Tot el que has de saber sobre l'ExpoBages 2024: guia d'actes i horaris per no perdre't res

Tallers, parades, jocs infantils, un escape room... consulta el programa d'actes

Vehicles de Toyota durant la darrera ExpoBages de Manresa

Vehicles de Toyota durant la darrera ExpoBages de Manresa / Arxiu/Mireia Arso

Redacció

L’ExpoBages celebra enguany la seva 42a edició, i ho fa encara en creixement, en paradistes i en metres lineals. Aquest cap de setmana, el centre de Manresa acollirà 130 estands, una vintena més que en l’anterior edició, i desplegarà fins a 2.159 metres d’exposició, una cinquantena més que el 2023. La fira té bona salut, malgrat la seva veterania, perquè respon, diuen els seus responsables, a les necessitats del sector econòmic local.

Més enllà del seu format tradicional, però, l’ExpoBages ja fa quatre anys que ha confiat el relleu del seu model al TecnoBages, la fira dins la fira amb continguts tecnològics, que omplirà Sant Domènec d’activitats per al gran públic, però també per als professionals d’un sector en constant evolució.

On se situaran els estands?

L’ExpoBages es desplega enguany pel Passeig Pere III, el carrer Àngel Guimerà, la plaça Neus Català, la plaça Espanya, el carrer Josep Maria Planes i la plaça Sant Domènec, que mostraran novetats de sectors tan diversos com el de l’artesania, la salut i l’esport, el turisme, els serveis a les persones i l’alimentació, la innovació, la indústria i la tecnologia. I l’automoció, que amb un ampli desplegament dels concessionaris presents a Manresa exhibirà totes les novetats que presenta el mercat.

L'automoció, protagonista a l'ExpoBages

L'automoció torna a ser protagonista a l'ExpoBages amb la ja habitual mostra de novetats dels principals concessionaris manresans. Enguany en seran 13, un més que l'any passat, amb l'entrada de la renascuda MG a través de Sarmovil. Pel que fa a les marques, s'hi trobarà a faltar Volkswagen i Audi, que deixen el seu lloc a la citada MG i a CT Camper Tecnologies de Sanfeliu Motors, el mateix concessionari de la marca japonesa Nissan.

Tot i els canvis, l'espai ocupat serà el mateix, amb aproximadament 460 metres d'exposició a través del passeig Pere III des de la plaça de l'11 de Setembre fins a la plaça Neus Català (Crist Rei), rodejant la plaça d'Espanya. També s'espera que el nombre de vehicles exposats sigui similar al de l'any passat, quan hi va haver unes 160 unitats en total.

Quatre espais per al TecnoBages

Paral·lelament, un altre dels punts més destacats de la Fira ExpoBages i que concentra la major part d'activitats és el Tecnobages, que en l'edició d'enguany tornarà a tenir la plaça Sant Domènec com a punt neuràligic amb quatre espais diferenciats.

L'espai central del TecnoBages és la plaça Sant Domènec, que acollirà dues carpes geodèsiques (enguany, les dues del mateix tamany) i un espai exterior complementari, que tindran una programació de caràcter més lúdic a partir de divendres a la tarda i fins diumenge, amb activitats per a tota la família: simuladors, tallers infantils, realitat augmentada, jocs variats, un escape room a l'aire lliure i, finalment, espectacles de combinen la màgia, el teatre i la ciència en el nou escenari, situat a la plaça Fius i Palà.

El TecnoBages d'enguany, doncs, comptarà amb dos espais coberts, un espai exterior i un escenari, en el qual es desenvoluparan les activitats i es completarà amb la presència, també a la plaça Sant Domènec, del MNACTEC Bus, del Museu Nacional de la Ciència i la Tecnologia de Catalunya, a partir de divendres al matí, que, a través de vuit propostes interactives, convida el públic a viatjar al passat, el present i el futur de la nostra societat, per endinsar-se d'una forma innovadora en temes com els avanços tecnològics, la transició energètica, la cultura, el transport o el patrimoni industrial.

Agenda d'activitats

Divendres 24 de maig

  • Experiència escape room. De divendres a diumenge: de 10 a 14 h i de 16.30 a 20 h: MNACTEC Bus. Espai amb vuit propostes interactives per descobrir el passat, present i futur de la societat de forma innovadora. Lloc: Plaça Sant Domènec. Organitza: MNACTEC.
  • 17.30 a 19.30 h: Makey Makey. Taller familiar on combinarem la tecnologia amb la creativitat d’una manera única i divertida. Lloc: Plaça Sant Domènec. Espai Explora. A càrrec d’Edukem-nos Inscripció prèvia: www.firamanresa.cat/expobages o Oficina de Turisme de Manresa (plaça Major,10)
  • 17 a 20 h: Robots de lego amb Mindstorm. Taller per a infants de 10 a 15 anys per aprendre a crear una joguina. Anima’t a muntar, programar i jugar amb robots de Lego Mindstorm.Fer anar LED mitjançant placa electrònica. Lloc: Plaça Sant Domènec. Espai Descobreix. Organitza: UPC Manresa. Inscripció prèvia: www.firamanresa.cat/expobages o Oficina de Turisme de Manresa (plaça Major,10)
  • 17 a 20 h: Lab sobre rodes - Tecnolab. Taller per a infants entre 8 i 13 anys que vol acostar el coneixement científic descobrint i experimentant amb la ciència i la tecnologia. Lloc: Plaça Sant Domènec. Espai Experimenta.
  • 18:30 a 19:30 h: Clowncientífics. Espectacle familiar on mitjançant l’experimentació i el joc aprendrem conceptes científico-tecnològics. Lloc: Plaça Fius i Palà. Espai Sorprèn-te.

Dissabte 25 de maig

  • De 10 a 14 h i de 16:30 a 20 h: Jocs variats per a nens, joves i famílies. Videojocs: Mario Kart 8 Deluxe, FC24, Rocket League, Gran Turismo 7, Super Mario Bros. Wonder, Nintendo Switch Sports. Lloc: Plaça Sant Domènec. Espai Explora Rockin. Fer música mitjançant TIC. Espai Descobreix. Plaça Sant Domènec. 
  • De 10 a 14 h i de 16:30 a 20 h: Simuladors de moto i d’avió Simtechpro. Lloc: Plaça Sant Domènec. Espai Descobreix. 
  • De 10 a 14 h i de 16:30 a 20 h: Activitats de realitat augmentada. Lloc: Plaça Sant Domènec. 
  • De 10 a 14 h i de 17 a 20 h: Descoberta alienígena, descoberta OVNI. Experiència escape room. Lloc: Plaça Sant Domènec. Espai Experimenta. Inscripció prèvia: www.firamanresa.cat/expobages o Oficina de Turisme de Manresa (plaça Major, 10)
  • De 10 a 14 h: Restart Party. Taller per ajudar les persones a reparar el teu petit electrodomèstic.
  • D’11 - 13 h i de 17 a 19 h: Lab sobre rodes - Tecnolab. Taller per a infants de 3 a 15 anys que vol acostar el coneixement científic a les primeres edats, descobrint i experimentant amb la ciència i la tecnologia.
  • D’11:30 h a 12:30 h: ‘Steamàgic’ amb Màgic Pol. Un espectacle on les persones gaudiran de la màgia de la ciència i la tecnologia, amb jocs de matemàtiques, química, geologia… On a part de gaudir de màgia, aprendran i sabran el motiu del perquè passen les coses... I es que aprendre és més divertit del que sembla! Tot seguit, taller: ‘Vols convertir-te en un mag?’
  • D’11:30 h a 13:30 h: Bibliolab: Taller de robòtica amb Lego Wedo. Taller per a infants a partir de vuit anys. Lego WeDo és un robot que conté un motor i molts sensors, i amb el qual es poden construir i inventar moltes coses diferents. Si vols iniciar-te en el món de la robòtica i la programació, aquest és el teu taller.Lloc: Sala Tallers de la Biblioteca del Casino (Passeig Pere III, 29). Inscripció prèvia: https://bibliotequesdemanresa.wordpress.com/activitats-3/tallers-2/tallers-per-a-infants-i-families/

Diumenge 26 de maig

  • De 10 a 14 h i de 16.30 a 20 h: Jocs variats per a nens, joves i famílies. Espai de videojocs. Gaming: Mario Kart 8 Deluxe, FC24, Rocket League, Gran Turismo 7, Super Mario Bros. Wonder, Nintendo Switch Sports. Lloc: Plaça Sant Domènec. Espai Explora 
  • De 10 a 14 h i de 16.30 a 20 h: Simuladors de moto i d’avió Simtechpro. Lloc: Plaça Sant Domènec. Espai Descobreix 
  • De 10 a 14 h i de 16.30 a 20 h: Activitats de realitat augmentada. Lloc: Plaça Sant Domènec. Espai Descobreix 
  • De 10 a 14 h i de 17 a 20 h: Descoberta alienígena, descoberta OVNI. Experiència escape room. Lloc: Plaça Sant Domènec. Espai Experimenta. Inscripció prèvia: www.firamanresa.cat/expobages o Oficina de Turisme de Manresa (plaça Major, 10)
  • De 10 a 14 h: Restart Party. Taller per ajudar els assistents a repararel seu petit electrodomèstic. Lloc: Plaça Sant Domènec. Espai Experimenta 
  • D’11 a 13 h i de 17 a 19 h: Lab sobre rodes - Tecnolab. Taller per a infants de 3 a 15 que vol acostar el coneixement científic a les primeres edats, descobrint i experimentant amb la ciència i la tecnologia. Lloc: Plaça Sant Domènec. Espai Experimenta 
  • D’11.30 a 12.30 h: ‘Steamàgic’ amb Màgic Pol. Un espectacle on els assistents gaudiran de la màgia de la ciència i la tecnologia, amb jocs de matemàtiques, química, geologia… On a part de gaudir de màgia, aprendran i sabran el motiu del perquè passen les coses... I es què aprendre és més divertit del que sembla!. Lloc: Plaça Fius i Palà. Espai Sorprèn-te. Tot seguit, taller: ‘Vols convertir-te en un mag?’ 
  • De 16.30 a 20 h: Magic Brains: Neurorobòtica. Descobreix com apropem la neurociència a la societat amb les nostres experiències! Lloc: Plaça Sant Domènec. Espai Experimenta.
  • De 19 a 20 h: Magic Brains: Neuromàgia. Espectacle que, mitjançant trucs de màgia i il·lusions, es demostrarà com els mags són en realitat uns hackers del cervell i els assistents veuran fins a quin punt poden conviure art i neurociència. Lloc: Espai Manresa 1522 (C. Mestre Blanch, 4).