Els retards de Rodalies generen pèrdues diàries de més de dos milions d'euros, segons Pimec

Més enllà del factor econòmic, l'entitat destaca les repercussions personals dels retards

L'estació de Rodalies de plaça de Catalunya, amb el trànsit de trens tancat

L'estació de Rodalies de plaça de Catalunya, amb el trànsit de trens tancat / ZOWY VOETEN

EFE

La patronal Pimec ha calculat que les incidències i els retards de Rodalies a Catalunya generen pèrdues diàries de 2,2 milions d'euros en costos laborals per a les empreses i els treballadors afectats i de 3,2 milions en termes de pèrdua de productivitat.

L'anàlisi de Pimec, que representa petites i mitjanes empreses i autònoms de Catalunya, s'ha basat en els costos laborals mitjans, el nombre de persones afectades i la durada de l'impacte.

Segons un comunicat d'aquest dimarts, aquest càlcul es fonamenta al producte interior brut (PIB) per persona treballadora afectada.

A més a més dels costos econòmics, l'entitat ha subratllat les repercussions personals dels retards, que inclouen estrès, pèrdua de temps i una disminució general del benestar dels usuaris de Rodalies.

Així mateix, Pimec ha suggerit l'adopció de mesures preventives inspirades en un operador ferroviari alemany que ha aconseguit reduir els robatoris de coure mitjançant l'ús de càmeres de vigilància i marcadors d'ADN sintètic als cables de coure.

La patronal ha destacat la necessitat urgent d'implementar mesures efectives per evitar futurs incidents similars, amb l'objectiu de protegir tant les empreses com els treballadors i garantir la fiabilitat del servei de Rodalies