La inversió de l'Estat a Catalunya el 2022 va ser el 42,9% de la prevista, 30 punts per sota de la mitjana estatal

La xifra va representar el 10% de la inversió total regionalitzada al conjunt de les autonomies

Obres d'Adif en un túnel al tram Castellbisbal-Martorell del futur corredor mediterrani

Obres d'Adif en un túnel al tram Castellbisbal-Martorell del futur corredor mediterrani / Adif

ACN

La inversió de l'Estat a Catalunya l'any 2022 va ser el 42,9% de la que s'havia pressupostat, una xifra d'execució que se situa més de 30 punts per sota de la mitjana estatal. Són els càlculs que fa la Cambra de Comerç de Barcelona a partir de l'informe 'Intervención General de la Administración del Estado (IGAE)', facilitat pel govern espanyol a petició del Congrés dels Diputats. La Cambra constata que l'estudi mostra "novament la infrainversió que pateix Catalunya", així com "l'enorme diferència que existeix entre la inversió pressupostada i la inversió realment executada". En concret, l'Estat va invertir el 2022 947 milions d'euros, xifra que representa el 10% de la inversió total regionalitzada al conjunt de les Comunitats Autònomes.

Segons l'entitat econòmica, el 42,9% és el segon percentatge d'execució més baix de l'Estat a Catalunya des del 2015, quan va començar la sèrie de l'IAGE, després del mínim assolit l'any 2021 (35,8%). Per segon any consecutiu, a més, va ser la Comunitat Autònoma amb un grau d'execució més baix de l'Estat. En el període 2015-2022 la mitjana ha estat del 57,4%, xifra "considerablement inferior" a la del conjunt de l'Estat (71%).

A banda, l'entitat lamenta que el 2022 l'Estat va fer a Catalunya el 10% de la inversió que va executar a totes les autonomies, una xifra que "continua estant molt per sota" del pes d'aquest territori al Producte Interior Brut d'Espanya (un 19% del total) o de la població que hi viu (el 16% del conjunt de l'Estat). La dada és, també, "similar" a la mitjana assolida a Catalunya en el període 2015-2021 (10,7%).

La Cambra de Comerç subratlla que els 947 milions no inclouen els pagaments a Abertis pel rescat de les autopistes, i que suposen un 28% més que els que l'Estat havia invertit a Catalunya l'any 2021. És la segona dada més elevada, afirma la mateixa font, des que l'IGAE va començar a publicar aquesta informació l'any 2015.

I pel que fa al destí de les inversions, la Cambra de Comerç de Barcelona subratlla que el 54% de les que es van fer (515,9 milions d'euros) van ser per a Adif i per a Renfe. En el cas de l'execució a Renfe, els diners que s'hi van invertir van ser el 70,1% dels previstos, el doble que l'any anterior (34,6%).