Manresa acollirà aquest divendres unes jornades per promoure el sector tèxtil

La iniciativa és de la Família Professional del Tèxtil, la Confecció i la Pell del Programa Futura FP de la Direcció General de Formació Professional

El Museu de l’Aigual i del Tèxtil de Manresa

El Museu de l’Aigual i del Tèxtil de Manresa / Gonçal Portabella

Redacció

El Museu de l’Aigua i el Tèxtil acollirà aquest divendres les primeres Jornades del Tèxtil Sostenible, que inclouran també una fira d’empreses, amb l’objectiu de difondre i promoure un sector que al Bages compta amb 146 empreses -segons un estudi fet per a l’Ajuntament de Manresa referent a l’any 2022- i que és generador de llocs de treball estables. La proposta s’emmarca en la programació de «A Manresa, l’abril és tèxtil», una nova campanya de dinamització del sector que pretén atraure talent i formar-lo, segons han explicat fonts municipals.

La iniciativa és de la Família Professional del Tèxtil, la Confecció i la Pell del Programa Futura FP de la Direcció General de Formació Professional. Compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa i de la Diputació de Barcelona, i amb el suport de bona part de les entitats i associacions que agrupen les empreses del sector tèxtil.

La jornada està encarada a empreses, professorat i joves que vegin el sector com una oportunitat present i futura. Es parlarà sobre el múscul actual del sector, sobre l’aplicació de la tecnologia al sector i sobre l’oferta formativa. 

El programa

La jornada s’iniciarà a les 9 del matí amb intervencions de Josep Moré (copresident d’AEQCT i vicepresident de Texfor), que parlarà sobre «El tèxtil avui, empreses i societat»; Josep Moratal (responsable de la unitat d’ImpulsFP de la Subdirecció General de Programes i Projectes), que abordarà la qüestió «Reptes de la formació amb els joves, amb la tecnologia, i amb la sostenibilitat»; Antoni Ventura (gerent d’Aigües de Manresa), que tractarà sobre «L’aigua i el tèxtil: innovació, passat, present i futur»; i Joan Vila (Tercer tinent d’alcalde i regidor delegat d’Empresa, Turisme i Coneixement), que agumentarà el lema «Manresa és tèxtil». Posteriorment, empreses representatives del sector parlant sobre sostenibilitat i oportunitats laborals al sector. Hi intervindran Grup Sauleda, Texia, Polisilk, CSTY i FYTISA. 

Després d’una pausa, empreses tecnològiques catalanes, del món de la simulació i la virtualització, presentant els seus productes. Hi seran Penelope i Shima Seiki Spain. També hi intervindran Cebiotex, Aracne i Smart-horse Riding;. Més tard es presentarà l’oferta formativa del sector tèxtil a Catalunya, des desl graus mitjans al gran universitari i els màsters.

Al migdia, les jornades coincidiran amb la inauguració de la Fira d’Empreses, que es farà fins diumenge, també al Museu de l’Aigua i el Tèxtil. L’objectiu de la fira és aconseguir que el públic en general conegui les empreses tèxtils del territori, els productes que s’estan fabricant i també les opcions reals que hi ha de trobar una feina estable.

Biomaterials

En el marc de la mateixa campanya «A Manresa, l’abril és tèxtil» el Museu de l’Aigua i el Tèxtil exposa fins al 21 d’abril una mostra sobre biomaterials. L’exposició presenta una selecció de projectes de tota Europa, la majoria dels quals ja s’estan al carrer en forma de sabates, complements, peces de roba, així com propostes que encara es troben en fase d’estudi.