El bitcoin torna a superar els 45.000 dòlars 20 mesos després

La criptodivisa prossegueix una escalada que ha suposat una revalorització del 21% des del desembre i d’un 174% en un any

Eduardo López Alonso

La cotització del bitcoin, la criptomoneda de referència, va superar ahir la barrera dels 45.000 dòlars (40.767 euros) catapultada pel canvi de cicle anticipat en la política monetària, així com per l’expectativa de la pròxima aprovació d’un ETF de bitcoin per part de la Comissió del Mercat de Valors dels Estats Units (SEC). D’aquesta manera, el preu del bitcoin escalava més d’un 6% per arribar als 45.630 dòlars, en màxims des de l’abril del 2022, abans del batejat com a criptohivern iniciat per la successió de fallides i intervencions en firmes d’intermediació, que va culminar el novembre del 2022 amb la fallida de FTX.

El bitcoin prossegueix una escalada que ha suposat una revalorització del 21% des del desembre del 2023 i d’un imponent 174% en un any. Els inversors han tornat a bitcoin davant el convenciment que l’aprovació d’instruments reglats per a la inversió en criptomonedes poden impulsar la cotització. Les baixades de tipus d’interès als EUA també tenen un efecte positiu en la cotització de les criptomonedes. També hi influeix el pròxim halving de bitcoin, que suposa a la pràctica un encariment de la seva generació per la mineria (procés tècnic que per la generació de càlculs premia amb bitcoins). El halving és el procés automàtic de reducció de l’emissió que es produeix cada 210.000 blocs de generació de criptomonedes.

La seva finalitat és reduir el ritme d’emissió de l’oferta monetària de bitcoin, i els experts econòmics ja tenien previst que tindrà un efecte clar en la revalorització de l’actiu de referència.

El fet que la SEC es pronunciï en els pròxims dies sobre l’esperada autorització del llançament d’un ETF al comptat de bitcoin, la data límit del qual està fixada per al pròxim 10 de gener, pot significar un desbloqueig de les inversions en criptomonedes, a l’influir en la seva liquiditat futura i establir ponts per a la seva conversió en divises de curs legal.

Segons l’opinió de Claudio Wewel, estrateg de divises en J. Safra Sarasin Sustainable AM, el halving o reducció a la meitat del volum generats de bitcoin "podria ser especialment significativa per als miners, ja que el cost de l’energia s’ha mantingut substancialment per sobre dels nivells anteriors a l’última reducció a la meitat". Wewel admet que en general, la reducció a la meitat del bitcoin es considera "un vent de cua positiu entre els criptoinversors i probablement ha contribuït al recent repunt", ja que el 2012, el 2016 i el 2020 bitcoin va experimentar un rali prolongat després dels halving. Malgrat això, no hi ha consens sobre si les anteriors pujades es van deure a aquests halving o altres causes.

Els ETF són un conjunt d’actius financers que repliquen els moviments d’un índex o mercat (accions, matèries primeres, divises...). En aquest cas seran instruments financers vinculats a la cotització de bitcoin. La idea és que podran comprar-se i vendre’s en la borsa de valors en qualsevol moment com si s’operés amb accions, és a dir es comporten com un valor.

Entre les empreses que han mostrat públicament la seva intenció d’apostar per instruments d’inversió basats en bitcoin figuren Ark Investments i 21Shares, així com Valkyrie, Bitwise, WisdomTree, Franklin Templeton, BlackRock, VanEck i Invesco. Desenes d’administradors d’actius estarien interessats a participar en un suculent negoci d’intermediació que obren els ETF.

TEMES