Justificant mèdic o baixa laboral: què és el millor?

Agafar la baixa pot crear-te estrès, però saps que un justificant mèdic pot no ser vàlid?

Descobreix la quantia que cobraràs estant de baixa

Haig d'agafar la baixa mèdica?

Haig d'agafar la baixa mèdica? / freepik

Els drets dels treballadors estan molt desemparats; avui en dia et poden fer fora, en un tres i no res, sense previ avís, tot i estar fix en l'empresa. La quantitat a cobrar per indemnització també és baixa i, agafar la baixa, pot suposar un perill a l'hora de mantenir la feina. Avui t'explicarem què passa quan et poses malalt i quan has de presentar la baixa mèdica.

Quan una persona es posa malalta, sempre ha d'anar al metge per justificar el dia perdut. A més, si veiem que no ens trobem bé i amb els justificants corresponents, podem estar fins a 3 dies (72 hores) a casa sense entregar la baixa mèdica. Només necessitem els justificants mèdics.

El problema del justificant mèdic

Tot i que, en principi amb un justificant mèdic en tenim de sobres, la legislació espanyola no diu el mateix i no els reconeix com a tal. Només algunes empreses i convenis col·lectius els accepten. Així doncs, el més aconsellable és agafar directament la baixa, ja que, legalment podria suposar una falta d'absència no justificada, traient-nos un dia de pagament de la nòmina o fins i tot, acomiadant-nos.

Et serveix un justificant mèdic?

Et serveix un justificant mèdic? / freepik

Quan haig de demanar la baixa laboral

Si et trobes malament i vas al metge, demana la baixa laboral, encara que sigui per un dia. D'aquesta manera podràs justificar la teva baixa i no et repercutirà econòmicament.

La Seguretat Social ens explica que, segons com s'hagi produït el factor de la baixa, podríem començar a cobrar des de l'endemà a aquesta, evitant perdre diners.

Què cobraré quan estigui de baixa

El pagament per incapacitat temporal depèn de l'origen d'aquesta, segons la Seguretat Social. 

  • Si pateixes una malaltia comuna, no considerada accident laboral, cobraràs un 60% de la base reguladora, a partir del 4t dia de baixa i fins al dia 20 d'aquesta. Si estàs de baixa durant més dies, la base reguladora augmentarà fins al 75%.
  • En cas de patir malaltia professional o accident de treball, cobres el 75% de la base reguladora a partir de l'endemà de la baixa.
  • Per acabar i com a dada més recent, si pateixes incapacitat secundària per menstruació, cobraràs el 60% de la base reguladora des del primer dia fins al 20è i, després, el 75%.

Tot i aquestes condicions, hi ha empreses que tenen altres pactes i el percentatge per la baixa pot ser major o pots començar a comptabilitzar a partir de l'endemà de la baixa. Així doncs, el més recomanable és demanar la baixa, encara que sigui per un dia.