran de pagar 4 euros de cànon, quan avui abonen 2,96 euros, cosa que equival a una pujada del 35%. Els únics usuaris que pagaran menys de cànon són els que consumeixen menys de 6 m3. Aquests, fins ara, havien de pagar sempre com si utilitzessin 6 m3 d’aigua, que era la facturació mínima. Ara, sufragaran 0,49 euros per metre cúbic consumit més 1 euro de la part fixa. Per tant, si gasten 3 m3, pagaran 1,98 euros, en lloc dels 2,96 euros actuals.

Nou augment

No obstant, per a la majoria de catalans, les modificacions es traduiran en una pujada del cànon. A la tardor, l’empresa pública ATL (Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat) encarregada de subministrar aigua en alta, que també depèn del Govern, va anunciar una pujada del 30% en el preu de venda de l’aigua. Setmanes més tard, tant l’Àrea Metropolitana de Barcelona com desenes d’ajuntaments van concretar com quedaven les factures després d’aquest increment i altres despeses derivades de la sequera i el preu de l’electricitat.